3.6 C
София

ЕКО организации: „Грийнпийс“ – България

Коя е Вашата организация и с какво се занимава?

Организацията ни е „Грийнпийс“ – България, част сме от световна организация с 50-годишна история и с офиси в над 40 страни по света.

„Грийнпийс“ е създадена през 1971 г. от група хора, които са решени да спрат ядрени опити близо до Аляска.

Постепенно много хора по света се присъединяват, припознавайки се в каузата за опазване на Земята и на мира. Така организацията се разраства и постепенно става глобална. Работим за промяна на нагласите на хората и за това политиките да са такива, че да водят към запазване и възстановяване на екосистемите на Земята.

През изминалата седмица придошлите води от валежите довлякоха отпадъци до населени места в различни краища в страната. Най-страшната гледка беше по река Искър, близо до Своге. Отпадъците се натрупаха на стената на ВЕЦ и достигнаха площ от 10 декара по оценка на областния управител.

В България сме работили по няколко основни кампании – устойчиво рибарство; земеделие, което опазва биоразнообразието и пчелите; антиядрена кампания. През последните години работим за прехода от въглища към възобновяема енергия.  Горенето на изкопаеми горива и в частност въглища допринася за най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени – климатичните промени. Визията ни е граждани и общности да участват в производството на енергия, да произвеждат и използват енергия от възобноявеми източници, да бъдат част от една нова децентрализирана енергийна система.

Деница Петрова – директор на „Грийнпийс“ – България

Коя е последната Ви инициатива и беше ли успешна?

Подарък за Министерството на енергетиката

Последното нещо, което направихме в края на 2020 г., бе да отправим няколко коледни подаръци. Подарихме елха на Министерство на енергетиката, посипана с прах от ТЕЦ „Брикел“. Тази централа от години обгазява гражданите на Гълъбово и посипва с пепел терасите им. На кмета на София подарихме преспапие, в което вместо снежинки има прах от софийските улици.

И с двете инициативи привличаме вниманието върху проблема със замърсения въздух, който все още не намира своето решение. Предложихме и серия от мерки, които могат да подобрят ситуацията. Всяка кампания отнема време и се надявам скоро да видим резулатата.

Подарък за Столична община

С коя кампания се гордеете най-много и защо?

Кампанията „Свободни от пластмаса“ започна от няколко малки инициативи, а прерастна в движение с много организации и хора. Тази година ще се възприеме и нова европейска директива, като част от пластмасовите продукти ще бъдат спрени от производство.

Има много мерки, които да се приложат за спиране на използването на пластмасата за еднократна употреба и за цялостното управление на отпадъците. Отпадъците са ресурс. Гордеем се с тази кампания именно защото успя да въвлече много хора и да предизвика промяна в нагласите.

През изминалата година организирахме и предадохме в МОСВ петиция за справяне с пластмасовото замърсяване. В нея се включиха над 19 000 души.

Друга победа бе забраната на неоникотиноидни пестициди на европейско ниво – една кампания, по която работихме заедно с останалите офиси в Европа няколко години.

Какви са целите Ви за 2021?

Надяваме се да видим първите енергийни общности в България и да видим директивата за енергийни граждани, транспонирана по най-смисления начин. Да видим повече реализирани проекти за соларни панели за домакинства, а и соларни топлофикации.

С кои други организации си партнирате и/или следите?

Част сме от Коалиция „За да остане природа в България“, партнираме си най-близко с Екологично сдружение „За Земята“.

Отворени сме да работим и с други организации, не само екологични.

Всички живеем на тази планета и все повече правим връзки между отделните сектори, стремим се да достигнем до партньори извън тясната екологична насоченост.

 

Предлагате ли възможност за доброволчество?

Голяма част от екипа ни са били доброволци на организацията първоначално. Имаме верни доброволци, които ни помагат с преводи, с акции, с разпространяване на информация. Надяваме се през тази година да можем да организираме и събития с помощта на доброволци.

Тази година, предвид пандемията, имахме само едно по-голямо събитие – есента, когато имаше спад на случаите и времето позволяваше да сме на открито и на дистанция.

Кръстихме събитието „Бягане за Радуловци“ – идеята беше да насочим вниманието към района на град Сливница, точно до София. Там има китни села и добри условия, но всичко това е заплашено от проект за нова въглищна мина.

Какво ще посъветвате читателите ни?

Да бъдат сред природата възможно най-много и да се свързват с нея по свой начин. Да са сред гори, поляни, до реки. Да наблюдават природните процеси, да гледат цветя вкъщи. Връзката с природата ни дава вътрешен мир и ще ни помогне и в тези странни дни, в които живеем напоследък.

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...