През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и да поддържат тонуса и доброто ни здраве. Кейл или по-познат като листно, или къдраво зеле, близък родственик на дивото зеле е идеалният суперзеленчук за студените месеци. Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй като съдържа огромно количество полезни за здравето и осигуряващи издръжливост в суровия климат, витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, и минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има още фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ни зарежда също с бета-каротин и фолиева киселина.
Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата – една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора. Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания заради съдържанието си на глюкозинолати – органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото.
А ето и някои интересни рецепти за приготвянето на вкусни и здравословни салати
Супер ароматна салата с кейл, кремообразен дресинг от печен чесън и тахан, и хрупкав печен нахут
Смесете нахута с олио от авокадо и тандури масала на вкус и разбъркайте. Изсипете в едната част на тавичката, а в другата наредете скилидките от една глава чесън. Овкусете със зехтин и запечете. След изпичането обелете чесъна, сложете го в купа и го намачкайте. Към него добавете тахан, зехтин, сок от изстискан лимон, кленов сироп, вода, сол и черен пипер – и разбъркайте всичко с тел за бъркане до получаването на хомогенна смес. Зелето измийте, нарежете и овкусете в купа с лимонов сок и зехтин. Залейте го с чесновия дресинг обилно и разбъркайте добре. Изсипете отгоре запечения нахут и сложете още дресинг.
Салата от кейл с леща, печен праз и цвекло и препечени пекани в таханово-лимонов дресинг
Сложете лещата да ври на котлона на средно силен огън, във вода или бульон по избор, и я задушете за около 20-30 минути. Наредете в тава върху хартия за печене нарязаните праз лук и цвекло, овкусете ги със зехтин, сол и черен пипер, и печете 15-20 минути в предварително загрята на 200°С фурна. Ако предпочитате цвеклото по-хрупкаво, продължете да го печете една идея повече от лука. За дресинга – сложете в купа тахан, сока от изцеден лимон, кленов сироп, зехтин, сол и черен пипер – и бъркайте до хомогенност. Овкусете кейла в голяма купа за смесване с лимон и зехтин, добавете бейби спанак, лещата, праза и цвеклото и залейте с дресинга. За да стане по-богата на протеини, поръсете с препечен пекан (американски орех).
Свежа плодова салата с кейл, маринован червен лук и винен оцет!
Мариновайте лука с червен винен оцет с вода и захар. В голяма купа за смесване овкусете кейла със зехтин и сок от изстискан портокал или грейпфрут. Добавете ябълка, портокал или грейпфрут, нар и сушени боровинки. Пригответе дресинга, смесвайки в купичка оцет от червено вино, зехтин, горчица, сол, черен пипер. По желание му сложете нещо за подслаждане, като мед или кленов сироп, и сок от изстискан портокал. Залейте кейла и плодовете, добавете маринования лук и поръсете салатата според вкуса си – с киноа, конопено семе, печени ядки или слънчогледови семки за допълнителни протеини!
С тайландски привкус – хрупкава салата с кейл, моркови, репички, сусамово тофу и пикантно-сладък фъстъчен дресинг!
Изцедете тофуто в кърпа, нарежете го и го поръсете със сусам, а ако не го предпочитате сурово – може и да го сготвите. Пригответе сос от фъстъчено масло, кафява захар, лайм, чеснов чили сос и гореща вода. Ако сте любители на лютото, добавете и тайландски лютив сос Срирача. В голяма салатена купа овкусете кейла с препечено сусамово масло и сироп от агаве. Добавете резенчета репички, моркови и тофуто и залейте с фъстъчения сос. Вместо репичките, може да използвате и червен лук.
Изготвил: Силвия Арсова
Източник: Minimalist Bаker