3.6 C
София

Предизвикателството: 3 месеца в еко къща

Какво ще кажете за три месеца алтернативен начин на живот, за осмисляне на собственото ни битие чрез грижи за застрашени видове животни, хранене само с био продукти и водене на пълноценен еко живот… и то в градски условия?! Една необичайна къща в Мелбърн показва, че всичко това е възможно. 

Тази новопостроена къща на Площада на Федерацията в Мелбърн, която ще бъде обитавана от двама готвачи в продължение на месеци, вероятно не е обичайното място, което бихте избрали. Мястото е разположено до река Яра и е на разстояние от стотина метра от улица Слейнстън. Повечето агенти по недвижими имоти биха убили за подобно място.

Тази къща може да се превърне в модел за бъдещите домове в градските центрове. Това е и надеждата на готвачите Мат Стоун и Джо Барет, които от този уикенд ще живеят в къщата без да плащат наем в продължение на три месеца. Условието е, че трябва да се хранят с това, което могат да произведат за това време. Но това не демотивира двойката. 

Минувачите имат възможността да надникнат в кухнята и градината на вътрешния им двор и да видят всичко, което отглеждат: тикви, боб и нар. Включително имат и пчелен кошер. 

От 30 януари двойката ще организира вечери, струващи по 395 долара на човек, и ще предлага обиколки из къщата само за 10 долара. Визитите ще бъдат придружени с безплатни беседи на живо по теми като архитектура и отглеждане на гъби. 

Така наречената „Зелена къща” е идея на защитника на околната среда Джуст Бейкър, който е инвестирал 150 000 долара в проекта. Майка му Лия пък е инвестирала 500 000 долара от приходите от продажбата на фермата си в Монбълк. Когато проектът на Площада на Федерацията приключи през април, „Зелената къща” ще бъде преместена в новия й имот, където тя да живее.

Credit: THE AGE

Мат Стоун и Джо Барет, които са участници в телевизионното предаване MasterChef и които до 2020 г. са главни готвачи в Oakridge Wines в долината Яра, споделят, че обичат да учат всичко – от това как да правят мляко от чуфа (земен бадем) до това как да отглеждат пъстърва, Cherax destructor и барамунди чрез системата аквапоника, като използва дори рибните органи за торене на растенията.

Основната цел на двойката е да вдъхнови останалите хора да израснат и да започнат сами да си правят храна.

„Мисля, че след кризата с COVID-19 хората са готови да предприемат промени в своя живот”, казва Джо Барет. „Те се фокусират върху домовете си. Искат да бъдат свързани с природата. Ето ви идеалния начин да направите това, ако живеете в централните части на градовете.” 

Мат Стоун съветва начинаещите да започнат с отглеждането на магданоз, босилек и домати в саксии. „Това няма да ви промени за една нощ, става въпрос за малки стъпки.” 

„Зелената къща” всъщност е една устойчива сграда. Кухненските стенни плочки са направени от стари скейтбордове, докато за стенните панели е използвана рециклируема и биоразградима пшенична слама. Стълбите, шкафовете и масите са от дърво от паднали Eucalyptus cladocalyx и кипарис.

Изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Площада на Федерацията Сузана Бишоп заяви, че организацията ѝ подкрепя идеята за „Зелената къща”, защото това е „начин да покажем устойчивост и също така как изглежда бъдещето на устойчивия живот”. 

Изготвил: Кристиян Ковачев

Източник: Webb, C. THE AGE.

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...