18.5 C
София

Еко организации: „За Земята”

Коя е Вашата организация и с какво се занимава?

Екологично сдружение „За Земята” е природозащитна организация, работим за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на планетата, който изключва експлоатацията на хората и природата. „За Земята” е част от международната мрежа от природозащитни организации Приятели на Земята (Friends of the Earth International).

Срещата в Бандар Ланмунг, Индонезия през 2016 г. на над 70 групи от целия свят, които са част от международната мрежа Приятели на Земята.

Коя е последната Ви инициатива и беше ли успешна?

В „За Земята” работим по много и различни кампании, свързани с отпадъци, въздух, енергия и климат, храна и земеделие, в които търсим дългосрочни решения на проблеми. Не мога да кажа коя е последната, защото въпреки малкия ни екип, всички кампании се движат едновременно. Успехът, който е най-видим, е все по-голямата активност на гражданското общество – хората искат да бъдат информирани, споделят и се обединяват за общи действия. Най-силно се усеща, когато става въпрос за по-малки градове. Например в Перник, в Гълъбово местните се противопоставят на горенето на отпадъци в ТЕЦ все повече и искат чист въздух.

С коя кампания се гордеете най-много и защо?

Аз съм Данита Заричинова и цялостно се гордея, че съм част от „За Земята” и това, че вече 25 години продължава да съществува и неспирно да работи за по-чиста околна среда. Като координатор в екип „Нулеви отпадъци” , ще дам пример с кампания, по която работя – подпомагането на общини да тръгнат към по-устойчиво управление на отпадъците много ме вдъхновява, когато виждам хората в местната власт, че са също толкова мотивирани да намаляват отпадъците, а това със сигурност води до добра промяна.

Какви са целите Ви за 2021?

Както казах по-горе винаги целите ни са дългосрочни, така че през 2021 ще работим усилено и стъпка по стъпка за по-чист въздух, по-малко отпадъци, справедлив енергиен преход, екологично земеделие, достъп до правосъдие за всеки гражданин.

С кои други организации си партнирате и/или следите?

Част сме от коалицията „За да остане природа в България“, работим с местни организации в цяла България, както и членуваме в международни мрежи –  Bankwatch Network, Friends of the Earth, GAIA, Zero Waste Europe, Break free from plastic, European Environmental Bureau и други.

Научете повече за последната съвместна инициатива на „За Земята” и „Грийнпийс” – България.

Предлагате ли възможност за доброволчество?

Да, всяка помощ е добре дошла, имаме фейсбук група за всички желаещи да доброволстват при нас.

Какво ще посъветвате читателите ни?

Да помислят как могат да променят ежедневието си, за да е по-природосъобразно и с личния си пример да вдъхновяват близките си.

Както и винаги да се информират от сигурни източници, да търсят гражданските си права и да бъдат активни в каузите, които смятат за важни.

 

Подобни новини

1 COMMENT

 1. Защо не ае обявите против служебните коли? В 17 министерства у нас има 3000 коли. ВИжте Норвегия!

  Може ли у нас някой да си подаде оставката като председателката на парламента в Норвегия?

  Ева Кристин Хансен (Лейбъристка партия) е първи зам. преседател в Парламента на Норвегия (Стортинг) от есента на 2017 година. В парламента има още 4-ма зам.председатели и освен по-високи заплати те имат право да ползват и кола със шофьор. Само двама шофьори обслужват председателството – едно Ауди и един Мерцедес, които имат сини лампи. Колите могат да се ползват само при официални случаи.
  Вестник Афтенпостен е поискал и получил информация, че за периода от 2017 до 2021г. общо членовете на председателството са ползвали колите с шофьор 1176 пъти, като от тях 714 са пътуванията на Ева Кристин Хансен. Разследващите журналисти са установили, че вицето е използвала кола с шофьор 591 пъти по маршрут Парламента и къщата и в Ски, като през 2018 и 2021 г. всички пътувания на Хансен са между Прламента и дома й.

  Отделно от това тя е получавала обезщетение/компенсация за жилище в Осло до 2017г., въпреки че е била придобила къща в Ски още през 2014 година. Хансен купува къщата в Ски през 2014 г, но не докладва за преместване там до есента на 2017 година.

  Ева Кристин Хансен става новият председател на Парламента/Стортинг през есента на тази година, но подава оставка след пет седмици, когато става известно, че полицията започва разследване на случаите c пътуване до адреси различни от декларираното местоживеене.
  Основното правило в Стортинг е, че самите политици трябва да покрият ежедневното работно пътуване между Стортинг и местоживеенето.
  Има наредба за ползване на автомобилната услуга, в която се уточнява, че членовете на председателството „могат да използват автомобилната услуга за задачи, събития, срещи и пътувания и т.н., където те представляват Парламента“. Съгласно наредбата цялата употреба на автомобилната услуга на Парламента е необлагаема. В нея не се казва нищо за това дали автомобилната услуга може да се използва като транспортно средство между домовете и Стортинг или не. Автомобилната услуга на норвежкия парламент в момента има двама шофьори и две коли в експлоатация.
  Автомобилната услуга е запазена предимно за членове на председателството, но при препоръки от органите на сигурността и или при определени условия може да се ползва и от лидерите на парламентарни групи.
  Стортингът е законодателното събрание в Норвегия от 1814 г. Състои се от 169 представители, избрани от 19 избирателни района (окръзи). Съгласно § 49 на норвежката конституция, стортингът е „народният“ инструмент за упражняване на законодателна власт. Парламентарните избори се провеждат на всеки четири години. Право на глас се предоставя на почти всички норвежки граждани, които ще навършат 18 или са навършили 18 по време на или преди изборната година.
  Освен законодателната работа, упражняването на финансова власт (данъци, такси, държавен бюджет), контрол на изпълнителната власт (правителство) и дебат по общи политически въпроси като външна политика и реформи също принадлежат към задачите на стортинга. Норвегия има парламентарна система, което означава, че правителството в повечето случаи е отговорно пред Стортинга, което в случая с Норвегия се изразява във факта, че министрите (членове на правителството), които са загубили доверието на Стортинга, трябва да подадат оставки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини