15.9 C
София

Какво трябва да знаем за Житния режим

Житният режим на Петър Дънов има хиляди последователи и е известен със своя цялостен тонизиращ, освежаващ и пречистващ ефект. Мнозина са наясно с лечебните му ползи и начин на изпълнение, но има и такива, които не са съвсем запознати, а все пак се интересуват… Е, тази статия ще е от полза и за двете групи!

Какво всъщност представлява режимът? 

Интересното е, че той не е просто обикновена диета, с която да свалим няколко излишни килограма, натрупани през празниците. Не, става дума за практика, която да ни помогне да се пречистим както физически, така и духовно. Първата стъпка е да стартирате режима на правилната дата, а която тази година се пада на 1 февруари. Продължителността му е точно 10 дни. Освен това той винаги се прави през февруари, веднага след фаза Пълнолуние, като идеята е организмът ви да се пречисти преди пролетта да е настъпила и „пробудила силите на природата за нов живот“.

Как да изпълним правилно Житния режим? 

Добре е да направим подготовка за организма преди самото започване на режима, като нейната продължителност може да бъде и колкото самия режим – 10 дни. Всичко зависи от това как по принцип се храним. За да стигнем до изцяло растителното и полусурово хранене на режима, е добре да изваждаме постепенно от менюто си тежките и животинските храни, така че не стресираме организма и да подсигурим плавен преход към житния пост.

Credit: chandra.bg

За същинската част на режима на ден са ни необходими:

– 100 грама жито
– три ябълки (за сърцето)
– девет ореха (за мозъка)
– мед и лимон (за кръвта)
– минимум 1,5 литра преварена вода

От съществено значение е плодовете да бъдат хубави и зрели, а водата – чиста (не от чешмата, защото е хлорирана), най-добре изворна, тъй като минералната вода не е препоръчителна заради по-голямата си наситеност на някои определени минерални соли. Някои хора заменят житото с кълнове от елда или лимец по една или друга причина – ако не консумират глутен или пък е въпрос на вкус. Според Петър Дънов  най-чистата храна е житото” и не е случайно, че режимът за очистване се прави именно с жито. 

Дневнaтa порция от 100 грaмa жито приготвяме от преднaтa вечер в добре зaпaзвaщ топлинaтa еднолитров термос, като зaливaме с врялa водa и затваряме добре въпросния термос, зa дa се огрaничи достъпът нa въздух до житото. На сутринта отделяме житената вода и я изпиваме на гладно. Важно е тя да се задържи за малко в устата, а не да се приема на едри глътки, тъй като е една изключително силна и концентрирана храна. 

За да извлечем пълните лечебни и енергийни свойства на житото, трябва то да не е грухано, т.е. да не е обработвано, да е в най-естествения си и суров вид преди да бъде залято с горещата вода. Някои хора предпочитат да го киснат в студена вода и след това да го консумират покълнало, други пък го варят, защото им е твърдо. Въпреки множеството алтернативни опции, класическият вариант си остава накисване в гореща вода от предната нощ без варене, както го дава Петър Дънов:

„За когото животът стане тежък, нека яде сурово жито.” 

Житото е емблема на търпение. Всеки, който иска да бъде търпелив, трябва да яде по сто грама сурово, неварено жито, като го разделя на три пъти на ден, по 33 грама. Ще го дъвчете дълго време е устата си, докато се сдъвче добре. Два часа след яденето на житото ще пиете гореща вода. Тъй се придобива търпение.”

Следващата стъпка е да разделим дневната си порция жито (или лимец) на три равни части, като е препоръчително при консумация на определена част да отсипваме само нея. По този начин останалото количество жито в добре затворения термос се запазва свежо и прясно. Не трябва да забравяме, че оставим ли цялото жито на открито още от началото на деня, то ще се окисли и съответно ще загуби част от хранителните си свойства. Последното хранене трябва да е преди залез слънце.

Нa десетия ден към житото за обяд и за вечеря следва да прибaвим т. нар. aнгелскa супa, която се приготвя от цели обелени кaртофи, мaгдaноз, лимон, водa и мaлко сол. Особено важно е в дните след режима да не преяждаме, което означава, че внимателно трябва да зaхрaним тялото си. Захранването, както и подготовката за режима са също толковa вaжни, както и същинската част, заради което се смята да добре тези части да имат същaтa продължителност (10-10-10). След края на същинската част на режима, можем постепенно да добавяме и други зеленчуци към aнгелскaтa супa. Но нека не бързаме веднага да се върнем  към обичайния си начин на хранене!

Допълнителни полезни насоки

От изключителна важност е да се приема голямо количество вода, тъй като това подпомага процеса на цялостно пречистване. По време на режима не е желателно да пием кафе или чай, но билков или зелен чай все пак се допускат. Според Петър Дънов обновяването на организма започва на 5-тия ден, но ако изпитваме трудности или възникнат някакви оплаквания, режимът може да бъде прекратен и по-рано. 

От кого не може да се спазва режимът? 

Кърмачките не бива да спазват Житния режим, както и хората, които са подложени на голямо напрежение и интензивна физическа активност. А ако някой приема дадени лекарства, е добре да се консултира с лекаря си, за да се увери, че те са съвместими с режима. 

Трябва да бъдем изключително внимателни и да следим организма си. Този режим не е за всеки и не бива да измъчваме тялото си, ако не се чувстваме добре. Щом усетим, че не издържаме повече, дори и да не са минали 10 дни, е добре да започнем веднага със захранването, но постепенно – първо включваме ангелската супа към менюто с жито, а след ден-два и други зеленчуци, които не дразнят стомаха.

Защо това е духовен пост, а не просто диета?

Житото е много важна, специална храна. За него Петър Дънов казва: “Житото е слънчев плод, който е минал през Венера, плод, който означава любовта, но любовта във формата на жертва. Житото е дошло да прогресира в света. Изучава като в училище първата степен на жертвата.” Чрез яденето на жито ние приемаме различен тип енергии и можем да работим над качествата, които искаме да придобием, можем да се научим на търпение и жертвоготовност. 

За да се очистим не само физически, но и духовно, е хубаво да правим всичко осъзнато – да дъвчем бавно, да мислим само за житото, докато се храним, и да благодарим. Не трябва да се гневим, да влизаме в спорове, да обиждаме или да се сърдим. Трябва да внимаваме какви думи излизат от устата ни и какви мисли допускаме в съзнанието си! 

Петър Дънов дава и над какво да размишляваме през дните на поста:

1 ден – Милосърдие
2 ден – Радост
3 ден – Търпение
4 ден – Вяра
5 ден – Надежда
6 ден – За сърцето
7 ден – За волята
8 ден – За душата
9 ден – За духа
10 ден – За чувствата

За по-голям ефект е добре да се обградим от позитивни и добри хора, да говорим на красиви теми и да сме в близост до Словото – да го четем, да мислим над него и да го прилагаме (може да са текстове от Библията, беседи, молитви).

Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада на земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа. (…) Обаче в житното зърно има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. И когато вие седнете на трапезата, не мислите никак за житното зърно, не знаете каква радост то внася във вас, какви мисли то носи. Вие не знаете неговия произход. Хората не го оценяват, кокошките също – никой не го оценява. Но то е една велика загадка в света.” – Петър Дънов

Ползите от Житния режим сa нaистинa най-разнообразни. Освен че ще прочистим хрaносмилaтелния си трaкт и ще изхвърлим нaтрупaните вредни токсини, със сигурност ще се почувствaме и по-леки, свежи, енергични и в хармония със себе си!

 

Изготвили: Ралица Йолова, Неделина Вангелова

Подобни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

Регенеративното пътуване – какво представлява и има ли бъдеще?

Пандемията от Ковид-19 донесе множество промени в обществото и може би още повече идеи за това как обществото трябва да продължи напред. След тежките...

4 упражнения, които облекчават болките във врата

Напрежението, стресът, както и неправилната стойка на тялото, когато сме седнали пред компютъра у дома или в офиса, превърнаха упражненията за болки в областта...