20.3 C
София

Защо детство в близост до природата помага на хората и планетата

Тъй като животът на много хора по света се е преместил на закрито, възникват страхове, че децата губят връзката си с природата. Дойче Веле (DW) разговаря с експерт за това как времето, прекарано в природата влияе на нашето щастие и начина, по който се отнасяме към планетата.

Времето сред природа в детските години може да има дълготраен ефект

Попитайте повечето родители, баби и дядовци и те ще ви кажат, че днес детството не е това, което беше преди. Тъй като светът се е индустриализирал, урбанизирал, технологиите са се усъвършенствали, животът на хората се е преместил до голяма степен в затворена среда – далеч от „свободното отглеждане“, прекарано сред природата детство от последните десетилетия.

Тази промяна се отразява не само върху щастието на децата – много изследвания показват, че природата има благоприятен ефект върху нас – но и за начина, по който човечеството се грижи за околната среда. DW разговаря с Луиз Чаула, професор от Програмата за екологичен дизайн в Университета на Колорадо, САЩ, за нейните изследвания за това как можем да създадем оптимална среда, в която деца и юноши да растат по здравословен начин.

Колко различно е детството на днешните деца?

За последните две поколения животът както и на децата, така и на възрастните се е преориентирал до голяма степен към закритите пространства. Проучванията обикновено показват, че прекарваме около 90% от времето си или в сграда, или в кола. И това е много по-различно от детството, прекарано навън, сред природата, което много баби и дядовци си спомнят. Тогава, когато единственото правило, което са имали, е да бъдат вкъщи за вечеря.

Защо тази детска връзка с природата е толкова важна?

Разбира се ние като вид еволюираме в естествения свят и тази урбанизация, и придвижването на закрито е миг от няколко секунди в отношение на човешката еволюция. Много изследвания, проведени с възрастни, така и с деца, показват, че телата ни физиологично реагират положително на пребиваването навън, в естествената среда на обитание на нашите предци. Времето, прекарано сред природата, веднага се отразява върху намаляването нивото на стрес. Заедно с това и децата, и възрастните съобщават, че се чувстват по-щастливи, когато пребивават навън, в тази среда.

Голямо количество проучвания показват, че хората се чувстват по-щастливи, когато се намират на открито, в безопасна природна среда.

Природата изобилства от „свободни елементи“, които са важни за насърчаването на креативността, решаването на проблеми и развиването на находчивост при децата.

Връзката с природата вече е доста абстрактна. Как да я определим? Какво се брои за природа?

За щастие това, което се брои за природа, е много широко понятие. Искам да кажа, за малко дете това може да е непроходима гора. Това може да е и джунглата от плевели в отдалечените ъгли на кварталната градинка. Има някои много красиви автобиографични литературни произведения от автори, които си спомнят как са приключенствали из тези диви, буренясали кътчета като деца и са ги намирали за чудни, вълшебни гори.

Към момента говорихме за връзката с природата, за благоприятното ѝ влияние върху децата. Но предполагаме има и други аспекти на това отношение, които носят полза на планетата.

Децата, които са по-силно свързани с природата, също ще бъдат по-склонни в последствие да подпомагат околната среда. Накратко, по-силното чувство за връзка с природата се отразява в по-голяма грижа към нея.

Каква е тази специфика на природата, която носи такива ползи на децата?

Природата изобилства от т.нар. „свободни елементи“. Например калта в която всички сме се ровили и ползвали като строителен материал, водата, в която можете да си играете и знаете, че поставяйки няколко камъка тук и там, променяте курса на потока и веднага ще видите ефекта от вашите действия. Високата трева, в която можете да построите скривалище, пръчките, които като малки сме ползвали за мечове, саби и т.н. Има множество елементи, които предизвикват творческото мислене у децата и ги подтикват да мислят: „Хм, чудя се какво мога да направя с това?“ и веднага се заемат с построяване на тяхното вълшебно укритие. Нищо не е предварително определено от обществото и няма граници, в които например един лист или едно цвете да имат конкретна цел. Това дава голямата свобода на децата да решат: „О, мисля, че ще си направя прекрасна игрална къща“ или каквото и да е друго. Те наистина използват тези възможности по най-креативния начин. И интерпретациите са безкрайни.

Как могат децата, отглеждани в градска среда, да бъдат насърчавани да поддържат тази връзка с природата?

Трябва да го направим лесно и достъпно. Трябва да доведем природата там, където са те. Трябва да създадем тези зони на дива природа точно около домовете, около детските центрове и училищата, да направим училищната територия богата на природни елементи.

Птичи поглед към центъра на Ню Йорк

Повечето хора, живеещи в градовете в днешно време, прекарват около 90% от времето си в сграда или кола

Градска градина на покрив в Лондон

Градините на покрива са едно решение да помогнат на живеещите в градска среда децата, да се свържат с природата

Има ли и негативна страна на тази детска връзка с природата?

Да. От 90-те години насам има проучвания, които дават задача на децата да нарисуват какъв според тях ще бъде светът след 50, 100 години или когато ще отглеждат собствените си деца. Не всички, но значителна част, рисуват дистопии, картини на разрушена среда. Когато са попитани за опасенията им относно природата, споделят много притеснителни неща за умиращите животни. Или неща като: „Много е тъжно, че моят внук ще трябва да преживее края на света.“ Или „просто няма да бъде вече толкова хубава Земя“. Прогнози в този дух.

Това е доста крайно – наистина доста песимистично.

Така е. И го виждаме в протестите на младите хора по целия свят относно климатичните промени, отношението към животните и т.н.. Това е притеснение. Това е тревожност. Това е тъга, страх, гняв. Те изразяват всички тези емоции.

Точно така. Въпросът е как може да се противодейства на това безпокойство, едновременно поддържайки тази много важна връзка?

Една от препоръките е прекарване на време в природата, защото това ни помага да се успокоим. Помага ни да видим, че природният свят е жив и че природата е много по-устойчива, отколкото си мислим. Друг съвет е да се даде пространство на децата да изразят чувствата си и да разберат, че не са сами. Това наистина е от голямо значение: да им се покажем какво можем да направим. Нещо, което наистина може да донесе промяна. Да им покажем, че другите хора също се интересуват от тези проблеми и също полагат усилия да направят света по-добро място.

Изготвил: Дарина Димитрова

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини