22.2 C
София

Трябва ли да ядем пчелен мед?

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед…и това са две гърненца с мед“. Цитат изречен от Мечо Пух веднъж и повтарян от човечеството до ден днешен. 

Рядко ще срещнете човек, който не е влюбен в природната сладост на този продукт, особено, ако е естествен. От деца сме научени, че медът е не само пир за вкусовите рецептори, но и безспорен извор на здраве. Несъмнено сме чували репликата „яж мед, за да бъдеш здрав и силен.“ Трудно ще оборя тези факти, а и не е това целта на този текст. А, ако трябва да изброя полезните качества на лъжица мед… ще четете този текст до утре. 

Реших обаче, да направя скромно проучване по един въпрос, който изглежда е доста спорен. А именно – възможно ли е в днешно време да ядем мед с чиста съвест? Или хранителната индустрия ни отне и тази малка радост. 

Веганите, например са помислили за това много преди мен и от проучването си разбрах, че те не консумират мед, произведен по естествен начин. Логично. Едничката и ясна цел в тяхната житейска култура е нулевата консумация на продукти, придобити чрез експлоатация на животни. А пчелите са положително – животни. 

Тук следва въпросът какво в днешно време се брои за „естествено производство“. Всъщност, не много неща. И със сигурност нито едно от тях, което има живо същество като първоизточник. Промишлените количества мед, които търговските вериги разпространяват, са плод на експлоатация и варварски производствени практики, което е близко до ума и без да правим дълбоко изследване. Пчелите биват подлагани на стрес и неправилна среда, подсилвани с антибиотици и препарати, опушване на кошери, подрязване на крилата на пчелата Майка, близкородствено кръстосване за по-голяма производителност и т.н. При всички положения не знаем какво още се случва в пчеларските ферми, но и това, което вече знаем, събужда достатъчно притеснения.

Пчелата бе обявена за най-важното същество на планетата неотдавна. Тази вест бе поднесена на човечеството върху друг поднос. А именно, че пчелите са изложени на огромен риск от изчезване и учените сочат стряскащи твърдения. 

90% от пчелите на планетата са изчезнали. 

Подобни данни би следвало да ни стреснат до основите на съществуванието, защото дори да са преувеличени, те са най-напред плашещи.

Какво можем да направим?

Да погледнем и от положителната среда на нашето блажено съвремие. Истината е, че не останаха много неща, за които няма вече измислен достоен заместител. А ако не намерим такъв, можем да намерим поне достоен производител. 

Вариант 1 – Все още има истински загрижени за пчелите пчелари и етично добит домашен мед. Често промишленото производство на даден продукт е това, кото създава проблеми – както за животните, така и за хората. Много пчелари добиват съвестно меда и са свели до минимум негативното си въздействие върху пчелите. Дори някои вегани прибягват до този вариант, ако не могат да се откажат напълно от похапването на мед. 

Вариант 2 – Кленов сироп, нектар от стевия, сироп от фурми нектар от агаве. Това са само някои от предложенията от веган общностите, които са изключили завинаги пчелния мед от своето меню. Варианти да искаш. 

Вариант 3 – Попаднах на много интересна информация, че студенти по биотехнологии и хранително инженерство в израелския технически институт са разработили проект наречен BeeFree. Екипът е разработил пчелен мед, произведен от бактерията Bacillus subtilis, който продукт има за цел да спре лошото третиране в отглеждането на пчелите в индустриални ферми. В тази технология няма експлоатация на пчели, защото учените са създали изкуствен пчелен стомах, за да имитират ензимите, с които разполагат пчелите в реалността. Подобни открития дават силно заявление за по-добро екологично бъдеще. 

В началото споменах, че медът допринася за поддържане на здравословното ни състояние и че най-вероятно за много от нас той е бил част от менюто още от ранна възраст. Това е един от малкото хранителни продукти, които са не само много вкусни, но и наистина полезни. Знаем, че тази комбинация е болна тема и не се среща често. Не съм веган, но смятам, че за застрашаването на нито една популация не трябва да има оправдание. И че от нас се изисква просто елементарна отговорност към средата, която ни облагородява. 

Технологиите проправят път към все повече етични и екологични алтернативи за един по-устойчив начин на живот. Оттам нататък е важно как ние ще ги възприемем и оползотворим.

 

Автор: Ромина Георгиева

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...