3.6 C
София

Маги Джанаварова за пътя към здравословния екологичен живот

Звездата ѝ изгря с победата в музикалното риалити Music Idol, след което тя доказа многократно талант и умения с шеметното си представяне до финала на най-гледаните телевизионни формати – „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“. А в изминалата тежка година за всички артисти, успя да представи цели 2 нови парчета – Tik-Tok хита „Грехове“ и първата си коледна песен „Канела и мечти„.

Ние обаче я харесваме и заради категоричната ѝ GoBio позиция. „Аз знам, че искам да пея, да създавам красива музика, красиви дрехи, да помагам на бездомни животни, да давам пример за здравословен начин на живот“ – пише Маги Джанаварова в профила си във Facebook. И това е само един от десетки постове, в които певицата споделя всички практики и каузи за по-екологичен и осъзнат здравословен живот.

Точно за тях си поговорихме…

Една от мисиите на живота ти е да споделяш и промотираш по-здравословен и устойчив начин на живот. Защо е важно да говорим за това?

За мен е важно да дам пример, който би помогнал дори и на един човек да се чувства по-добре. Важно ми е да разказвам за хубавите неща, с които мога да бъда полезна.

Как тръгна ти по този път?

Тръгнах постепенно. Започнах да изключвам пакетираните храни като чипс, малки десертчета и вафли. А захарта реших да я спра от днес за утре, като си бях направила домашни сурови бонбони с фурми. Трябва да отбележа, че до този момент ядях абсолютно всеки ден някакво парче хубава торта. Но от този ден нататък започнах да преоткривам света на здравословните десерти.

Доколко темата присъства в твоето творчество? 

До момента тази тема не присъства в творчеството ми, може би защото не намирам достъпен начин да я внедря. А бих искала да е така, че да не буди присмех, а по-скоро да кара човек да се замисли.

Все повече световни звезди се включват като активисти за по-здравословен, по-екологичен начин на живот или защита на животните. Как се развива българската артистична гилдия в тази посока?

Аз смятам, че много от моите колеги са екологично ориентирани. Все пак хората на изкуството сме отворени към новото и обичаме да експериментираме. Вярвам, че промяната вече е започнала.

Къде се намира България в екологичното си развитие?

България не е на челни позиции, но пък аз съм един голям оптимист и смятам, че и тук има все повече будни и инициативни хора, които да провокират желание за развитие и по-добър живот на тази земя.

В кои еко инициативи си участвала? 

В няколко издания на “Да изчистим България”, както и в няколко кампании в подкрепа на бездомните животни.

Наскоро сподели, че си си направила изследване за микропластмасата в кръвта. Разкажи ни повече! Какви бяха резултатите и учудиха ли те?

Това изследване показва, че пластмасата е навсякъде около нас и в нас самите. До такава степен има влияние върху организма ни, че се смята за един от причинителите на стерилност при жените. Оказва се, че може и да не подозираме до каква степен пластмасата ни вреди. Лично моите резултатите бяха добри, доколкото разбрах от ръководителите на изследването. Но за да са идеални, всички 18 показателя трябва да бъдат сведени до 0. Аз имах няколко, които бяха 0, не всички.

Вярваш ли в ролята на отделната личност в екологичната промяна? Доколко тя идва от всеки от нас и доколко – от национална и наднационална политика?

Винаги промяната тръгва от един, после няколко и накрая голяма общост, която е способна да преобърне каруцата. Вярвам, че и този път няма да бъде изключение.

Къде е твоята граница в усилията ти да живееш здравословно и да опазваш околната среда?

Понякога се хващам как по интерция мия пластмасова посуда, която е толкова малка, че няма да може да бъде рециклирана и реших да не се вманиачавам толкова. Във всичко трябва да има граници.

Какво те вдъхновява за здравословен живот?

Може би най-силно ме мотивират хора, които са успели да преборят тежки болести и към днешна дата са активно спортуващи, като Милен Цанов. Мотивират ме книги, мотивира ме майка ми, защото тя също е привърженик на този начин на живот.

Сред големите ти страсти е модата – кое е най-интересното откритие в устойчивите технологии в модата, което би искала да интегрираш в живота или дрехите си?

Бих искала да се спре използването на естествена кожа под каквато и да било форма. Бих искала да се правят повече дрехи от рециклиран текстил. Всичко, което би могло да облекчи природата, е приоритет за мен.

Какво ще посъветваш нашите читатели, за да бъдат едновременно стилни и устойчиви?

Съветвам ги да вярват, че са неустоими, красиви и незаменими! Да знаят, че заслужават всичко на този свят.

Кой според теб е най-краткият път към здравословния живот?

Не знам кой е най-краткият, но знам че в повечето случаи хората се обръщат към този начин на живот в следствие на изпитания, било то емоционални или здравословни. 

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...