22.2 C
София

Защо все повече бойци практикуват йога?

Бойните спортове са много и разнообразни, и комбинирането им с йога практика носи положителни резултати в повечето случаи.

През последните две десетилетия все повече професионални бойци включват йога упражнения в тренировъчните си програми

Киното и телевизията изиграха ключова роля в популяризирането на тези занимания и ги превърнаха в част от ежедневието на много хора. Те обаче изградиха една представа за тях, която не обхваща пълната картина.

Когато чуят йога, повечето от нас, си представят тихи зали с класове запълнени от дами разположени върху постелките си и опитващи се да заемат и задържат различни пози. Практиката се свързва със спокойствие, медитация, одухотвореност и отпуснатост.

Бойните спортове се намират на противоположния полюс. Те са считани за експлозивни, динамични и шумни, а хората, които ги практикуват, често са определяни като прекалено агресивни и диви.

Първото ни учи на доброжелателство и съчувствие, а другото ни учи да сме непримирими и да се борим. Тогава как две толкова фундаментално различни занимания могат да се съчетават и едното да извлича полза от другото?

Първо те имат някои общи основи – нуждата от дисциплина, постоянство и фокус. Второ те са физически занимания и като такива винаги могат да се намерят допирни точки. Всъщност йога заниманията прекрасно допълват тренировките по бойни спортове, като помагат за по-пълноценно развитие на тялото и духа.

Първите неща, на които се учим, са дисциплина и постоянство – основите на успеха във всеки спорт. Нищо не дава резултат само след тренировка или две, затова липсата на упоритост и последователност е това, което спъва развитието ни във всяко занимание. Когато започваме с тренировките ще ни е много полезно, ако вече сме изградили необходимото постоянство или го придобиваме и от друго място едновременно.

Най-важното в йога практиката е усъвършенстването и успокоениeтo на ума и тялото. С продължителни тренировки се изгражда изключителна хармония между духовното и физическото. Релаксацията и себепознанието, които носи една такава тренировка, я прави ценна за всеки, но може да стане и безценна, ако ни престои да се изправим в битка. След особено тежка тренировка се случва да сме напрегнати, неуверени и раздразнителни. Дори едно кратко йога занимание помага да изчистим съзнанието си от негативното. Практикуването на източното изкуство, точно както и бойните спортове, изгражда характер, което създава умствената нагласа нужна за победа.

Това обаче са основно духовно и умствени ползи от комбинирането и са донякъде очаквани. Това, което често се пропуска, са чисто физическите изгоди от занимаването с йога, а те са от огромна помощ за професионалните спортисти и за любителите. 

Най-очевидната физическа придобивка е гъвкавостта, това обаче не я прави по-малко ценна. Независимо от дисциплината която практикуваме – бокс, борба, MMA или др. – да си гъвкав и подвижен е от съществено значение. Следващия път когато избягваме удари на спаринг или успеем да се извием по неочакван начин в клас по бразилско джиу-джицу, ще сме благодарни за часовете прекарани в йога студиото. Когато тренираме бойни спортове мускулите ни често се схващат и преуморяват, ако сме достатъчно пластични, значително се намаля опасността от контузии. 

Йогата като цяло помага за предотвратяването и за възстановяването от травми. Освен за релаксация на мускулите, тя е много ефективна за заздравяването на ставите. Ставите са слабо място на много бойци, защото честото хвърляне на силни удари ги напряга и износва. Сложните пози, които се практикуват в йога класовете, издължават и подсилват торса и мускулите, а това от своя страна води до добре смазани стави, които също се удължават. Много контузии при спортистите са на мускулите. Хората винаги имаме предпочитания, дори сред техниките, които упражняваме и затова ги повтаряме по-често. Това води до неравно развитие на лявата или дясната ни страна и предразполага към контузии. Практикуването на йога води до балансирано мускулно развитие, защото разнообразните пози, които се учат, наблягат на всички части на тялото.

След като споменахме торса е редно да отбележим, че често се пропуска ефектът на йогата при изграждането на сили и здравина, особено в областта на торса. Това развитие идва от дългото задържане на сложни пози. За да остане в такава нетипична позиция за продължителен период от време, трениращият напряга коремните и гръбните си мускули, които са основа за нанасяне на силни удари.

Йогата помага за баланс не само в мускулното развитие. Независимо дали се опитваме да задържим центъра на тежестта си при нанасяне на серия от удари или се борим да останем прави докато опонент се опитва да ни препъне, балансът, на който учат позата на дървото, позата на орела и други, може да се окаже решаващ.

Най-важното, което можем да вземем от йога практиката, е спокойното контролирано дишане. Всеки един спортист трябва да умее да контролира дишането си, а йога класовете са едно от най-добрите места да го усвоим. В бойните спортове е от изключителна важност да продължаваме да дишаме спокойно и постоянно дори когато сме под напрежение. В йогата непрекъснато се обръща внимание на дишането. Упражненията „пранаяма“ (дихателни техники) развиват дробовете и водят до придобиване на правилни дихателни навици. Тези техники помагат кръвта да се насити с кислород, което действа успокоително и ни дава енергия. Умората е най-големият враг на боеца, а неправилното дишане уморява значително по-бързо. Умората ни кара да се чувстваме безсилни, води до прибързани лоши решения, а понякога и до паника. Издръжливостта и техниките за дишане усвоени в йога клас може да са разликата между това да останем без дъх или да победим.

На тренировка по йога или бойно изкуство се срещат всякакъв тип хора – мъже или жени, възрастни или млади, няма значение, всеки може да извлече полза от тренировките. Ако търсим доказателства за ползата от комбинирането на двете занимания, то фактът, че множество професионални бойци включват йога упражнения в тренировъчните си програми, трябва да е показателен. Сред тях са звездата на UFC  Конър Макгрегър, BJJ експертът Фил Милярезе (създател на Йога за бойци), боксьорът Шон Портър, световната шампионка по муай-тай Мириам Накамото и много други.

Йогата може да бъде идеално допълнение към тренировките ни по бойни изкуства. Въпреки всичките ползи, тази комбинация все пак няма да допадне на всеки. Някои спортисти ще търсят повече активност и могат да се отегчат в клас по йога. Но за тези от нас които имат проблеми с контузии и болежки ще открият, че йогата понякога сякаш прави чудеса. Дихателните техники, дисциплината, фокусът, всичко това може да направи един боец много по-завършен и успешен. Това, което не бива да правим, е да пренебрегваме цяло едно учение преди да го опитаме.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...