19.8 C
София

Инсинератор в София – еко ли е да горим отпадъците си?

Интервю с Данита Заричинова от „За Земята“

Столична община планира да строи завод за изгаряне на отпадъци в София въпреки недоволството на гражданите, протестите, подписките и мръсния въздух в града. Все още няма решение по заведеното от „За Земята“ дело, но независимо от това преди месец беше обявен мегатърг за строежа на инсинератора. Заседание по делото ще има отново на 1 март, а търгът изтича на 15 март. Строежът се планира в широкия център на София – на площадката на ТЕЦ София зад Централна гара.

Отдавна такива съоръжения не се строят вече в ЕС, тъй като не отговарят на новата кръгова политика. Според официалния ОВОС (Оценка за въздействието върху околната среда), с планираната инсталация нивото на фините прахови частици в софийския въздух ще се покачи с цели 20%, серният двуокис – с 14%, а азотните окиси – с 10%. При вече наличния сериозен проблем на София със замърсения въздух тази инвестиция от 350 млн. лева в нов източник на замърсяване изглежда повече от нелепа.

За да заплати за инсинератора, Столична община ще тегли заем, част от който ние, данъкоплатците ще изплащаме приблизително 26 години, като срокът на експлоатация на съоръжението по документите на проекта е 29 години.

Тази технология е на повече от 60 години, а идеята да се прокара и в София е на вече 10 години. За това време много неща се промениха – появиха се много нови и по-надеждни начини за справяне с отпадъците, еко тенденциите поеха в друга посока – към по-кръгова икономика. Налице са множество примери за проблеми с вече съществуващи инсинератори, отказали се от стоежа държави и насочване към по-екологични алтернативи.

Освен „бонуса“ по-мръсен въздух новата инсталация ще генерира и тонове токсична пепел, която ежедневно ще бъде извозвана към Германия, както и ще се плаща допълнително за нейното съхранение. И тъй като капацитетът на планираното съоржение е за доста по-голямо количество отпадъци, отколкото има в София, ще се наложи да започнем да внасяме боклук от други места. Всичко това ще доведе до увеличаване на емисиите за транспортиране, както и до задълбочаване на проблема с трафика в града заради централното местоположение на инсинератора.

GoBio потърси експертното мнение на Данита Заричинова от екипа „Нулеви отпадъци“ на Екологично сдружение „За Земята“, които от години се борят за по-чист въздух и по-разумно управление на отпадъците в България.

Екологично решение ли е горенето на отпадъци?

Не, по никакъв начин, това е най-лошият вариант – замърсява въздуха; отделя се 20-25% пепел, която пак трябва да се депонира; инсталациите са скъпи за поддръжка и всъщност се влагат пари, които могат да се ползват за подобрение на разделното събиране, например; Освен това изгаряш ресурси, които може да се рециклират или повторно да се употребят, а ако не могат, те изобщо не трябва да съществуват вече на пазара – според принципите на кръговата икономика.

Има ли по-добър начин за справяне с отпадъците?

За щастие – да! Всеки един продукт, който се произвежда, трябва да може да се използва повторно, рециклира или компостира. Както казах по-горе, ако не може – изобщо не трябва да се произвежда. За да имаме ефективно управление на отпадъците без горене е важно да има разделно събиране при източника – тоест още в домакинствата – колкото по-добре сме разделили вкъщи, толкова по-чист отпадък ще отиде за последваща преработка.

Има изключително добри примери от много общини в целия свят, които постигат над 90% разделно събиране.

Много държави горят отпадъците си. Не е ли правилно да последваме примера им?

Често от Столична община дават за пример Виена – там инсталацията за горене на отпадъци е от 70-те години. Мисля, че през 2021 г. трябва да мислим много по-иновативно, а не да строим инсинератори от миналия век. Виждаме и скандинавските държави – там има много инсиниратори, а едновременно рециклирането им става все по-ефективно и какво се случва – трябва да внасят отпадъци, за да поддържат инсталациите. Последният инсинератор в Копенхаген пък се оказа изключително скъп. В Брюксел харчат около 50 милиона годишно, за да поддържат техния.

Добра инвестиция ли ще бъде построяването на инсинератор в София?

Точно обратното – най-лошата инвестиция, която може да се случи и за нея ще отговаря не кой да е, а Топлофикация София – дружество в лошо финансово състояние от години.

Само строителството и оборудването ще струват 350 милиона лева, а по изчисления разходите за експлоатация ще достигнат близо милиард. Повече за тези изчисления можете да прочетете тук.

Какво ще бъде въздействието на инсинератора върху околната среда и здравето ни?

Ще изброя част от замърсителите при горене на отпадъци: хлороводород, флуороводород, кадмий, живак, неорганични прахообразни вещества; диоксини и фурани.

Няма минимален праг на замърсяване с диоксини и фурани, както и с ФПЧ 2,5 (фини прахови частици), който да е безопасен за човешкото здраве.

Важно е да се знае, че в доклада по ОВОС (Оценка на въздействие върху околната среда) не е отчетено съществуващото замърсяване на въздуха от други източници в София.. Мисля, че на всеки, дишал софийски въздух, а и виждал, му е ясно какво означава това. Ако разбием замърсяване от отделните източници и сравним самостоятелно с нормите за качество на въздуха, то всеки източник поотделно ще е под норма. Но такъв подход по никакъв начин не представя реалното замърсяване, на което е изложено населението.

Освен това – при горенето отпадъците не „изчезват“, а 20-25% от общото количество се превръща в пепел, като част от нея е летяща и токсична, това означава близо 40 000 тона годишно пепел за този инсинератор.

„За Земята“ заведе дело, какво се случва с него, предвид вече обявения търг от Столична община?

През юни 2020 г. спечелихме делото във Върховния административен съд срещу решението за ОВОС от 2015 г. и той го върна за преразглеждане на първа инстанция. Сега тепърва започва отначало – нови експертизи, тъй като според съда следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, емисии във въздуха, опасни отпадъци от пепелта.
Как инвеститорът ще се строи, без да се знае дали има финално разрешение за строеж – това не е ясно.

Какво можем да направим като отговорни граждани, за да спрем строежа на инсинератора?

Всичко, което може да се направи групово в момента е изключително важно – писма към Общината и към Европейската комисия, протестни акции, разказване за проблема на хората около вас, а и от друга страна – повече изискване към Общината да се предоставя възможност за разделно събиране, включително на хранителни отпадъци.

Ако този инсинератор се построи, общината ще спре всякакви планове за повече рециклиране, защото ще има нужда от 180 000 тона отпадък годишно, който да се хвърля в пещта. Не трябва да допускаме това!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини