20.3 C
София

Мартин Лазаров – програмистът фермер

Мартин Лазаров е 30-годишен предприемач и пътешественик. От години работи в IT сферата, но преди година решава паралелно с това да се впусне и в едно ново приключение – земеделието. GoBio се срещна с него, за да разбере каква е мотивацията му, какви трудности среща и как възнамерява да развива новата си дейност.

Защо реши да се занимаваш със земеделие?

Семейството ми винаги се е занимавало със земеделие. Започнахме да се занимаваме с екологично чисто отглеждане на зеленчуци, защото решихме, че е крайно време да вземем в свои ръце зеленчуците, които консумираме. Като катализатор послужиха и някои статии за това как се използват опасни или дори забранени торове за отглеждането на зеленчуци. Не, мерси.

Лесно ли се започва? Какво му е необходимо на човек, за да стартира едно такова начинание?

Най-важното е да имаш желание и да търсиш начини да усъвършенстваш реколтата си. Дали е лесно не мога да се ангажирам, защото на мен ми беше интересно и забавно, което винаги ме е разсейвало от трудностите, които срещам

Какви пречки срещна по пътя? И на какви трудности най-често се натъкваш сега?

От самото начало срещам трудности, свързани с това да се науча да обработвам земята и кои зеленчуци са най-подходящи за климата и почвата. Много четене трябва и експериментиране.

Най-големи трудности срещам при опаковането на продукцията. Личното ми мнение, както и на мнозинството от клиентите е, че трябва да се сведе до нула употребата на пластмасови опаковки. От друга страна без тях продажбата на разнообразна и свежа зеленчукова продукция се оказа много сложно.

Какво отглеждаш? И как избираш какво да засаждаш?

  • Шафран
  • Кейл
  • Рукола
  • Мизуна
  • Спанак
  • Манголд
  • Пресен лук и чесън

Като цяло листни зеленчуци, интензивни култури и екзотични зеленчуци, които са непознати в България, но за които климатът е подходящ.

Подбирам какво да засадя според сезона най-вече. Имам афинитет към нетрадиционни за България сортове. Колкото до шафрана него го избрах заради множеството му приложения и вярвам, че тепърва ще навлезе в нашата кухня и ще я обогати невероятно много. Той е и сред най-търсените ми продукти.

Какво правиш и какво не правиш, за да бъде реколтата ти екологично чиста?

В никакъв случай не използвам пестициди. Мястото, където са оранжериите, е специално подбрано в планината и е далеч от всякакви замърсявания, въздухът е свеж и наоколо няма никакви бунища или други неща, които биха замърсили почвата.

Използвам естествени торове – оборска тор, тор от коприва, редовно поливане и създаване на перфектен микроклимат в оранжериите. Имаме реколта дори в най-студените дни.

Кое за теб е най-важното в отглеждането на продукцията, с кое не правиш компромис?

  • Никаква химия. Не използвам нищо, което да попречи да консумирам зеленчуците директно в оранжерията.
  • Внимавам за каквото и да било, което да замърси почвата.
  • Внимавам много с поливането, не допускам земята да изсъхне, нито да се наводни и да мухляса. Нужен е перфектен дренаж също така.

Какво е да си земеделец в България? Смяташ ли, че е възможно човек да се издържа само със земеделие?

В исторически план България е аграрна държава. От дълбока древност земите ни са известни със своето плодородие и невероятен климат. България е способна да изхранва 100% от населението си плюс да изнася продукция, без това да наруши вътрешния пазар. Много малко страни могат да се похвалят с подобно нещо и също така с такова разнообразие от плодове и зеленчуци. Всичко расте тук.

Не само е възможно човек да се издържа, но и да развие успешен земеделски бизнес, който да дава работа на други хора. Огледайте се около пътя, докато пътувате – навсякъде се отглежда нещо. България е на 1-во място по производство на розово масло в света, същото и при лавандулата (ту 1-во, ту 2-ро място след Франция).

Как планираш да се развиваш като земеделец, какво би променил и какво ново би добавил през идната година?

Основната ми цел за годината е оптимизация на отглеждането – създаване на все по-подходящ микроклимат в оранжериите, достигане на перфектните условия за отглеждане и по-добра предвидимост на реколтата. Също така искам да натрупам повече опит както в отглеждането, така и в развъждането на растения и съхраняването на продукция.

Другата ми цел е популяризирането на земеделието в малък мащаб. Искам да предам опита си на други хора и да им помогна сами да хванат в ръце отглеждането на зеленчуци.

Какви хора пазаруват от теб, как реализираш реколтата си?

Хора от всякакви възрасти, най-често мои познати или такива, на които съм бил препоръчан. Много често мои клиенти, след като опитат зеленчуците, ме препоръчват на приятели. Това за мен е най-ценно и затова предпочитам на този етап да задоволявам нуждите на малък кръг от хора, пред това да търся големи обеми производство. Интересен факт е, че като споделя с какво се занимавам, хората сами ме търсят.

Ти самият от къде пазаруваш нещата, които ти трябват, но не отглеждаш сам?

Най-често пазарувам от мои контакти, които отглеждат зеленчуци. Като се стопли времето, се възползвам от това, че пътувам и пазарувам директно от хора из България. През зимните месеци – плод и зеленчук в квартала или Женския пазар. Откакто се занимавам с отглеждане избягвам да оставам без зеленчуци лично производство. В последните седмици обмислям как да преправя диетата си спрямо производството си, за да бъда самодостатъчен – все пак, както казах, искам в бъдеще да помогна на хората сами да задоволяват хранителните си нужди, така че започнах от себе си.

Спечелете касетка от домашните био зеленчуци на Мартин, като ни харесате и последвате в Инстаграм и Фейсбук, и тагнете ваш приятел, с когото бихте споделили вкусната био продукция. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини