Кокосовото масло или кокосово олио е напълно естествен продукт, придобиващ все по-голяма популярност у нас. Освен като лакомство в кухнята, този невероятен продукт има и множество други приложения вкъщи, на част от които ще се спрем в тази статия.
Кокосовото масло се добива от меката, бяла част на плода от кокосова палма. Най-полезната разновидност на този продукт, която може да срещнете на пазара, е студено пресованото кокосово масло. Този процес осигурява добиването на маслото при ниска температура, като запазва всички негови ценни, полезни свойства. За разлика от лененото олио, което губи своите полезни влияния при термична обработка, кокосовото масло е чудесно за готвене, носейки същите ползи за здравето. Друга характерна черта е, че в зависимост от стайната температура, то променя своето състояние: под 18°С се втвърдява, а над 24°С приема течен вид.
С глобализацията на света и развитието на технологиите кокосовото масло се превръща във все по-достъпен продукт, дори при нас, като по-отдалечен от неговото място на добив край на света. Цената му е почти аналогична на кравето масло и зехтина, а разфасовките могат да бъдат открити в обем до 1 л включително. Може да се намери във варианти дори без аромат, които са подходящи за всякакви кулинарни експерименти. Най-често се продава в стъклени буркани (дори някои от био магазините предлагат отстъпка при връщане на старата опаковка при закупуването на нов продукт), които са оптималния вариант по отношение на екологията: стъклото може да бъде рециклирано безброй пъти, а един буркан се превръща в отличен контейнер за всичко насипно в дома.
Хранителните му качества са многобройни: кокосовото масло е една от най-полезните мазнини за готвене и консумиране. То е мощен антиоксидант и имуностимулатор, който намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси. Подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини, минерали и аминокиселини. Съдържа средноверижни мастни киселини, стероли, витамин Е и др.
Освен в кухнята кокосовото масло може да бъде употребявано и с козметични цели. Поради бързото попиване (кокосовото масло най-бързо се абсорбира от кожата в сравнение с другите ядкови масла: арганово, сусамено, от шеа..), приятния си аромат и факта, че не оставя никакви петна по дрехите (при нанасяне с фин слой на кожата), то се превръща в чудесен крем за лице или лосион за тяло, както и главна съставка в подобни.
Поради антисептичното си и антибактериално действие кокосовото масло пълноценно може да се използва като паста за зъби или дезодорант, които имат почистващ и подхранващ ефект. Друга употреба на кокосовото масло в козметиката е като маска за коса: нанасяме за 10-15 минути в краищата преди къпане и след отмиване се радваме на разкошна, лъскава и мека коса.
Изненадите не спират до тук. Като домашна козметика кокосовoто масло е отличен заличител за петна. Рецептата е елементарна: смесваме равни части кокосово масло и сода, нанасяме пастата за 5-10 минути върху петно и после отмиваме. Мигновен ефект! А ако натрием с фин слой дървената мебел вкъщи, ще придадем блясък и свежест на изхабената дървесина, както и защита за външни влияния.
Купувайки си един буркан кокосово масло, ние осигуряваме напълно екологична, достъпна и ефективна поддръжка за нашите дом, здраве и красота. Струва си да опитаме!
Автор: Дарина Димитрова