7 C
София

Как Европа ще излезе от кризата по-зелена?

Рестартът на водещите икономики в Европа след коронавирусната пандемия ще се извърши успоредно с преход към по-зелено и устойчиво развитие занапред. Такава решимост се долавя от действията на Германия – най-силната икономика в Европа – и нейната стратегия за излизане от кризата.

За добро или лошо пандемията ускори прилагането на решителни екологични мерки, които само допреди година изглеждаха някак далечни и обвити единствено в мрежа от добри намерения. Многото и интензивни събития през този период разплетоха мрежата и намеренията се превърнаха в реални действия. А тон за това даде един отдавна бленуван атмосферен феномен, неочаквано превърнал се в реалност в началото на пандемията: ясното синьо небе.

„Не зная колко дълго ще продължи това, но ясно заявявам, че сега се чувствам изключително добре” – беше заявил един английски професор, цитиран от New York Times, в първите седмици след налагането на пандемичните органичения. Повод за изказването му беше това, което правеше изключително впечатление на кажи-речи всеки жител на голям град по света – чистият въздух, ясният хоризонт и буквалното прераждане на планетата, отдъхваща си от забързания ход на властващия над нея човек. Природата около нас разцъфваше – диви кози се разхождаха спокойно из градовете на Уелс, кенгура кръстосваха центъра на Аделаида, а в зоопарка в Хонконг двойка любими на посетителите панди най-сетне получи шанс да поживее насаме, в спокойствие и уединение, и се сдоби с първа рожба… Позитивният ефект от пълния локдаун обаче беше само временен.

Но редица страни обявиха решимост за опазят това, което природата си отвоюва в наше отсъствие, и да продължат пътя си след кризата, следвайки много по-зелени политики от досегашните. Макар жестока, от гледна точка нанесеното на човека, пандемията може да се окаже наистина полезна от перспективата на планетата – ускорявайки зеления и устойчив преход по-сериозно дори и от най-добрите досегашни намерения.

Ускоряване на прехода към по-зелено бъдеще

Добрите намерения бяха факт и преди пандемията. В края на 2019г. Европейският съюз обяви стартирането на проекта „Зелена сделка”, в рамките на който ще се разпределят 1 трилион евро за екологично трансформиране на всички икономически отрасли. „Постигането на заложените цели ще бъде за Европа това, което за Америка беше стъпването на Луната” – каза тогава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Но точно тогава се появи новият вирус.

Очакваше се пандемията да блокира и без това трудно постигнатите споразумения за зелен преход на европейската и световна икономика. Вместо това обаче не спира да расте броят на европейските лидери, които настояват именно преходът към устойчиво потребление на природни ресурси да бъде директно обвързан с плановете за възстановяване на икономиките от здравната криза.

Възходът на възобновяемите енергийни източници

В началото на тази година стана ясно, че 2020-та е била първата година, в която делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия в Европа е бил по-голям от този на изкопаемите горива – въглища и природен газ.

Според изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика „пандемията трансформира изцяло енергопроизводството в света. Сривът в търсенето застигна и въглищата, и газта, и петрола и потреблението им се срина до незапомнен минимум”. А междувременно животът си върви, слънцето продължава да грее, вятърът продължава да духа. ”И единствено възобновяемите енергийни източници успяват да увеличат дела си в общия енергиен пазар за 2020 г. Енергийната индустрия, която ще изплува от руините на тази криза, ще бъде много по-различна от тази, ударена от пандемията” – допълва директорът на Международната агенция по енергетика.

Най-добрата новина за природата в случая е, че водеща роля за подкрепа на зеления икономически преход има Германия – най-влиятелната страна в Европа за момента е най-голям застъпник на зелената идея. Идея, която освен нас от здравната криза, може да изведе и планетата от кризата, до която ние я доведохме.

Целта ни не е просто да продължим икономическия възход, който целяхме до миналата година. Целта ни днес е зелено възстановяване” – казва германският канцлер Ангела Меркел, подкрепяна изцяло от най-големите бизнес компании в страната си.

Германският бизнес обаче далеч не е сам в стремежа си към по-устойчиво и зелено развитие на икономиката. Над 50 от водещите европейски финансови компании обсъждат и предлагат заедно възстановителни планове и проекти. Акцент се поставя върху иновациите, засягащи строителството и енергетиката, включително и върху тези, насочени пряко към домакинствата и отделните потребители.

ACT4ECO – всяко домакинство е важно за по-зелена Европа

Да се запознае обществеността с модерните зелени технологии е най-прекият път към налагането им за масово ползване. Ето защо голямо внимание се отделя на европейски проекти, целящи популяризиране на технологиите, които много лесно може да се внедрят в бита ни и да ускорят зеления преход.

В помощ на всяко домакинство, включително и у нас, е разработена общата европейска платформа ACT4ECO. Тя дава основни насоки по пътя към устойчиво потребление на природните ресурси и намаляване на въглеродния отпечатък на домакинствата. Платформата е достъпна на 9 европейски езика, сред които и български, и след безплатна регистрация предлага достъп до изключително богато съдържание, събрано в 22 теми.

Водещите акценти са поставени на:

  • Иновациите в чистото производство на електроенергия от възобновяеми източници;
  • Собственото производство на енергия и оптимизиране на потреблението ѝ в домакинството;
  • Подобряване енергийната ефективност на домовете и намаляване загубата на топлинна енергия;

Платформата ACT4ECO, разработена в партньорство от организации и университети от 9 европейски страни (България, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Италия, Литва, Португалия и Финландия) запознава с иновативните тенденции в енергийното потребление. Разглеждат се технологиите, на които може да се разчита за успешен преход към екологично устойчива европейска икономика след кризата. И по-важното – платформата дава възможност на всяко отделно домакинство да осмисли своето енергийно поведение и да го направи по-отговорно и пестящо.

Като част от платформата е създадена и Facebook група „Платформа за енергийно отговорни потребители ACT4ECO„, в която се споделя опитът на наши и европейски организации, работещи за зелената идея. Именно общите усилия са гарант за успешното постигане на дългосрочните екологични цели, заложени в Европейската зелена сделка.

Повратна точка в борбата с климатичните промени

Мерките, провокирани от един глобален проблем като коронавируса, може да имат пряк позитивен ефект върху овладяването на климатичните промени – друг също толкова належащ глобален проблем. „Обвързването на оздравителните мерки срещу здравната криза с налагането на модели за по-устойчива и зелена икономика може да прокара мост към много по-гъвкаво и адаптивно бъдеще за целия свят” – казва Кристалина Георгиева – председател на Международния Валутен Фонд. А ехото от думите ѝ достига до  решенията и действията на инвеститорски групи, работещи по въпросите на климата и управляващи над 30 трилиона долара – почти половината от общите капиталовложения в целия свят.

Според различни източници мерките, предприемани за трансформиране на държавните икономики към по-зелени модели на управление, срещат подкрепата на активното градско население в почти целия свят. Над половината от глобалното население живее в големи градове и мегаполиси с опасно замърсени въздух и градска среда като цяло. В началото на пандемичния локдаун милиони хора успяваха да дишат чист въздух – голяма част от тях вероятно за пръв път през живота си. Проучвания показват, че ежегодно над 5 милиона души умират преждевременно от заболявания, асоциирани с мръсния въздух, а само за него като фактор, се счита, че намалява продължителността на живота с около 3 години (почти колкото тютюнопушенето). Затова някои изследователи считат, че по-чистият въздух, който дишахме в условията на пандемичните ограничения, може да е спасил повече човешки животи, отколкото самите карантинни ограничения.

Нека използваме това общо предизвикателство, пред което пандемията ни изправя, като възможност да поставим облагородяването на околната среда в центъра на общото си възстановяване”– се казва в съобщение на Европейската комисия. А дали светът ще стане по-зелено място в резултат на пандемията? Рано е да се каже.

Факт е обаче, че пандемията ни даде нова гледна точка за това какво бъдеще е възможно да постигнем. Гледна точка, която за радост започват да споделят и тези, които са в реална позиция да оформят това бъдеще с решенията си. А благодарение на един коварен вирус, на модерните технологии, а вероятно и на малко чист късмет, това бъдеще може да бъде дори по-зелено, отколкото сме си представяли. А и може да настъпи по-рано, отколкото сме се надявали. 

 

Автор: Антон Асенов

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...