20.3 C
София

Яна Данаилова: Наш дълг е да научим децата си да се хранят здравословно

Как да поддържаме добра форма? Как да сме здрави? Как да се храним правилно? Как да водим пълноценен начин на живот?

Отговор на всички тези въпроси дава нутриционистът и преподавател по йога – Яна Данаилова. Тя е специалист по здравословно хранене и председател на Сдружението на нутриционистите в България.

Помогнала е на мнозина да се преборят с излишните килограми и да съхранят своето здраве, жизненост и енергия. Освен специализации в чуждестранни образователни институции, Яна има завършен курс по Нутрициология към Софийски университет, квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българска академия на науките, а в момента следва магистърска програма по Физиология на животните и човека към Софийски Университет, както и магистърска програма Мениджмънт на храните и храненето в Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. За нея популяризирането на здравословния начин на живот и хранене е лична житейска мисия!

От колко време се занимаваш активно с йога? Какво те накара да започнеш? Кои според теб са най-големите плюсове на йогата?

Занимавам се с йога от вече 7 години, като в началото беше любителски – посещавах курс. След това настъпи моментът, в който изцяло промених приоритетите си в живота и осъзнах, че кариерата не може да бъде поставена на първо място. Преквалифицирах се напълно, а част от тази преквалификация всъщност беше насочена именно към йогата. Започнах да се занимавам професионално, тъй като считам, че йогата ми помогна да намеря баланса – душевен и физически, който търсех. Успях да разгърна потенциала и възможностите си и да приема, че всички ограничения са само в главата ми. 

Човек може ли да поддържа здраво и хармонично тяло, практикувайки само йога? Достатъчно ли е физическото натоварване?

Има изключително много разнообразни стилове йога с различно ниво на трудност. Всеки съобразно със своите нужди може да избере кой точно е най-подходящият. Някои залагат на медитативния, духовния аспект на йогата, а други предпочитат по-силовите практики, които пък със сигурност изграждат много хармонична и стегната мускулатура, съчетана с цялостна гъвкавост и тонус на тялото. Йогата обаче не е просто спорт, тъй като тя ни лекува на душевно и ментално ниво. Аз лично съчетавам и двата ѝ аспекта, тъй като имат различни ползотворни ефекти.

Защо избра да си веган и кои според теб са главните предимства на този тип хранене? Има ли хора, за които този режим не е подходящ?

Аз принадлежа към така наречените „здравословни вегани“. Отказала съм се от консумацията на животински продукти поради здравословни съображения. Ползите от такъв тип хранене са многобройни и всички те са научно доказани. По-нисък индекс на телесна маса, по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови/ онкологични заболявания, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Мога да кажа, че изборът ми беше изцяло провокиран от желанието ми да съхраня здравето и младостта си за по-дълго време, да се чувствам добре и да се храня добре – с по-чиста и лека храна. Съгласно официалното становище на Американската асоциация на диетолозите, стига веган режимът да бъде наистина добре балансиран откъм нутриенти, е подходящ за всяка една възраст и здравословно състояние. При всички случаи (независимо от това какъв тип хранене избираме) менюто ни трябва да бъде разнообразно, за да бъде здравословно.

Децата и подрастващите нуждаят ли се от животински продукти, за да се развиват правилно? 

Макар да се отрича от конвенционалната медицина в България, официалното становище на реномирани диетологични асоциации в света е, че няма никакъв проблем този режим да се прилага и от деца или подрастващи. Разбира се, моят съвет към всяка майка, която решава да изключи/ ограничи животинските продукти в менюто на детето си, е да се консултира със специалист по хранене. Ако тя няма нужните познания по нутрициология, подобна промяна би могла да доведе и до известни дефицити и липси в развитието на детето.

Нека обаче да не забравяме, че ако то се храни с вафли, пасти и бисквити, също няма да бъде здраво. Не става въпрос кои точно хранителни групи включваме, а по-скоро каква е самата храна, която консумираме – колкото по-пълноценна, минимално преработена и здравословна е тя – толкова по-добре за децата, а и за възрастните естествено. Едното ми дете например яде месо. Аз по никакъв начин не го ограничавам и не му налагам своите разбирания, защото смятам, че всеки има право на избор. Твърдо съм против налагането на забрани и стигането на крайности. Моето мнение е, че единственото, което не трябва да се консумира е junk food (вредна храна). 

Веганството винаги ли е здравословно? 

Важно е да отбележа, че по подразбиране веганството не е равнозначно на здравословното хранене – например пържените картофи също са веган. По-скоро здравословно е този тип веганство, което включва изцяло растителна, чиста и минимално преработена храна. Аз самата се храня така. Интересно е, че на запад тази философия е провокирана от етични, морални, религиозни и екологични мотиви и веганите там често консумират най-различни нашумели заместители, които имитират вкуса на животински продукти. Една голяма част от тях обаче в никакъв случай не са полезни. Затова всъщност е важно да се прави разграничение между мотивите, които ни подтикват да преминем към веган философията на живот. Аз в никакъв случай не желая да налагам своята философия на живот, но все пак считам, че колкото по-близо до природата и през колкото по-минимална обработка е минал даден продукт, толкова повече ползи има от него. Степента на преработка е от ключово значение и е пряко свързана с хранителната стойност. 

Всекидневно се срещаш с хора с наднормено тегло, които се обръщат към теб за помощ. Според теб кои са най-честите грешки, които клиентите ти допускат в ежедневието си? Кой е първият съвет, който ще им дадеш? 

От огромно значение е дали се боря с наднормено тегло, предизвикано от прекомерна консумация на храна или със здравословен проблем (например хормонален дисбаланс). Ако става дума за системно преяждане, целта ми е да овладея апетита и да намаля приема на безполезните храни – тези, които са бедни на полезни хранителни вещества, но богати на калории. В този случай изготвям балансирано меню. Не съм фен на рестриктивните и строги диети. Те не са ефективни и дори биха могли да доведат до отключването на редица сериозни заболявания – ендокринни и хормонални смущения. Точно тези диети образуват един порочен кръг – известно време гладуваме, в резултат на което се изнервяме и стресираме тялото си, а накрая прибягваме към прекомерна консумация на вредна храна (от която до момента сме се лишавали).

Аз вярвам в пълноценната храна, в тази, богата на хранителни стойности. Следователно не виждам смисъл да пия газирани напитки (най-прост пример), които не носят никакви полезни вещества на тялото ми. Предпочитам спазването на хранителен план, който е устойчив във времето и ще доведе до трайна и здравословна редукция на килограми. Основният ми съвет е баланс в храненето и разбира се, ограничена консумация на празните храни, които вече споменах. Препоръчително е съобразеното ни меню да е съчетано и с активно движение. 

Можем ли да си набавяме всички необходими за организма вещества само от храната или трябва да комбинираме с хранителни добавки? Ако трябва, кои са добавките, без които няма балансирана диета? Те универсални ли са всеки тип хранене или при веганството са необходими и други добавки?

Един здрав организъм може да си набява всичко необходимо само с помощта на пълноценната храна, богата на хранителна стойност. Ако се храним  нездравословно обаче, можем да развием липси и дефицити, с които невинаги бихме могли да се справим без да приемаме определени добавки. В такива случаи следва специалист да препоръча компенсаторни хранителни добавки. Особено важна е тази консултация с квалифициран специалист – медицинско лице, физиолог или нутриционист, тъй като всяка добавка има дневна препоръчителна доза за прием, която е съобразена с пол, възраст и със съпътстващи заболявания. Самолечението и експериментирането са противопоказни и в никакъв случай не ги препоръчвам. Доста от хранителните добавки в прекомерен прием дори могат да бъдат токсични (например йод и селен). 

Осъждаш ли строго малките изкушения, с които понякога човек кривва от иначе здравословния си режим? Ти самата позволяваш ли си понякога да хапнеш нещо нездравословно и защо?

Аз не съм човек, който осъжда, напротив – смятам, че е по-добре от време на време да си хапваме нещо сладко в малки количества, а не да се “нахвърляме” върху една цяла торта след продължително въздържание. Самата аз не правя подобни криввания, защото моят начин на хранене е всъщност начинът ми на живот. Аз съм го възприела и не си поставям никакви рестрикции, с които да обременявам себе си и тялото си. Позволявам си много вкусни десерти, но те са здравословни – от сушени плодове, ядки, кокосово масло, сурово какао и не съдържат захари или изкуствени сиропи. Смятам, че има изключително разнообразие от полезни алтернативи, към които без проблем можем да се придържаме. Не е нужно да се ограничаваме, а просто да подбираме. От нас зависи дали ще изберем да ядем истинска храна или имитация на храна. 

Автор: Ралица Йолова

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини