22.2 C
София

Манголд – новата суперхрана

Чували ли сте досега за манголд? Е, хванахте ме, да си призная, и аз не бях… Какво представлява тази „супер храна”, добила популярност и у нас съвсем наскоро?

Манголд е зеленолистно растение от семейството на кейла, по-познато като спанаково или листно цвекло. На английски език се среща като Chard или Swiss chard. Действително прилича на спанака и цвеклото, но листата му са малко по-широки и къдрави. Различава се от салатното цвекло по това, че през първата година не образува кореноплод, а листна розетка. Листата му са едри, къдрави и месести. Стъблата му са по-плътни и според различните разновидности се срещат в лилав, жълт, бял или червен цвят. Те могат да се приготвят сварени като аспержи или като туршия.

Това, което превръща манголда в супер храна, е обилното му съдържание на полезни хранителни вещества. В него можем да открием витамини А, С, Е, В6 и рибофлавин. Богат е на вещества като желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, натрий, а също така и на аминокиселини, полифеноли, каротиноиди, протеини, лутеин и фибри.

Сред ползите от зеленчука се нареждат регулиране на нивото на кръвната захар, понижаване на кръвното налягане, подобряване на храносмилането и заздравяване на костите.

Манголдът стимулира имунната система и укрепва мозъчното функциониране. Действа добре против възпаления и намалява телесната температура. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти предотвратява развитието на много болести, в това число на различни видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Растението всъщност е доста популярен продукт в средиземноморската кухня. Колко от вас се сетиха за Италия, палми, море, лято..? Нека открием и изпробваме някои обещаващи рецепти, гъделичкащи сетивата, в духа на Средиземноморието:

  • Салата с манголд

За 4 порции от тази салата ще са ви необходими: 4 шепи нарязан манголд, 1 червена чушка, 4 нарязани репички (или моркови, или цвекло вместо тях), половин краставица, няколко чери доматчета, 1 авокадо, половин чаша нахут и четвърт чаша маслини. За подправка може да използвате магданоз, босилек, кориандър или мента – според вкуса си.

Смесете всички продукти в голяма салатена купа. Пригответе лимонов дресинг от 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок, 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора, 2 чаени лъжици мед, четвърт чаша зехтин и сол, и черен пипер на вкус. Овкусете хубаво с дресинга и поръсете салатата с печени тиквени семки или бадеми. По желание можете да поръсите с настъргано краве или козе сирене.

  • Паста с манголд

Сварете паста по ваш избор за около 10-12 минути до готовност и изцедете. Пригответе 1 връзка манголд за 5 минути на висока температура в микровълнова фурна, в купа, наполовина пълна с вода. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тиган и на умерен огън сгответе в него по половин чаша нарязани сушени домати, маслини каламата и зелени маслини. Добавете скилидка чесън. Разбърквайте сместа, докато омекне. Добавете пастата и манголда и поръсете обилно с прясно настърган пармезан.

  • Манголд по средиземноморски

За приготвянето ще са ви необходими 3 шепи нарязан манголд, 8 скилидки чесън, 2 супени лъжици каперси, ⅓ чаша нарязани маслини, ¼ чаша зеленчуков бульон, 1 чаена лъжица лимонова кора и щипка лют червен пипер.

В тиган сотирайте чесъна с бульон и лют пипер на силен огън за минута-две – докато чесънът стане златист и ароматен, а бульонът се свари напълно. Добавете маслините и каперсите. Накрая добавете манголда, като разбърквате добре продуктите. Когато омекне и придобие по-тъмен цвят, до 2-3 минути може да изключите котлона. Овкусете с лимоновата кора непосредствено преди сервиране.

  • Супа с боб, манголд и картофи

За супата ще са ви необходими консерва бял боб, 2 супени лъжици масло, 1 глава лук, 1 голяма червена чушка, 3 червени картофа, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжица суха мащерка, ½ чаена лъжица смлян кимион, лют червен пипер на вкус, 4 чаши зеленчуков бульон, 2-3 чаши нарязани листа от манголд, 1 супена лъжица лимонов сок, както и сол, и черен пипер.

С вилица намачкайте боба до получаване на паста и го заделете. Загрейте масло в голяма тенджера за супа на умерен огън. Добавете лука и гответе 2 минути, докато омекне. Добавете вода и бульон, чушката, картофите и чесъна. Подправете с мащерка, кимион и лют пипер. Задушете за още 3-4 минути. Добавете останалата част от бульона и оставете продуктите да се варят на среден огън. Смесете листата от манголд и бобовата паста и ги добавете в супата. След сваряване подправете със сол и черен пипер.

 

Автор: Силвия Арсова

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...