22.2 C
София

Днес е Световният ден на водата! Каква вода пием?

Осигуряването на свободен достъп до чиста вода е сред 17-те глобални цели, заложени в плана на Генералната асамблея на ООН от 2015 г., целящ постигането на по-добро и устойчиво бъдеще за всеки човек по света. Целите трябва да се постигнат до 2030 г., а настъпването на 22 март – Деня на водата – е удобен повод за равносметка за това докъде е стигнало изпълнението на глобалните цели и какви са локалните реалности на родна земя в това отношение.

Credit: cleanpng.com

Ограничен достъп до вода по време на пандемия

Едва ли някога в модерната история се е случвало толкова често да бъдем подканяни да спазваме изрядна лична хигиена, колкото това се случва през последната година. През 21 век придържането към подобни препоръки не би следвало да е трудно начинание. Но около 3 милиарда души по света не разполагат с водоснабдителни съоръжения в домовете си, които да им позволят да изпълняват редовно най-препоръчваната хигиенна мярка във време на пандемия – миенето на ръцете. В допълнение 2 на всеки 5 здравни заведения по света имат затруднения с осигуряването на вода за санитарни нужди на персонал и пациенти. Всичко това се очаква да доведе до принудителното изселване на около 700 милиона души от родните им места до 2030 г., увеличавайки и без това сериозния брой на климатичните мигранти през последните години.

Тези данни са причина през 2021 г. ООН да разшири серията от събития и срещи, посветени на борбата за улесняване достъпа до чиста вода на световното население. А за нас са повод да разгледаме в подробности различните видове бутилирана вода, до които имаме достъп, с техните особености и ценни качества. Нека си отворим по една вода по повод Световния ден на тази безценна течност и да проверим какво всъщност пием, вземайки под внимание означенията на етикета за характеристиките на водата.

3 категории бутилирана вода, разписани в европейското и националното ни законодателство

Бутилираната вода представлява отделна категория хранителен продукт, предлаган на пазара, и съответно добиването, обработката, бутилирането и етикетирането ѝ следва да отговаря на строги и специфични хигиенни и пазарни изисквания. На всеки етикет например следва да бъде обозначена категорията на бутилираната вода, а у нас, както и в Европа, възможните категории са 3 основни. И в трите категории предлаганата на пазара бутилирана вода може да бъде газирана или съответно – негазирана.

Натурална минерална вода

Като такава може да се категоризира единствено вода, произхождаща от подземен водоизточник, който трябва да отговаря на всички изисквания за защита от замърсяване. Само това може да гарантира спазване на изискването за безопасна микробиологична характеристика на бутилираната натурална минерална вода. Химичният ѝ (минерален) състав трябва да бъде указан на етикета на всяка бутилка. Той се проследява редовно и следва да бъде стабилен във времето – т.е. отделните партиди да не се различават помежду си в това направление. Постоянният минерален състав на тази категория води ги прави ценно средство с благоприятно въздействие върху някои здравословни проблеми.

За да може да попада в категорията натурална минерална вода, този тип бутилирана вода не трябва да се подлага на допълнителни обработки с цел дезинфекция. Тя следва да се бутилира близо до подземния водоизточник.

Сайтът на Европейската комисия публикува и регулярно обновява списък с официално сертифицираните натурални минерални води в отделните държави членки на Европейския съюз. Гордост за България е дългият списък със сертифицирани производители на натурална минерална вода, свидетелстващ за богатството на страната ни по отношение на минералните извори. По повод Деня на водата, нека напомним колко важно е да пазим това огромно природно богатство.

Изворна вода

Основната разлика между тази категория и по-горната е в това, че при изворната бутилирана вода липсва важното изискване тя да бъде с постоянен и стабилен във времето минерален състав. Ето защо не е наложително той да бъде указван на етикета на бутилките. Необходимо е обаче да се посочи общата минерализация с цел оптимална информираност на потребителя.

Изворната бутилирана вода се добива също от подземни водоизточници, най-често на места, където изворите естествено се изкачват до земната повърхност, където и следва да се извършва бутилирането.

Трапезна вода

В тази категория, без да бъде в разрез със законовите мерки, може да попада и бутилираната питейна вода от водопроводната мрежа. Това обаче не означава, че трапезната бутилирана вода може да се продава след директно пълнене на бутилките от чешмата.

Преди да се бутилира и да стигне до потребителя тази категория вода преминава през различни процеси за дезинфекция и стандартизация на химичния ѝ състав. Стандартизацията може да се изразява както в обогатяване с минерали, така и в деминерализация. Допълнителните процеси на обработка при трапезната бутилирана вода най-често включват дестилация, дейонизация или най-често – обратна осмоза.

Опасения при редовна употреба на бутилирана вода

Изискването за указване на минералния състав върху етикета на бутилираната вода е основно с цел информиране на потребителите и превенция на евентуалните рискове за здравето при ежедневна употреба на едни и същи категории вода. Дори водите с най-полезен състав се оказват вредни при продължителен прием, защото може да нарушат солевия баланс и обмяната на веществата в организма. Затова препоръката е да се редуват различни категории бутилирани води, а по възможност да утоляваме жаждата си и с чешмяна вода, която рядко е свръхбогата на потенциално вредни химични елементи. Изключения обаче не липсват и в това правило.

Данни за потреблението на чешмяна вода в страните в Европа за 2018 г. Източник: https://ec.europa.eu/eurostat/

И чешмяната вода не винаги е безопасна за редовна употреба

Именно чешмяната вода като най-достъпна и евтина алтернатива, подлежи на най-редовен контрол от ХЕИ и другите инспектиращи органи. Точно за това при нея най-често се установяват опасно повишени концентрации на определени елементи и съединения. Причината е в това, че чешмяната вода най-често се черпи от леснодостъпни и предимно повърхностни водоизточници, които са най-податливи на замърсяване – реки, язовири, плитки сондажи и др.

Най-често отклонения от нормалния и безопасен състав на питейната вода у нас се установяват в равнинни региони, където водоснабдителната мрежа води началото си именно от язовири или плитки сондажи, а не от бързо течащи реки или планински потоци. Такива райони са Добруджа и Горнотракийската низина, където редовно, особено през лятото с падането нивата на водоизточниците, се регистрират замърсявания на чешмяната вода.

Законови мерки у нас и в Европейския съюз

В края на 2018 г. Европейският парламент прие текстове, актуализиращи и уеднаквяващи изискванията за качествата на питейната вода в рамките на ЕС. Целта е не само да се повишат стандартите за качеството на чешмяната вода, но и да се регулират последиците от прекомерната употреба на бутилирана вода и тоновете генериран пластмасов отпадък. Както и да се подпомогне джоба на редовния потребител на бутилирана вода – на база на усреднените цени в рамките на ЕС, може да се направи изчислението, че на цената на една бутилка вода от магазина бихме могли да си наточим над 500 литра вода от чешмата!

Приетите мерки изискват подобряване достъпа на населението на Европа до питейна вода. За постигането на това изискване се насърчава изграждането на обществени чешми на достъпни локации  в населените места. Също така се насърчава и предлагането на чешмяна вода в заведения и ресторанти безплатно или срещу минимална сума – една колкото логична и екологична препоръка, толкова и трудна за асимилиране и прилагане от ресторантьорите по нашите географски ширини.

Чудно или не, едно от основните притеснения на европееца, когато пътува в чужда страна, е дали може да има доверие на водата от чешмата и да я пие спокойно. В подобно притеснение по-скоро има резон. При над 100 хиляди регулирани водоизточника в рамките на Европейския съюз, със сигурност има и такива, за чието качество може да се спори. Според законовите уредби до 2027г. всяка страна в ЕС трябва да гарантира, че питейната ѝ вода отговаря на стандартите за качество.

Дано на Световния ден на водата през 2027 г. да можем да вдигнем тост с чаша вода за изпълнението на това изискване, а пък, ако водата ни се стори прекалено чиста, ще си позволим да я разредим леко с качествен дестилат, както би подобавало на толкова важен повод…

 

Автор: Антон Асенов

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...