7 C
София

Джакфрут: „Хлябът на бедните“ в Индия – деликатес в Европа

Джакфрут е тотален хит и с право. Освен че е най-големият плод от дърво, което го прави абсолютно попадение за по-бедните райони, неговата месеста текстура напомня много на месо, с което излиза на челните редици и сред всеядните.

Идеалното месо за вегетарианци и вегани, силно наподобяващо дърпано свинско заради жилавата си структура, за което няма да повярвате, че е растително. То е роднина на смокинята и хлебните плодове, и населява тропиците на Югоизточна Азия, Бразилия и Африка.

Технически е плод, но с неутралния си вкус става идеална алтернатива на месото в кухнята, тъй като поема вкуса на подправките, с които се готви. Колко удобно!

Този невероятен плод може да реши проблема със световния глад не само с вече изброените по-горе позитиви (и огромните си размери), но и с всичко, с което превъзхожда животинските източници на протеини:

  1. Не съдържа наситени мазнини и холестерол
  2. Ниско съдържание на натрий
  3. Ниско калоричен (20 на порция)
  4. Съдържа 3 грама фибри на порция и 110 милиграма калий, които са много полезни за сърцето
  5. Добър източник на витамин C

Самият той не е голям източник на протеини за разлика от семената му. Въпреки това невероятната му способност да наподобява месо го прави изключително популярен. К

Узрял се консумира като всеки друг плод с разликата, че размерите на джакфрут минават значително тези на стандартните плодове – средно той тежи между 30 и 50 кг. Покрит е с грапава зелена кожа, под която се крие бяла обвивка, нежно загърнала влакнестата част.

Може да се приготви на тиган или барбекю, само с мазнина или с най-различни подправки. С черен пипер, кимион и пушен пипер определно ще се добрижим до вкуса на месен деликатес. В България все още нямаме внос на пресния плод, но се срещат вече вакуумирани варианти. Но поради непопулярността си по нашите земи цената остава сравнително висока. Засега! Този плод определено изглежда обещаващ и скоро може да видим много повече от него по рафтовете на магазините.

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...