22.2 C
София

Минимализъм и устойчивост

Основополагащият принцип на минимализма е да оставим само нужното, като се разделим с нещата, от които нямаме потребност и не използваме в ежедневието си.

Целта е да постигнем спокойно пространство, в което преобладават свободата и функционалността, а не предметите. Спокойствието от заобикалящата ни среда се предава както в мисленето ни, така и във взимането на решения – минимализмът оставя пред нас по-малко опции, което значително намалява стреса. Липсата на излишни предмети носи ползи и от финансова гледна точка.

Минимализмът учи да внасяме в живота си само това, което ни носи положителен заряд и удовлетвореност!

В кухнята

Кухнята е пространство, в което минимализмът е голямо предизвителство. Пазарът ни предлага толкова много уреди, които твърдят, че ще направят живота ни по-лесен. Някои от тях изпълняват много дейности и оправдават мястото си в кухнята, но има и други, които не са толкова функционални. Минимализмът ни предлага две посоки – да се придържаме към основните уреди, които са част от всяка кухня, но да отделяме малко повече време за някои процеси, или да изберем 2-3 уреда, които изпълняват повече от една функция и ги използваме ежедневно, но да рискуваме изчистената естетика на кухненския ни плот.

Част от подреждането на кухнята са и хилядите пакетчета с подправки, варива и други сухи продукти. Практичен начин да ги заместим е чрез стъклени бурканчета. Ако желаете наистина да внесете минималистичното усещане в кухнята, може би е добра идея да закупите еднакви бурканчета, но нашата идея е да дадем нов живот на тези, които вече имаме. Освен по-чист външен вид, те предлагат и възможността да купуваме съдържанието им насипно, което намалява отпадъците.

Друга идея, която би донесла минимализма в кухнята, е слагането на край на съдовете, сервизите за хранене и уредите за специални поводи или с естетична цел. Предметите, които използваме веднъж годишно, са антоним на минимализма. Идеята е да се сдобиваме основно с неща, които наистина използваме и са ни нужни.

Една от основите на минимализма е избирането на качествени материали и предмети, притежаващи семпъл дизайн, който ще устои на времето и няма да бъде заменен от нова тенденция. Добре би било инвестирането в маса за хранене и столове, които отговарят на тези изисквания. Освен голяма част от кухнята или трапезарията, те са и в употреба ежедневно, така че ако направим правилния избор и изберем вечен дизайн и отлично качество, сметката „cost per wear“, или в този случай „use“, ще бъде в наша полза.

В дневната

Почти всеки има рафтове в дневната си, отрупани с предмети, навяващи спомени или купени с чисто декоративна цел. Както се досещате, това е далеч от идеите на минимализма. Отново както в кухнята, целта е дори декорацията да бъде функционална.

Избираме музикални плочи, които слушаме често; книги, които носят стойност; красива кутия, пълна с настолни игри; ваза, която често е пълна с цветя. Съвсем естествено минималистите започват да избират дори тези елементи според външните им качества – цвят, форма, размер, за да са сигурни, че ако се озоват на някой от рафтовете, ще се впишат добре и няма да изпъкват ненужно на фона на създадената вече хармония.

Диванът е другото място в дневната, което лесно може да стане твърде „busy“. Нужни ли са ни три одеяла и четири декоративни възглавнички? Ако желаем да постигнем минималистичното усещане, добре е да разделим текстилните детайли с другите стаи, особено ако сме изправени пред повече от два цвята или шарки.

В банята

Банята определено не предразполага към толкова възможности за нарушаване на минималистичния баланс. Две от малкото, които все пак се виждат често, са изборът на плочки и количеството продукти в съотношение с пространството за съхранение. Най-лесно е да заложим на сигурното – бели правоъгълни плочки, които могат да бъдат подредени по много начини, така че да се постигнат различни шарки и ефекти, без да става натрапчиво.

Бялото създава чисто и светло пространство, което е сред най-важните неща в минимализма. То лесно изгубва баланса си, ако е натоварено с множество малки предмети с разнообразни дизайни и цветове като продуктите, които обикновено държим в банята. Тази грешка е по-вероятна, ако не сте минималист, но искате да създадете това усещане с дома си. В този случай е важно да планираме добре затворените шкафове за съхранение. Добър вариант е огледало зад мивката, което също да функционира като допълнително пространство за продукти, които не искаме да са на показ.

В спалнята

Залагаме на минималната декорация по леглото. Не са нужни декоративни възглавнички и одеяла, които така или иначе махаме всяка вечер и се налага да подреждаме отново всяка сутрин. Достатъчно е покривало от естествена материя, което да внесе допълнителна текстура в стаята, без да натоварва с твърде много шарки.

Отново важно е пространството за съхранение, за да минимализираме струпването на вещи на леглото и на други повърхности.

Във всяка стая от дома ни е достатъчна една промяна, за да направим първата крачка към минимализма. Пред всеки предмет можем да поставим вечния въпрос на Мари Кондо „Does it spark joy?“. Той ще улесни решението какво да остане и какво не. Целта е да сме заобиколени от минимален брой предмети, като всеки от тях е функционален и визуално привлекателен, без да ограничава свободното пространство в дома и в мислите ни.

 

Автор: Гери Бонева от Дизайница

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...