22.2 C
София

Защо Гълфстрийм продължава да губи силата си?

Промяната е единственото постоянно нещо. Тя движи света ни. Втори път не можеш да влезеш в една и съща вода, защото веднъж излязъл от нея, ти вече не си същият. И тя не е същата. Тези думи на древния учен Хераклит касаят постоянно течащата и променяща се вода в реката. Но думите му са истина и в най-общия смисъл.

Дори океанската вода непрекъснато циркулира. Огромен по мащабите си повърхностни и подводни течения допринасят за пълното ѝ завъртане за период от няколкостотин до около 2000 години. Тези течения се обозначават с общото наименование конвейерни ленти (conveyer belts) и освен за постоянното обновяване на водите на световния океан, имат съществена роля и за поддържането на климата на планетата.

Наскоро беше съобщено, че водните течения в Атлантическия океан, отговорни за топлото въздушно течение Гълфстрийм, влияещо силно на климата на Европа, са отслабнали рекордно много до най-ниските си нива за последните хиляда години.

Учените считат, че сериозни промени в хода на атлантическите въздушни течения в миналото са били отговорни за появата на последната засега ледникова епоха. Последните данни сочат, че същите колебания може да са причина и за регулярните температурни рекорди в Европа през последните години. Това кара учените да потърсят взаимовръзка между трайните климатични промени, провокирани от парниковия ефект, и интензитета на Гълфстрийм с неговото собствено влияние върху климата. 

Нов ледников период, породен от парниковите газове, или естествено проявление на промяната, която движи света?

Установените колебания в хода на водните и въздушните течения в Атлантическия океан са резултат от мащабно проучване, целящо да разкрие общата картина за хода на тези течения през последните 1000 години. Много е вероятно да се окаже, че промените в климата през последните 2 века са резултат не само от парниковите газове, дело на човешката дейност, но и от естествения ход на събития и фактори, появили се много преди индустриализацията на модерния човек. Точно климатичните промени, провокирани от парниковите газове в атмосферата обаче, вероятно имат голямо значение за аномалиите в естествения ход на Гълфстрийм през последните десетилетия.

Credit: RedAndr, Wikipedia

Течението Гълфстрийм се заражда при преноса на топла вода от тропиците на север към западните брегове на Европа, та чак до Гренландия. Отдавайки топлината си, океанската вода задвижва топли въздушни маси, които се пренасят по цялото атлантическо крайбрежие на Европа. Успоредно с изстиването ѝ се зараждат дълбоководни течения, които пренасят по-студената вода от тези зони на юг към Южното полукълбо.

С 15% по-слаб Гълфстрийм само за половин век

Проучване от 2018 г. показва, че Гълфстрийм е запазил едва около 85% от мощта, която е имал преди 50 години. След обявяването на тези резултати учените не спират да акцентират върху връзката между отчетените промени и климатичните аномалии. А данните от последното им проучване са достатъчни, за да направят една колкото категорична, толкова и неблагоприятна прогноза: „За първи път разполагаме с комбинирани резултати от няколко различни проучвания, които дават пълна картина за промените в хода на Гълфстрийм през последното хилядолетие” – казва авторът на проучването. И допълва: „Данните ни сочат, че ходът на топлото атлантическо течение е бил сравнително постоянен до средата на 19 век. Оттогава обаче се отчита трайно отслабване на водните и въздушни преноси в океана, а най-драстично е отслабването след средата на 20 век до наши дни”.

Към 2020-та година мощта на Гълфстрийм е достигнала най-ниската си точка за последното хилядолетие. А голяма роля за това може да се придаде на скоротечните промени в климата през изминалите десетилетия. Рекордно бързото топене на ледовете в района на Гренландия и Арктика насочва големи количества вода към океана, с което изменя естествения ход на водните, а оттам и на въздушните течения в Атлантическия океан.

Гълфстрийм сам по себе си провокира топене на вечните ледове в Северния Атлантик. Но глобалното затопляне значително ускорява това топене, с което отключва промени, оказващи огромно влияние върху океанските водни и въздушни течения. Учените вече прогнозират какво ще се случи, ако този ефект се засили до степен да отслаби още повече Гълфстрийм.

Краткосрочни и дългосрочни прогнози

Няма друго въздушно течение, което да има толкова мощно влияние върху климата на Европа, особено в западната част на континента и Великобритания.

Ако темповете на отслабване на мощта на Гълфстрийм се запазят, можем да очакваме още по-сериозни аномалии в климата в този район на планетата в близките години. В краткосрочен план средногодишните температури по западното крайбрежие на Европа може да се понижат с около 5º С. В дългосрочен план можем да очакваме отслабващият Гълфстрийм да отключи навлизането в нов ледников период в Северното полукълбо и рекордни горещини в Южното, които ще се явят като естествена балансираща реакция.

На около 5% се оценява вероятността Гълфстрийм изцяло да затихне до 2100-та година. Ако приемем, че промяната наистина е единственото постоянно нещо, което движи света, можем да се надяваме, че и този процент ще се променя. И дано да е към по-ниски стойности. 

 

Автор: Антон Асенов

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...