6 C
София

Уникалната екополитика на Бутан

В последно време международната общност взима глобалното затопляне все по-насериозно и повечето от нас знаят, че създадените от хората емисии въглероден диоксид са основна причина за него. Затова постигането на въглеродна неутралност (постигане на нетни нулеви емисии на въглероден диоксид) е сред основните екологични цели на голямата част от развитите държави в света. Водещите икономически страни, като например Китай, Великобритания, Япония и страните членки на Европейския съюз, са си поставили за цел драстично да намалят своите емисии до 2030 г. и да станат въглеродно неутрални до 2050 година. За реализирането на тези планове се сключват международни договори и се влагат големи суми, но повечето са все още много далеч от успеха.

Малкото азиатско кралство Бутан обаче е постигнало нещо повече от неутралитет, от няколко години насам е станало „въглеродно негативно“ (премахва от атмосферата повече въглероден диоксид, отколкото излъчва). Това не е само еднократно или временно положение за държавата, като в реч през 2016 г., тогавашният министър председател Тшеринг Тобгай обещава страната да остане въглеродно неутрална завинаги. До момента политиците удържат на думата си и дори си поставят нови важни цели.

Това екологично постижение е наистина впечатляващо и се дължи на уникална комбинация от култура, природа и целенасочена екологична политика.

Малката държава се намира в източните Хималаи, заклещена между Китай и Индия. Тя се радва на уникални природни дадености – гъсти гори, множество реки и огромно биологично разнообразие – защитата на които е сред основните приоритети на управляващите. Кралство Бутан е една от най-зелените страни в света, като горите заемат цели 72% от територията му. Дърветата се радват на голяма почит там заради местната религия – будизъм. Това помага на правителството лесно да прекарва закони за опазването им, като през 2009 г. се приема промяна в конституцията, гарантираща, че горите няма да паднат под 60% от площта на Бутан. Въведена е и забрана за износ на дървен материал, а през 2015 година страната влезе и в рекордите на Гинес след като доброволци засаждат 49 672 дървета само за час.

Те също така са се заели с развитие на природосъобразна устойчива енергетика. Позволява им го голямото количество бързотечащи реки, на които се строят водноелектрически централи. До момента те използват само 10% от потенциала на реките си, това обаче изглежда им е достатъчно за момента, след като те продават по-голямата част от произведената електроенергия на Индия.

Страната стана популярна през последното десетилетие с начина, по който измерва своето развитие. Вместо да се съсредоточават върху брутния вътрешен продукт, както е навсякъде по света, те разглеждат своето „брутно национално щастие“. Те започват да използват националното щастие като компас за политическите решения и имат четири основни посоки – добро управление, устойчиво социално-икономическо развитие, запазване на културата и съхранение на околната среда. Този начин на развитие е показателен за това как постигат добри екологични резултати – те не жертват природата за сметка на икономически напредък, което обаче забавя този напредък. Това също така им печели слава на една от най-щастливите нации на света, въпреки че това е много субективно твърдение.

Тази популярност помага на Бутан да се развие като туристическа дестинация, като тази индустрия става втора по важност след енергийната. Държавата отваря границите си за чужденци през 1974 г., но позволява само точно определен брой посетители в даден момент. Разрешен е само организирания туризъм, чрез използването на местни агенции. Всички тези ограничения намаляват възможността за печалба, но се правят отново с цел опазване на природата.

Доброто управление играе важна роля за доброто екологично състояние на страната. Развитието им може да е бавно, но е природосъобразно и върви в правилна посока. Народът им е считан за сравнително беден, но се радва на безплатно здравеопазване и образование.  Безплатна е всяка част от образованието, дори университетите, за тези които се справят добре. Правителството инвестира в подобряването на устойчивостта на транспорта, чрез сделка с Нисан за внос на електрически автомобили. Планът е до 2030 година те напълно да заменят колите, използващи дизел и бензин.

Бутан обаче не е някоя безгрешна държава или рай на земята. Това, което им позволява да са въглеродно негативни, е не само гъстата и поддържана растителност, но и факта, че са малка страна, с малък на брой народ и слабо развита икономика. В страната живеят едва около 700 000 души, като над 50% от населението се занимава със земеделие и лесовъдство. Разпространението на колите е сравнително слабо, като първите пътища започват да се строят след 1960 година. Главният град Тхимпху е единствена столица в Азия без светофари, защото трафик почти липсва. 

Това сравнително ниско ниво на развитие помага за положителните екологични резултати на страната, като извадените от правителството данни показват, че се излъчват малко над 2 милиона тона въглеродни емисии, докато се преработват почти 7 милиона тона. Смята се обаче, че до 2040 г. излъчваните от Бутан емисии ще се увеличат двойно и опазването на горите в сегашния им вид ще е наложително, за да се запази въглеродната им негативност.

Голям проблем в това отношение е масовото използване на дърва за отопление и готвене, но се смята, че безплатното електричество, което правителството осигурява на хората в отдалечените селски райони, ще помогне за разрешаването му. Те започват да се сблъскват със замърсяване на въздуха и околната среда в района на столицата си. Качеството на въздуха страда и от близостта до Индия, където нивото на замърсяване на въздуха е едно от най-високите в света.

Друга причина да са толкова съсредоточени в борбата с глобалното затопляне е това, че те вече се сблъскват с неговите последствия. По високите върхове над кралството има множество ледници, които са започнали да се топят. Днес на места, където преди 20 години е имало само лед, сега има езера. Разтапянето носи бързи наводнения и свлачища, водещи от своя страна до големи разрушения из цялата страна. Преливането на само едно от тези ледникови езера носи истински хаос в долините под него, а те имат 2700 от тях. Затова не е изненадващо, че подтикват света да се бори с глобалното затопляне.

Природата и слабото ниво на развитие може да са основните причини за ниското ниво на въглеродни емисии, но усилията на правителството също си казват думата. Забраните и ограниченията със сигурност допринасят за сравнително бавните темпове на икономически напредък, но също така помагат да се избегне хаос, като този, с който се сблъска Непал, след като позволи свободния неорганизиран туризъм, а и допринасят Бутан да е една от малкото останали горещи точки на биологично разнообразие.

Това, което са постигнали в малката азиатска страна, е изключително и е добър пример за останалия свят. Достигането на въглеродна неутралност обаче ще е много по-трудно за по-големите и развити държави заради различните нива на развитие и природни дадености. Няма как огромните пренаселени страни да го направят по същия начин като Бутан. Политическата решителност и отдадеността на каузата могат и трябва да бъдат заимствани, за да имаме шанс в борбата с глобалното затопляне.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Първи GoBio Live с Краси Георгиев този петък

В новата ни поредица GoBio Live ще ви срещаме на живо с любимите ни GoBio личности, които ни вдъхновяват, провокират и учат. За първата ни...

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Първи GoBio Live с Краси Георгиев този петък

В новата ни поредица GoBio Live ще ви срещаме на живо с любимите ни GoBio личности, които ни вдъхновяват, провокират и учат. За първата ни...

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...