6 C
София

Здравословно ли е месото?

В последно време веганството се превърна във философия и начин на живот на много хора. Всички те са убедени, че хранителното им меню е достатъчно пълноценно, здравословно и богато, без то да включва консумацията на месо. Много от тях обаче не си дават сметка, че подобен режим на хранене може да доведе до недостиг на витамини или умора. 

Най-основната заблуда е, че месото няма място в една здравословна диета. Често пъти високият холестерол, високото кръвно налягане, сърдечните заболявания, както и затлъстяването, са проблеми, които се отдават на приема на месни продукти. Но ако се замислим, свръхконсумацията на въглехидрати като зърнени храни и картофи, които се разграждат до захар в организма, е една от главните причини за тези оплаквания. 

Освен това, нека си дадем сметка, че повече от два милиона години хората са били предимно месоядци. Това показва, че човешките тела по природа са създадени да приемат и разграждат месо. Ако трябваше да се храним само със зеленчуци например, храносмилателната ни система би била подобна на тази на кравата – с четири стомаха и способност да ферментира целулоза, за да се разгражда растителният материал. Всъщност диетата на човека се променя с отглеждането на зърнени и бобови култури през последните 10 000 години. Редно е да се запитаме дали действително по-ниското съдържание на месо в менюто е най-подходящото решение? 

Има множество „митове“, свързани с вредните ефекти на месото върху организма. Сега обаче ще се запознаем с доказаните ползи от приема на месни продукти. Месото подпомага поддържането на стабилни нива на кръвната захар, тъй като съдържа мазнини и много протеини. Нивото на кръвната захар е от решаващо значение за предотвратяване на диабет тип 2, както и други хронични заболявания. При стабилна кръвна захар нивата на енергия също са стабилни, а това води до усещане за ситост между храненията, намалявайки апетита за нездравословни храни.

Консумацията на месо играе ключова роля при хората, които тренират сериозно и искат да изградят мускулна маса. Високото съдържание на протеини е изключително важно, но витамините и минералите, които се съдържат в месните продукти, подпомагат мускулния растеж. Например цинкът, подпомага възстановяването на мускулите, а желязото повишава нивата на енергия и се „бори“ с умората. Месото също помага за изгарянето на мазнини, защото има висок термогенен ефект (заради съдържанието на протеини), така че приблизително 30% от калориите му се изгарят само по време на храносмилането. Също така разграждането на въглехидрати води до увеличаване на енергийните разходи само с 6-8%, докато разграждането на протеините в месото обикновено води до 25-40% процента.

Credit: Borislav Borisov

Не е за пренебрегване и фактът, че животинският протеин може да подобри плътността и здравината на костите ни. Проучване дори показва, че възрастните жени с висок прием на месо са имали 69% намален риск от фрактури на тазобедрената става.

Важно е да отбележим и че хората, които не ядат месо, са особено уязвими към невротрансмитерни дисбаланси поради липсата на месен протеин, който да осигури основните аминокиселини, от които се нуждаят човешките органи. Според изследване, проведено в Австрийски университет, вегетарианците са два до три пъти по-склонни от месоядните да страдат от депресия, тревожност, хиперактивност, хранителни разстройства и др.

Разбира се за много хора решението да изключат месото от менюто си се дължи и етичните или екологичните им разбирания и нагласи. Някои са против убиването на животни, при положение че съществуват и други начини да си набавим храна. Други не са съгласни с промишленото отглеждане на животни и условията, на които са подлагани. Трети са против даването на стероидни хормони като естроген, прогестерон и тестостерон на животните с цел ускоряване на растежа им, което действително е честа практика. И все пак има множество малки ферми, които отглеждат животните по хуманен и естествен начин. Има алтернатива, която не ни задължава да се откажем от приема на месо. 

В крайна сметка всеки е свободен да направи своя избор и да реши дали да консумира месо или пък не. Важното е обаче човек да е наясно с реалния начин, по който месото се отразява на организма. 

Автор: Ралица Йолова

Подобни новини

Първи GoBio Live с Краси Георгиев този петък

В новата ни поредица GoBio Live ще ви срещаме на живо с любимите ни GoBio личности, които ни вдъхновяват, провокират и учат. За първата ни...

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Първи GoBio Live с Краси Георгиев този петък

В новата ни поредица GoBio Live ще ви срещаме на живо с любимите ни GoBio личности, които ни вдъхновяват, провокират и учат. За първата ни...

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...