7 C
София

Как да утвърдим по-лесно новите си здравословни навици

Започвам от понеделник! Може би най-често чуваната фраза, когато изведнъж се амбицираме да се усъвършенстваме в по-добрата версия на себе си. Без значение дали целта ни е да отслабнем, да започнем да се храним по-здравословно, да се захванем със спорт или с ново хоби – често най-голямата пречка е инерцията. Вярно е, че не е лесно да се изкоренят дългогодишни навици като това да се качим в колата, вместо да се разходим пеша и да покараме колело, или да понечим да закусим с любимата баничка с боза, вместо с овесени ядки. Можем ли обаче да улесним процеса на придобиване на нови навици и кое го затруднява?

Изследване върху придобиването на навици открива, че това, което ни затруднява да постигнем целта си, се нарича „триене” (или съпротивление), а намаляването на триенето означава премахване на препятствието и измисляне на стратегия, която да улесни постигането на целта. Триенето обикновено се проявява в три форми – разстояние, време и усилия. Например, ако живеем сравнително далеч от фитнеса или любимата пешеходна алея, е по-малко вероятно да отидем или ще ходим доста по-рядко.

Времевите ограничения също могат да попречат на новите здравословни навици. Ако нямаме много свободно време, ни е по-трудно да започнем да медитираме или да се захванем със спорт. Ако нещо изисква много усилия – като здравословното готвене в неорганизирана кухня и с трудни за набавяне продукти – също е по-малко вероятно да го направим.

Понякога добавянето на „триене” в живота подпомага заучаването на някои здравословни навици. В едно проучване се установява, че ако вратите на асансьора забавят отварянето си с около 26 секунди, това кара повече хора да се качват по стълбите. А премахването на автоматите със снаксове от училищата намалява приема на нездравословна храна и газирани напитки, така популярни сред тийнейджърите. Уенди Ууд, психолог от Университета на Южна Калифорния и автор на „Добри навици, лоши навици”, споделя, че „триенето”, което сами си създаваме или премахваме, ще продължи да има ефект дълго след като вече сме се обезсърчили или дори леко отегчили от новото си поведение.

Животът в условия на пандемия промени хорската рутина. За да идентифицираме триенето, което може да възпрепятства постигането на целите ни, на първо място трябва да помислим за времето, разстоянието и усилията, които целта изисква. Ууд добавя: „Вие искате да намалите усилията си и това е чудесно, но проблемът при триенето е, че често не се фокусираме върху него в процеса на придобиване на нови навици. Концентрираме се върху самите себе си, стараем се да останем мотивирани и предизвикваме собствената си воля. Трябва да знаем обаче, че ще бъдем повлиявани и от нещата, които се случват около нас, и това е съвсем нормално.

А ето и някои съвети и трикове за премахване на триенето:

  • Да заспим в дрехите си за тренировка и да приготвим обувките и връхната дреха до леглото си, за да сме максимално готови за сутрешното тичане или тренировка, ако обличането е нещото, което ни бави.
  • Да поставим две леки гирички на земята до леглото си и да правим по някое и друго упражнение, докато сме в конферентна среща, например (с изключена камера, разбира се).
  • Да сложим закачалка на вратата си, в случай че винаги се връщаме да вземем забравени ключове, маски, чадъри и други вещи, необходими при излизане (помага успешно да превърнем носенето на маска в навик).
  • Да запълним времето, в което мием зъбите си, с някое лесно и полезно упражнение – като балансиране на един крак или повдигане на прасците.
  • Да се сдобием с кухненски щипки и да вкараме ред в хладилника си – ще бъдем приятно изненадани колко по-лесно е да готвим, изхвърляме хранителни остатъци или сервираме храна с правилния набор от щипки – и като цяло наличието на подходящи приспособления в кухнята е начин да улесним готвенето и защо не да започнем да готвим здравословно. Също така често повратната точка в кухнята е хладилникът. Когато в него цари хаос, е трудно да разберем какво имаме на разположение за готвене, какво би се развалило скоро и какво ни трябва от магазина.
  • Да изпълним 1-минутна задача – точно така, това е успешна техника за справяне със стреса, измислена от Гретчен Рубин, авторка на книгата за формиране на нови навици „По-добре от преди”. Този прост съвет помага да се концентрираме и в дълъг списък със задачи. Когато изпълняваме някоя едноминутна задача от списъка на първо място или между две други по-сериозни (като да проверим имейлите си, да избършем прахта от етажерката или да подредим бюрото си), получаваме усещането за удовлетвореност и завършеност на някакъв ангажимент.

  • Да държим тефтер и химикалка на нощното си шкафче – записването ще ни е от голяма помощ да се организираме. От опит за изхвърляне на натрупания стрес, през нахвърляне на списък с утрешните ангажименти, до записване на мъдри мисли и две-три събития, които са ни направили щастливи и за които сме изпитали благодарност през деня – писането е чудесен начин да подредим мислите си!
  • Да научим някои лесни начини за медитация и релакс – като например правилно и дълбоко дишане или техниката с петте пръста: 

Тази техника е чудесна за намаляване на тревожността и отпускане, и отнема само няколко минути. Отпуснете се, затворете очи, вдишайте дълбоко и докато издишвате, с палеца докоснете показалеца си. Спомнете си момент,в който тялото ви е изпитвало здравословна умора, като например след дълъг ден на преход в планината. Дишайте дълбоко и се опитайте да усетите тежестта на мускулите си. След това докоснете палеца до средния пръст и помислете за момент, когато сте имали любовно преживяване – когато сте чувствали силно чувство за близост, като топла прегръдка например. След това пипнете с палец безименния си пръст и си припомнете най-хубавия комплимент, който някога сте получавали. Накрая докоснете малкия си пръст, мислейки за най-красивото място, на което някога сте били, и останете мислено там известно време. По този начин може да си вземете кратка почивка от стресиращите задачи по всяко време на деня.

 

Изготвила: Силвия Арсова

Източник: The Sydney Morning Herald

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...