7 C
София

Храненето като израстване – няколко уникални рецепти за пости

Великденските пости са в разгара си. Този специфичен период с ограничения във възможности за хранене и с необходимостта от душевно смирение за мен самата е благодатен за размисли и лични преживявания, които ме карат да преоткривам сама себе си. В списъка от практичната страна на монетата на първо място слагам готвенето у дома.

Имам три деца и съпруг, които не постят. Това налага ежедневна грижа за правилно, балансирано хранене, при което всички да сме доволни и да няма гладни. Какво вечеряхме снощи и какво да бъде утре е въпросът, който си задавам най-често. За мой късмет до момента не съм оставала без отговор и с празна маса. Открих, че мога да предизвиквам себе си и да направя така, че да не се въртя в кръга на боб, леща, бял хляб, картофи, ориз. Напротив, салати, плодове, подправки, сосове излизат всеки ден изпод ръцете ми в най-различни комбинации. И в повечето случаи са станали сполучливи!

Грешно е да се мисли, че по време на пост се храниш само с пет ястия, към които добавяш безмерно количество бял хляб и накрая посрещаш Великден дебел, гладен за месо и нещастен. Не, можем да се храним разнообразно, сравнително балансирано, вкусно и питателно. Казвам „сравнително“ балансирано, защото разказвам моя личен опит, който не включва съвременни улеснения като кокосово мляко, изкуствено яйце, веган масло и т.н., а това към края на поста наистина довежда организма до изпитание и му отнема част от силите.

Моето вярване е, че постът трябва да бъде личностно преживяване и предизвикателство за помиряване на битово и ментално, телесно и духовно. И ако си доставя всички налични удобства, за да си спестя лишенията, то тогава аз ще бъда всичко друго, но не и постещ човек в пълния смисъл на лишение и смирение, в името на един скромен, личен катарзис. 

Богатото разнообразие на салати ми гарантира подложка за всеки стомах. Сред стандартните доматена, зелева и зелена салата, имам няколко, с които разнообразявам успешно:

  •  Салата от предварително нарязани на филийки, изпечени патладжани, спанак, обезкостени маслини, пресен лук и киноа. Овкусявам със зехтин, сол и малко балсамико. Божествено вкусна и питателна!

    Салата с патладжан
  • Шарена салата от рендосани на едро бяла ряпа, моркови, червено цвекло и тиквени семки (когато имам, добавям зелена ябълка). Овкусявам с лимонов сок, сол и зехтин.
  • Броколи и карфиол накъсани на розички, бланширани за 10 мин в подсолена вода, хубаво изцедени, разбъркани със свежа зелена салата, спанак и лук от моята лична оранжерия. Овкусявам със сол, лимонов сок, черен пипер и зехтин.

Вкъщи крем супите са винаги високо оценени. Комбинирам всякакви зеленчуци във всякакви съотношения и разнообразявам с подправки. В най-честия случай картофите са основа, към която чудесно вървят моркови, тиквички, тиква, броколи, спанак, карфиол, червена леща, грах. Кардамон, чесън, кимион, черен пипер, индийско орехче, зелен микс от сушени подправки завършват експериментите ми. Добре се получава играта на вкусове, когато приготвям домашни кротони. Режеш на малки кубчета позавехнали филийки хляб, ръсиш всички любими подправки от шкафа, объркваш хубаво с малко зехтин и после запичаш. Така всички у дома хапвате вкусна и качествена храна.

По време на постите, докато тече процесът на готвене, миенето на ножове и дъски за рязане се случва често като в хирургично отделение. Старая се да разделям готвенето на два етапа – постно и всичко останало, но има моменти, в които двата котлона и фурната работят едновременно и тогава много внимавам да не объркам кое за къде е и какво е. 

Не изпитвам никакъв дискомфорт да изпека месо за семейството си, както и за гостите ни, да направя телешко варено, да изпържа кюфтета или всичко останало, което ми е поръчано за хапване. В същото време за мен (и всеки друг, който иска да опита) най-вероятно къкри прясно зеле в тенджера или се подпича ориз с гъби и спанак. Бобът и лещата – не мисля, че има нужда да споменавам, те от само себе си се подразбират, когато говорим за пости.

Но моето вълшебно ястие, което отива в топ 10 и извън периода на постене, са пълнени патладжани с киноа на фурна

Пълнени патладжани

Режа патладжаните на две. В образуваните лодки оформям внимателно пространството, което ще издълбая на около половин сантиметър от кората и след това го разрязвам на ивици, наранявам го. Осолявам ги и ги оставям, за да излезе горчивината. След 20 мин изплаквам обилно с вода и внимателно издълбавам. Отново измивам.

Пъхам лодките във фурната, за да се запекат леко, докато в тиган задушавам кромид лук, праз лук и чесън лук. Добавям настърган морков, предварително бланширани и наситнени броколи, на ситно нарязани гъби и вътрешността на патладжаните. Сол и черен пипер на вкус. Когато са омекнали достатъчно и са готови да се свалят от котлона, добавям няколко капки бяло вино (което, признавам влиза в разрез със строгостта на поста!) и готовата киноа. Разбърквам. Изваждам леко подпечените патладжани, пълня и връщам обратно във фурната за около 20 мин. Сервирам с майонезен сос от нахутена вода. 

Пълнен патладжан с майонезен сос

Не знам дали всичко написано до тук звучи апетитно за хора, които предпочитат месо в менюто си, но всеки е добре дошъл да опита от моето меню, докато аз се въздържам от това на останалите.

Баница с коприва и маслини

По този начин всеки може да открие моята печена на тиган баница с коприва и маслини.

Тя съдържа спанак, маслини, праз и киноа. Количеството и съотношението на продуктите е изцяло въпрос на вкус. Задушавам нарязания на ситно праз, добавям нарязаната на ситно коприва, няколко минути след нея спанака, накрая наситнените маслини. Съвсем преди да сваля от котлона добавям киноа, разбърквам, за да се смеси с останалите съставки и свалям от котлона.

Слагам една кора за баница, наръсвам с олио. Върху нея слагам втора кора и разстилам готовата вече смес. В нея има достатъчно олио, може да не се добавя повече. Навивам на руло и завъртам в тигана. Той е предварително намазнен с олио и загрят. Когато наредя баницата намалявам на най-ника степен, затварям с капака и пека от двете страни до готовност. 

Ориз със спанак на фурна

През тези няколко седмици от поста вече омесих и изпекох първия си хляб. Вярвам, че с времето ще става по-вкусен, а аз по-смела в експериментите да му добавям вкусове, но сега мога да кажа, че наистина има магия в това с малко мая, вода, сол и брашно да омесиш домашен хляб! Пекла съм памук погачи, други погачи, козунак, но хлябът е ХЛЯБ. Никой не е по-голям от него, а всеки би могъл да си достави удоволствието да замеси един и да нахрани семейството си с него още докато е топъл.

Домашен хляб

Извън моята гордост и удовлетворение от омесения хляб, по време на пости се придържам почти изяло към едрозърнест хляб, за да не създам дискомфорт на организма си, затлачвайки го с прекомерно много въглехидрати.

Сладка баница с тиква, ябълка, орехи и канела

Когато ми се прияде нещо сладко, вземам парче локум, сушени сини сливи или лъжица мед, така че да утоля нуждата от сладко и липсата на шоколад. Гарантирам, че репликата „О, не, аз без шоколад не мога, иначе бих опитал/а да постя!“ е абсолютна фикция. Аз съм сред жените, които могат да ядат килограми шоколад и да питат за още. Всичко е въпрос на нагласа. Всичко е глава ни! Аналогия с тютюнопушенето – и това е въпрос на избор. 

Любим десерт по време на пости за мен е сварено жито – „грухана пшеница“ с мед, канела и орехи. Здравословно, бързо, лесно, вкусно и сладко! 

Вече преминахме двадесет дни от началото на постите, чувствам се чудесно и сама не мога да се нарадвам на лекотата, която изпитва организма ми. Благодарение на активността ми в социалните мрежи обменям опит и идеи с други постещи хора като мен, а тази комуникация е изключително ценна. Вярвам, че освен своя душевен подтик, който е силно лично усещане и неприкосновена територия, постенето, като аспект на храненето би могло да се превърне в добра цикличност за организма. Период, в който се въздържаш от много нездравословни храни, който изчиства организма и дава добър рестарт. Харесвам това, че тук ги няма безумните идеологии, проповядвани от всички диети, които циркулират около нас. 

Седем седмици не е малък период от време. Повечето диетолози и всякакъв вид инфлуенсъри ни уверяват, че 21 дни са достатъчни, за да приучим организма си към някакъв режим, не случайно почти всички fit предизвикателатва са устроени за 21 дни. 48 дни пости са пътуване към личностно израстване! По време на пътя,  задължително ще  научиш много за себе си – и телом и духом! 

Nota Bene! Не хубаво, задължително е захранването след края на постите да бъде постепенно и разумно! Не мислете, че обядът ви на Великден трябва да включва от всяка мръвка и разядка, която присъства на трапезата. Сложете в чинията си малко. Не се нахвърляйте върху храната, защото така ще стресирате прекомерно организма си и само ще си навредите.

 

Автор: Мартина Стоева

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...