22.8 C
София

Откриха растението шампион по улавяне на въглеродни газове

Британски експерти откриха необичайна способност у едно добре познато и широко разпространено храстовидно растение, което може да се включи много успешно в борбата с мръсния въздух в градските среди. Видовете от храстовидния род Котонеастер получиха определението „супер растения” по отношение на способността си да улавят въглеродни газове от въздуха, значително надвишаваща тази при другите растения.

Необичайната дарба на род Котонеастер е установена след специално проучване на екип от Кралското Градинарско Дружество на Великобритания – водеща организация в областта на градинарството в световен мащаб. Проучването цели да се установят и подберат растителните видове с най-висока ефективност в улавянето на въглеродни газове, за да се ползват точно те за засаждане покрай натоварени булеварди и кръстовища в големите градове с най-мръсен въздух. Резултатите от проучването показват, че различните видове от котонеастер имат над 20% по-висока способност да улавят въглероден диоксид в сравнение със средните стойности при други проучвани растения. 

Само 1 метър жив плет от това храстовидно растение в рамките на една седмица може да пречисти въглеродните емисии, които един средностатистически автомобил отделя в рамките на около 800 км шофиране.

Ръководителят на научния екип споделя: „Резултатите ни са категорични и спокойно можем да определим котонеастера като супер растение. Неговите значително по-високи от средните пречистващи въздуха способности отдаваме на типичните за рода характеристики: гъсто разклонена плътна система от клони, мъхести и плътни дребни листа, също много гъсто разположени”.

Растенията от род Котонеастер са добре познати сред градинарите и озеленителите, включително и у нас. Ползват се широко за живи плетове в паркове и частни градини, а към високоценените им декоративни качества вече се прибавя и още едно. Те може да предложат едновременно красива и ефикасна алтернатива за озеленяване и на градските площи покрай натоварените пътни артерии. На зелените площи в големите градове започва да се обръща сериозно внимание като средство за подпомагане борбата със замърсяването от автомобилния трафик.

Един от ръководителите на Кралското Градинарско Дружество споделя и за други интересни открития на екипа: „Работим усилено по проучване и идентифициране на различни видове супер растения с уникални свойства. Данни от наши проучвания например показват, че бръшляновият плет може да допълни много добре изолационните планове на по-големите сгради, а глогът и лигуструмът, освен за красив жив плет, може да се садят и целенасочено в райони с обилни валежи, защото кореновата им система позволява много бързо дрениране и отхождане на водата”. От Дружеството смятат, че събраните данни ще позволят тези толкова популярни декоративни растения в бъдеще да се комбинират в общи насаждения, така че да се постига благоприятен ефект както локално върху градския живот, така и общо за опазването на околната среда. 

 

Изготвил: Антон Асенов
Източник: Independent.co.uk

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини