22.8 C
София

Как климатичните промени се отразяват на сезонните алергии

Повечето пъти когато се говори за климатични промени, глобално затопляне и замърсяване се описват негативните последствия от тях, които ни очакват в близко и далечно бъдеще. Дори когато в последните няколко години започнаха да се описват ефектите, проявяващи се днес, те често ни се струват далечни и нереални, защото се случват в дивата природа, на животни и растения. Отрицателните последици обаче вече могат да се усетят и от хората, живеещи в големи и малки населени места по целия свят. Пример за това е влошаването на сезонните алергии в следствие на климатичните промени, за което се съобщава в проучване, публикувано в списанието на Американската академия на науките.

Изследването показва, че сезонът на алергиите днес започва с около 20 дни по-рано отколкото през 1990 година и продължава с 10 дни по-дълго. В него се посочва, че уголемяването с почти месец за последните 30 години е силно свързано с повишаването на температурите.

„Причинените от човека климатични промени са основната движеща сила зад датите за началото и края на сезона на полените“, заявява водещият автор на изследването Уилям Андерег, асистент професор по биология от Университета на Юта. „Силната връзка между топлото време и сезона на алергиите е ясен пример за това как климатичните промени вече влияят на хората.“

Проучването се провежда между 1990 и 2018 година в САЩ и Канада, като се използват данни от 60 станции за измерването на количеството полени във въздуха. Освен че сезонът на алергиите се е удължил, те откриват и че количествата полени през него са се увеличили с 21% за последните три десетилетия. Изследователите предполагат, че по-ранното затопляне на времето обърква „вътрешния часовник“ на растенията и ги кара да започнат да произвеждат полени по-рано от обичайното.

За да стигнат до тези изводи, учените използват процеса „Climate change detection and attribution„, чиято цел е да се изчисли с точност колко голямо е било значението на климатичните промени за конкретна промяна. Резултатите са – климатичните промени са директно виновни за половината от удължаването на сезона на алергиите и за 8% от цялостното повишение на количеството полени (21%)

Изследването разглежда и последствията от по-силното и дълго обостряне на алергиите като по-чести посещения в болницата (нещо нежелателно по време на пандемия) и по-лошо представяне на работа и в училище.

Това не е първото проучване в областта в Америка, но е най-продължителното и обстойното до момента. Предходните показват подобни резултати, като дори в тях се посочва, че удължаването на сезона на алергиите е по-голямо. Подобни изследвания се правят също така за Европа, а и за цялото северно полукълбо на планетата и резултатите са подобни.

В публикация за климатичните промени и бъдещето на сезонните алергии в Европа се посочва, че чувствителността към плевела амброзия (ragweed), инвазивен вид растения пренесен от Америка, ще се увеличи двойно в периода 2041-2060 година. Авторите са изчислили, че броят на европейците алергични към цветния прашен на пелинолистната амброзия ще се увеличи от 33 милиона души до 77 милиона. Притеснително за нас е, че агресивният плевел е широко разпространен в западните части на Балканския полуостров и се разпространява бързо и в България. Той утежнява съществуващите проблеми със сезонните алергии, защото цъфти и се опрашва в края на лятото и през есента. Това превръща плевела в основна причина за есенните алергии.

Ragweed. Credit: PublicDomainPicture, Pixabay

Леките топли зими са причина в много райони на страната ни сезонът на алергиите да започва още през февруари, заедно със цъфтенето на дърветата, като продължава до лятото. Според данни на Американската академия по алергии, астма и имунология около 8% от българите имат проблем със сезонния алергичен ринит (сенна хрема) и броят на страдащите от заболяването расте. В момента хората с такива проблеми са 150 милиона в Европа, а в САЩ 50 милиона. Статистиката показва, че тези състояния се срещат по-често в големите градове, като това се отдава на силното замърсяване на въздуха. Заради нечистотата на въздуха полените се утаяват в ниските въздушни слоеве и по-голямата им концентрация засилва негативните ефекти.

Изследователите предвиждат, че по-голямата наситеност на полени във въздуха и по-дългия сезон на алергии ще доведат до това половината от гражданите на Европейския съюз да страдат от някаква форма на хронична алергия.

„По принцип колкото по-дълго сме изложени на един алерген, толкова по-голям е шансът да развием чувствителност към него“, казва експертът доктор Ленард Биелори.

През последната година се появиха и проучвания, посочващи, че сезонните алергии могат да ни направят по-податливи на заразяване с Covid-19, но данните от тях са противоречиви. Днес като цяло здравето на дихателната система е излязло на преден план и много страни в Европа предприемат мерки за намаляване на опасността от сезонните грипове. Сред тях са ранното предупреждение за повишено количество на цветен прашец във въздуха, подробно каталогизиране на дърветата, тревите и цветята, предизвикващи сенна хрема, и унищожаване на плевелите от вида Амброзия. Интересен пример е проектът RealForAll за измерване в реално време на концентрацията на полени в атмосферата в района на сръбско-хърватската граница. Той е дело на изследователската компания BioSense Institute в комбинация със Сърбия и Хърватска, спонсориран със средства от Европейския съюз. Те създават приложение за телефон което предупреждава потребителите за количествата и вида полени във въздуха. За да работи проектът, са инсталирани две устройства, които засичат, измерват и анализират малките частици във въздуха, появяващи се в природата и количествата полени. Това позволява на хората по-добре да планират деня си и да избягват места, на които биха се обострили алергиите им.

Сезонните алергии са сериозен дразнител за множество хора и се превръщат в проблем за все повече. Удължаването на сезона на алергиите е едно от първите видими и чувствителни последствия от климатичните промени за човечеството. Проучванията сочат, че проблемите ще продължат да се влошават, ако не се помисли за конкретни действия. Затова много от развитите държави предприемат стъпки, за да се погрижат за гражданите си.

В България процентът на страдащите от сенна хрема не е малък, а със замърсяването на въздуха и повишаването на средните температури той може още да се повиши. Затова ще е полезно държавата да предприеме действия, с които да попречи на проблема да се влоши, защото сега липсват подробни описания на тревите, причиняващи алергии през лятото, и програми за унищожение на плевелите от вида амброзия.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини