22.2 C
София

Кефирът: модерната храна, която се грижи за здравето ни

Ако сте родени през 80-те години на миналия век, то със сигурност си спомняте онази странна съставка, която бе задължителен елемент в кухненския шкаф. Цветът ѝ бе бял, а консистенцията нещо средно между течност и малки буци. Нейното име е кефир, а към днешна дата се счита за една от модерните храни, които имат благоприятен ефект върху нашето здраве.

Кефирът е пробиотик, който улеснява храносмилането, укрепва защитните сили и има богат и наситен вкус. Той представлява ферментирала млечна напитка, която се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Освен че е пълен с полезни бактерии, кефирът е богат и на калций, протеини и витамини от група B. 

Ако все още не сте опитвали кефир, ние ще ви дадем няколко прични, които да ви накарат да размислите:

  1. Източник на енергия: сред хранителните вещества, които притежава кефирът, са мазнините, съдържащи се в пълномасленото, обезмасленото и полуобезмасленото мляко. Част от тези мазнини са здравословни и именно поради тази причина можем да счетем кефира за добър източник на енергия.
  2. Ниско съдържание на захари: кефирът има по-малко захар в сравнение с млякото. Ферментите превръщат лактозата (естествената захар в млякото) в млечна киселина.

  3. Богат на витамини и минерали: съставът на млечния кефир се откроява с високото си съдържание на витамини от група B, тези, които спомагат за подобряване на кръвообращението, произвеждат червени кръвни клетки и регенерират тъканите. Освен това съдържа витамин А, който е полезен за имунната система, витамин К, който се грижи за здравето на костите, както и минерали като калций, магнезий и цинк.
  4. Притежава предимствата на пробиотик: млечнокиселите бактерии на кефира защитават лигавиците на червата и действат благоприятно върху чревната микрофлора. Освен това пробиотичният ефект подобрява състоянието на дебелото черво, на чревните стени и това на имунната система.
  5. Помага за регулиране нивата на холестерола: кефирът оказва благоприятен ефект върху чревната микрофлора, като я поддържа във форма, така че тя да е способна да разгражда холестерола и да предотвратява производството му в черния дроб.
  6. Полезен за косата и кожата: кефирът не само помага при системни кожни проблеми, но и облекчава симтомите при поява на кожни изгаряния и обриви.

Ако все пак не ви допада идеята да консумирате кефир в чистия му вид, то винаги може да го комбинирате със зърнени храни, овес, ядки, смути, а може дори да го добавите към солени ястия, като зеленчуци, салати, кремове или студени супи.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...