-7.1 C
София

Стела Макартни представя дрехи от веган кожа, изработена от гъби

Дизайнерката Стела Макартни представи първия в света сет дрехи, изработени от веган кожа от гъби. Mylo, създадена от Bolt Threads, по същество е екокожа, направена с помощта на мицел – подземна коренова система от гъбички.

За никого не е тайна, че модната къща на Стела Макартни никога не прибягва до използването на животинска кожа и винаги се е стремяла към създаването на иновативни и интересни предложения за своите клиенти. Mylo е едно от тези предложения. Мицелът е напълно възобновяем, което го прави устойчив и го превръща в идеалната алтернатива на истинска кожа.

Докато Adidas създаде линия обувки, използвайки същата техника, през януари иновацията на Стела ще бъде първата по рода си, която предлага облекло от подобна материя.

През 2018 г. е създаден прототип на Mylo във формата на чанта Falabella, представен на изложбата „Fashioned From Nature“, а днес вече можем да се насладим на цял сет.

Стела е създала сет от дрехи, състоящ се от черно бюстие и черен панталон, комбинирайки знанията си в областта на науката и на модата.

Mylo расте върху лист дървени стърготини за период от около две седмици и поради тази причина неговият въглероден отпечатък се счита за изключително малък, особено в сравнение с този на кравите, които изискват голям ресурс и се отглеждат с години. Въпреки това екипът на Mylo твърди, че все още е рано да се правят заключения за реалните цифри около самия екоотпечатък.

„Тези редки ексклузивни парченца олицетворяват нашия споделен ангажимент с Bolt Threads за създаване на иновации в модната индустрия – онези, които съзират раждането на красивите и луксозни материали, без да се налага смъртта на нашите събратя и на нашата планета. Mylo може да окаже значително положително въздействие върху нашата планета“, коментира Стела.

„Създаването на нови висококачествени биоматериали е голямо технологично предизвикателство и огромна възможност за хората и за планетата. Изключително съм благодарен на Стела и на нейния екип за дългогодишното партньорство и подкрепа при внедряването на Mylo в света. Материалът, използван за този сет, не само представлява огромна стъпка напред, но също така поставя началото на пускането на готов продукт на Mylo в употреба“, допълва главният изпълнителен директор и основател на Bolt Threads Дан Видмайер.

Mylo ще бъде включен в следващите сезонни колекции на дизайнерката.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини