20.9 C
София

Рекордно затопляне на Световния океан – какво да очакваме?

Какво е глобалното затопляне и как то застрашава водите на Световния океан? Хората все повече влияят на климата и температурата на Земята, като изгарят изкопаеми горива, изсичат дъждовни гори и отглеждат добитък. Това добавя огромни количества парникови газове към тези, които се отделят по естествен път в атмосферата, засилвайки парниковия ефект и глобалното затопляне.

Глобално затопляне е повишаването на средната температура на атмосферата и Световния океан на Земята, което се наблюдава от 1950-те години насам. Климатичните промени се отразяват на океана по няколко начина. От една страна по-високите температури водят до физични изменения в морската среда – те влияят на циркулацията на водата в дълбочините и разрушават сложни хранителни вериги, а същевременно променящите се климатични условия водят до повече и по-сурови бури и природни бедствия, оказвайки влияние върху крайбрежните местообитания и риболова.

Тревожни новини сочат, че водите в Световния океан са достигнали най-високите си температури през изминалата 2020 година, а скоростта, с която се затоплят, се увеличава поголовно. Изследователи определят това като „още едно доказателство за глобалното затопляне”, но то е и следствие от него. Ново проучване установява, че над 90% от допълнителната топлина, причинена от човека, се абсорбира от океаните. Според изследователите от Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) температурите на най-горните 2000 метра на океана са достигнали рекордна височина, а те са ценен индикатор за глобалното затопляне, тъй като не варират така, както температурите на земната повърхност.

Авторите на изследването смятат, че повишаването на океанските температури може да доведе до редица вредни въздействия. Неравномерното вертикално нагряване води до по-голяма стратификация на океана, до разделянето му на пластове. Това означава, че се наблюдава по-малко обмен на вода между повърхностните (по-топли) и по-дълбоките (студени) слоеве във водния стълб. Възпрепятства се правилното смесване и разпределяне на разтворения кислород, което засяга хранителните вещества и планктона, и огромните хранителни вериги, които те поддържат – съответно влияе неблагоприятно върху морските екосистеми, популациите на видовете и риболова. Продължавайки да се затоплят, повърхностните слоеве стават все по-малко солени, а по-дълбоките стават все по-солени, което е друга причина за затрудняване адаптацията на морските обитатели към тези промени.

Океанът играе ключова роля във формирането на климата, тъй като съхранява до 50 пъти повече въглероден диоксид от атмосферата и абсорбира до 30% от годишните му антропогенни емисии, като по този начин смекчава ефектите от изменението на климата. От химична гледна точка обаче, съставът на океаните се променя с невиждана бързина – колкото повече въглероден диоксид от атмосферата абсорбира, толкова повече се увеличава неговата киселинност. Това е животозастрашаващо за корали, миди, планктон и други обитатели, които разчитат на стабилни pH нива за изграждането на черупките си и други структури, основаващи се на елемента калций.

Освен това, коралите са чувствителни на топлина и когато топлинният им праг се повиши, те се избелват, което води до смъртта на рифа. Знаете ли, че кораловите рифове са дом на около една четвърт от морските обитатели, а Големият бариерен риф в Австралия вече е изгубил половината от коралите си поради избелване и е сериозно застрашен от изчезване в близко бъдеще, ако не се вземат скоростни и навременни мерки?

Съавторът на изследването Кевин Тренберт разкрива, че в най-близкото минало топлината на океана е влошила много важни събития, свързани с климата, и също е допринесла за рекордния брой природни бедствия в САЩ през 2020 г. Затоплянето на водите действително води до покачване на тяхното ниво и може да засили ураганите и другите бури, които пътуват над океана. А повишаването на морското равнище може да причини много крайбрежни наводнения. 

Въпросното изследване е подкрепено от Националната научна фондация (спонсор на Националния център за атмосферни изследвания), а както и от Националната ключова програма за научноизследователска и развойна дейност на Китай, Китайската академия на науките, НАСА и Министерство на енергетиката на САЩ. За нуждите на проучването екипът, ръководен от Лиджинг Ченг от Китайската академия на науките, използва два различни набора от данни за измерване на океанската топлина. Единият – от Института по атмосферна физика, а другият – от Националния център за информация за околната среда, който е част от Националната администрация за океани и атмосфера на САЩ.

В хода на изследването се установява, че различните набори от данни дават малко по-различни стойности за глобално абсорбираната от океана топлина, но учените активно разчитат на модели, които да запълнят пропуските между тези измервания. При всички случаи петте най-горещи регистрирани години настъпват от 2015 година насам, а температурите бележат най-пиковите си стойности през 2020 г.

Съавторът Джон Фасуло добавя, че изследването им показва категорично, че океанът се затопля и това е факт от десетилетия насам. Всъщност, всяко следващо десетилетие е значително по-топло от предишното, което свидетелства за натрупване на топлина и може да се обясни само с безотговорната човешка дейност.

 

Автор: Силвия Арсова

Земята се затопля необратимо и това пречи на фотосинтезата

Ефектът от затоплянето на Арктика

2020 е била най-горещата година според НАСА

Подобни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike

Последни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

Узана поляна фест се завръща над Габрово

Узана поляна фест - най-големият фестивал в България, посветен на природосъобразния начин на живот, ще огласи голямата поляна в местността Узана над Габрово на...

Как да продължим да тренираме и да поддържаме форма, когато сме контузени

Когато тренираш и спортуваш дълго, това често се превръща в навик и дори във важна част от живота. Затова травмите не само ни носят...