16.8 C
София

Еко скулптури – красиви и природосъобразни

Изкуството винаги е било един от най-ясните показатели за състоянието на обществото. То е негово отражение – на интересите и нуждите, на хубавото и лошото. Разпространяващите се от десетилетия екологични течения в изкуството са показателни за все по-широкото осъзнаване на проблемите с околната среда и климата.

Екологичното изкуство (еко изкуство) е вълна в арт средите набрала голяма сила. Тези, които творят в него, имат една обща цел – да покажат, че сме поставили живота на планетата в опасност и да допринесат за опазването му. Начините на предаване на тези съобщения са разнообразни – картини, инсталации, снимки, филми и много други. Еко скулптурите са само една малка част от цялото движение, но пък чрез тях са предадени някои много силни и въздействащи послания.

Благодарение на това, че те могат да са изградени от разнообразни материали, да са с различни размери и на това, че са една доста физическа форма на изкуство, те много естествено показват чудото на природата и разрушенията, които ѝ нанасяме.

Owl, Safari Adventure. Credit: teo-exhibitions.com

Скулптурите, които предават природозащитни съобщения, са станали обичайни и популярни в развитите страни. Доста често при екологичните творби материалът също е част от самото послание. Артистите използват отпадъци и всякакъв тип иначе ненужни предмети, и ги преобразяват в нещо ново, което има за цел да ни каже нещо важно.

Освен това за изработката могат да се използват растения, парчета дърво, камъни и като цяло земята и околната среда стига да не я нараняваме. Този тип изкуство е красив и интересен начин, с който да ни се напомни, че всички трябва поне малко да допринасяме за опазването на околната среда. Ще е добре да се разпространи и популяризира и в България, затова нека разгледаме някои от най-впечатляващите и известни еко скулптури по света.

Еко скулптурите в Бърнаби (Канада)

Credit: burnaby.ca

В парковете на град Бърнаби, на югозападния бряг на Канада, всяко лято се изграждат и поставят живи скулптури, направени от комбинирането на различни видове цветя и храсти. Те се поставят в и около метална рамка пълна с почва. Придават им се форми на животни заели интересни пози. Комбинирането на метал с растения им предава разнообразие от цветове наподобяващи мозайка. Тук трябва да отбележим – въпреки името, което са им дали, те не са изградени от изцяло еко материали. Този вид устойчиво изкуство привлича хората към парковете, кара поне част от посетителите да се замислят за природата и може да доведе до интерес към създаване на повече зелени площи.

„Ритъмът на живота“ от Андрю Роджърс

Shield – Kenya. Credit: andrewrogers.org

51 скулптури, 7500 човека, 16 държави, 7 континента, 16 години – гигантският проект на Андрю Роджърс е несравним в размаха и епичността си с нищо в модерната история на изкуството. Той представлява свързана последователна серия от 51 огромни каменни структури в 16 държави. Те са пръснати по всички седем континента, като финалната е направена в Антарктида. За завършването им му трябват цели 16 години – от 1998 до 2014.

Ancient Language – Chile. Credit: andrewrogers.org

Авторът знае, че всяко от творенията му ще се разпадне и изчезне с времето като остави само руини. Това го кара да използва само налични местни материали, готови за употреба и които няма да вредят на местната флора и фауна. За създаването им винаги изисква разрешението и помощта на хората, живеещи в близост до набелязаните места. „Една от целите на Роджърс е да покаже незаменимата красота на Земята – естествената и създадената от човека. Затова той желае да запази природата и артистичното наследство за нас и за следващите поколения“, пише Лили Уей, независим куратор и критик от Ню Йорк.

„Big Trash Animals” от Bordalo II

Plastic Florida Panther, Wynwood Walls in Miami Beach, Florida, USA, 2017. Credit: bordaloii.com

Артур Бордело, по известен като Bordalo II е уличен артист от Лисабон. Като повечето от уличните творци, той също той също стартира с графити. Работата му обаче прераства до големи впечатляващи скулптури и стенописи.

Iberian Lynx
Lisboa +21 in Lisbon, Portugal, 2019. Credit: bordaloii.com

На тях са изобразени животни, които според автора щяхме да срещаме доста по-често ако не презастрояваме и замърсяваме света, в който живеем. Творбите му са изградени върху голи стени, в западнали улички или на открити пространства в бедните разпадащи се райони на различните градове.

Bordalo II създава контраст между епичните размери, ярките цветове и изразителните „погледи“ на животните си, и обграждащата ги сивота и безличност. За направата им използва всякакви ненужни на никого, захвърлени по улиците отпадъци и предмети. Посланието на работата му е силно и ясно – с действията си градим едно мрачно бъдеще, изпълнено с боклуци вместо с живот.

Рециклираните животни на Хедър Дженш

The mare and foal ‘Oddessy and Hope’ @ The Botanical Gardens of Montreal in June 2013. Credit: heatherjansch.com

Британският творец Хедър Дженш може и да не е била най-добрата ученичка, както сама споделя, но любовта към конете и изкуството са помогнали да се превърне в един от най-впечатляващите скулптури на животни от дърво. Тя използва изхвърлени от водите изкривени и избелели клони. Предпочита естествения подход в работата си, всяко парче дърво е внимателно поставено и свързано с останалите с помощта на стоманени винтове и метални кабели. Придава им формата на животни в реални размери, като изработката на една творба може да отнеме до 3 години. Нейна запазена марка са конете. Един от тях е изложен целогодишно в британската ботаническа градина „The Eden Project”

Работата на Хедър Дженш е красива и вдъхновяваща, тя показва какво може да се направи с малко въображение, любов и материал от природата.

„Skyscraper” от „STUDIOKCA”

Triënnale 2018; STUDIOKCA – ‘Skyscraper (the Bruges Whale)’. Credit: Matthias Desmet, studiokca.com

„Skyscraper” е голяма синьо-бяла пластмасова скулптура от бруклинската група творци „STUDIOKCA”. Тя представлява изскачащ от водата син кит в реални размери. За направата му са използвани над 5 тона пластмасови отпадъци, събрани от бреговете на океаните. Творбата е известна като „Китът от Брюж“, защото е направена за фестивала TRIENNALE в града през 2018 година. Въпреки че тежи над 5 тона, той представлява едва 0,0000003% от пластмасовите боклуци в моретата, по бреговете и по плажовете на света.

Triënnale 2018; STUDIOKCA – ‘Skyscraper (the Bruges Whale)’. Credit: Matthias Desmet, studiokca.com

Този кит обаче е послание не само за размера на замърсяването, но и че промяната все още е възможна. Нужните за него материали са събирани на ръка в продължение на 4 месеца. Ако за това време е събрано толкова голяма количество отпадъци, то е интересно какво ли можем да постигнем с едно по-голямо групово усилие. През 2019 г. „Китът от Брюж“ тръгва на обиколна из Азия, за да разпространи съобщението си в най-силно населения континент.

Triënnale 2018; STUDIOKCA – ‘Skyscraper (the Bruges Whale)’. Credit: Jason Klimoski, studiokca.com

Друг пример за подобен проект са гигантските рибни скулптури на плажа Ботафого в Рио де Жанейро от 2012 г. Тези риби са направени изцяло от изхвърлени пластмасови бутилки, които е можело лесно да бъдат рециклирани. Част са от „Конференцията на ООН за устойчиво развитие“, известна и като Рио 2012.

Металните животни на Моузес Очинг

Gorilla, Safari Adventure. Credit: teo-exhibitions.com

Този невероятен творец има и невероятна история. Всичко започва през 2014 година, когато по време на пътуването си до Африка Иън Ънсуърт е запленен от красотата и детайлите на метални слонове, които вижда до пътя близо до Найроби, Кения. Решен да се срещне със създателя им, той се запознава с Моузес Очинг, купува колкото може и ги изпраща в Англия, където те се разпродават за нула време.

Hippo, Safari Adventure. Credit: teo-exhibitions.com

Британецът създава “Pangea Sculptures” и става дистрибутор на творбите на Очинг. Днес те набират голяма популярност в Европа и САЩ, като скулпторът обучава местни жители, за да помогне на общността си и да развие устойчив бизнес. Всяко от произведенията е изработено от рециклиран метал, изхвърлен от автомобилната и други индустрии. Очинг и компанията Pangea вярват, че животните трябва да могат да са свободни в естествените си среди и да живеят без страх от хората. Тези красиви и реалистични метални скулптури дават възможност да разгледаме екзотични животни без да ги затваряме в клетки и да ги преследваме из техните територии. 

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

Тренировъчна програма за тонизиране на ръцете в домашни условия

С настъпването на летния сезон идва време за промяна в гардероба. Пуловерите и блузите с дълъг ръкав отстъпват на тениските, топовете и потниците. При...

За децата и отглеждането на храна

Преди време прочетох много интересна за мен статия, по повод 24 Май (Виктория Бешлийска, „За писането и писането“), посветена на ръкописа. Колко важен и...