16.8 C
София

Видове масла и ролята им в кухнята

Ако ви попитаме колко масла за готвене познавате, вероятно ще ни изброите от 2 до 5 вида. Сред най-популярните са зехтинът, маслото от рапица, както и сусамовото масло. Истината е, че има повече от дузина масла, с които може да готвите, а ние сме тук, за да ви запознаем с тях и с тяхната роля в кухнята:

1. Бадемово масло: богато на мононенаситени мазнини, Омега-3 и незаменими мастни киселини. Подпомага поддържането на правилни нива на холестерол и стимулира храносмилателната система. Заради мекия си аромат на препечени бадеми, това масло се използва в сосове, десерти, при печене и като дресинг за салати.

2. Орехово масло: има високо съдържание на Омега-3, антиоксиданти и фитонутриенти. Вкусът му е лек и идеален за подчертаване на вкусовите качества на десерти и салати, приготвяне на дресинги, готвене на меса и печене на зеленчуци.

3. Зехтин: едно от най-популярните масла. Подходящо е за мариноване, сотиране и приготвяне на сосове и дресинги. Използва се и в тестени изделия, супи и меса.

4. Гроздово масло: има лек плодов вкус и е идеално за дресинг на салати и приготвяне на винегрети. Може да се използва и за пържене и сотиране, тъй като отнема голямо количество топлина, за да изгори лесно и бързо.

5. Масло от авокадо: маслото от авокадо е богат източник на витамин Е, а лекият аромат го прави изключително подходящо за дресинг на салати, тестени изделия и меса. Подобно на масло от гроздови семки, то издържа на високи температури и може да се използва за пържене, сотиране и мариноване.

6. Фъстъчено масло: това масло се използва често в азиатската кухня. С умерен вкус (в зависимост от страната на произход), рафинираното фъстъчено масло се използва за пържене, сотиране и дресинг. Може да се използва и за приготвяне на винегрети и майонеза.

7. Слънчогледово масло: слънчогледовото масло е едно от най-познатите масла. Освен в хранителната промишленост, то се използва и в козметиката като успокояващо средство. Може да се използва като дресинг, за пържене и сотиране, но не е препоръчително да се използва една и съща мазнина многократно.

8. Царевично масло: царевичното масло има лек вкус и мирис. Идеално е за печене, както и за дресинг на салати, тъй като ароматът му е ненатрапчив.

9. Палмово масло: палмовото масло има растителен произход. То се добива от месестата част на плодовете на маслената палма. През последните години се води сериозен спор по отношение на съдържанието на палмово масло в редица продукти. Според различни изследвания палмовото масло, преминало през термична обработка, става канцерогенно и може да бъде сред основните причинители на ракови заболявания. Освен това наситените мастни киселини и трансмазнините, които то съдържа, увеличават нивата на холестерол, което от своя страна води до проблеми със сърдечно-съдовата система.

10. Сусамово масло: сусамовото масло има тъмен цвят и наситен вкус. Когато е рафинирано, то се използва предимно за сотиране и пържене. В най-чистата си версия се използва за мариноване и като подправка за юфка, ориз или салати.

11. Соево масло: соевото масло е едно от най-използваните в производството на маргарини и растителни мазнини. То издържа на високи температури и поради тази причина е подходящо за пържене, сотиране и печене.

12. Масло от рапица: маслото от рапица съдържа мононенаситени мастни киселини и есенциални мазнини Омега-3 и Омега-6. Освен това то е източник на витамин Е. Маслото от рапица има неутрален вкус и не влияе на вкусовите качества на приготвените храни. То може да се използва за пържене, печене, задушавене, както и под формата на дресинг за салати.

13. Кокосово масло: кокосовото масло има лек и приятен аромат и много апетитен вкус. То също издържа на високи температури и може да се използва за пържене, печене и сотиране. Освен това то е подходяща подправка към всякакъв вид ястия – от сладки до солени. Можем да открием кокосовото масло в два варианта – рафинирано и типичното масло с аромат на кокос. Рафинираното масло се използва по-често, тъй като не притежава силен аромат или специфичен вкус.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

Тренировъчна програма за тонизиране на ръцете в домашни условия

С настъпването на летния сезон идва време за промяна в гардероба. Пуловерите и блузите с дълъг ръкав отстъпват на тениските, топовете и потниците. При...

За децата и отглеждането на храна

Преди време прочетох много интересна за мен статия, по повод 24 Май (Виктория Бешлийска, „За писането и писането“), посветена на ръкописа. Колко важен и...