20.3 C
София

Да живееш #БиоЛогично – разговор с Теди Кацарова за добрата храна, спорта и приятелите

Заварваме Теди Кацарова на второто ѝ любимо място след сцената. Откриваме я във фитнес залата, за да ни разкаже за своята наистина много необичайна година. Загубени приятели и близки същества, преобръщане на работния режим, в същото време – много творчески проекти и участия в иновативни платформи, любов, физическа и лайфстайл трансформация. 

 • Теди разкажи ни кой е най-важният урок от всичко това? Какво се промени за теб?

Теди Кацарова: Научих се на търпение и осъзнах какво е значението на близките хора в живота ни. Като че ли ние бяхме забравили да се обаждаме на приятелите си, да ги проверяваме как са и когато дойде моментът, в който всички се изравнихме – тогава осъзнаваш колко искаш да си до близките си хора. Бяхме забравили да си казваме, че се обичаме. Постоянно неглижирахме това, неглижирахме дори и на домашната си трапеза, което всъщност за мен е центърът на едно семейство. И когато не може да се съберем около масата, дори и за едно ядене, значи нещо е генерално сбъркано в нашия ритъм. 

Преоткрихме домашните купони от едно време, готвихме рецепти от целия свят – много и всякакви. Научих се да правя домашни сладка, много хубави. Изобщо човек придобива хобита, за които никога не е смятал, че ще има време.

И най-важното е, че си създадох една дисциплина за спорт и преосмислих генерално начина си на живот, защото вървях по един доста нездравословен път. Имах проблем със здравето си и сега съм много, много по-добре. Благодарение на моя инструктор Влади (Владислав Хаджиперев), с когото всъщност стартирахме един здравословен блог с рецепти, които са много лесни и всеки човек може да си ги приготви вкъщи. 

 • Нека поговорим в дълбочина за новите посоки в твоя път към здравето – как стигна сегашния си начин на хранене и тренировки?

Научих се да броя калории, колкото и странно да звучи.

Когато човек придобие тези знанията, става много лесно да си състави един хранителен план и същевременно да не ти липсва нищо. В момента ям много повече отколкото преди, тогава бях на постоянни режими, постоянен глад, а сега си хапвам абсолютно всичко! 

Защото си казваш – Аз нищо не ям, а пък пълнея.(смее се).

Когато човек е на диета чувства един стрес – това яж, това не яж, от това се дебелее. Всъщност от нищо не се дебелее. Но тялото започва да се запасява и влиза в режим на самопредпазване – организмът буквално се подготвя за война, за да се съхрани. Така отговаря на стресовите гладуващи режими. Единственият вариант е всичко да става много естествено и постепенно. 

Една приятелка казва -„Не мога да отслабна.. все имам корем” и аз я питам какво яде? Казва, че сутрин не закусва, хапва някаква вафла, после шепа фъстъци, след това пакетче Орио..- тя ми изброи над 2000, а за да отслабнеш – трябва да минеш на едни 1200-1300, понеже тя е дребничка. Това се нарича калориен дефицит и то, като че ли най-добре функционира за мен.

Днес проблемът при нас е, че си мислим – ако не ядеш, слабееш. Всъщност това схващане е много грешно и не работи! Проблемът не е в храната, проблемът е във възприятието и калориите

 • Какво представлява режимът ти на движение и хранене в момента?

Ходя три пъти седмично на фитнес, ходя и изключително много пеша – най-малко три-четири километра на ден. Това много ми помага и на сцената, защото вече стартирахме наистина активно.

Закуската ми е най-важното хранене за деня и гледам всичко да е в умерени количества. Доволна съм и от едно приложение, на него следя да приемам около 1300 калории. Хубаво е да се придържаме към плодовете и зеленчуците, и задължително да имаме три пъти през седмицата месо. Аз обичам и си хапвам месо. Протеинът е много важен за тялото ни – особено за жените. След едни определени години сме длъжни да приемаме повече протеини, за да запазим и кожата си, и цялостното си състояние в добър вид.

 • Разкажи ни какво постигна досега?

Постигнах размер и половина надолу в дрехите си и смених целия си гардероб.  Като килограми съм смъкнала четири, но всичко се формира на мускулна маса – което е наистина по-добрият вариант. 

Аз съм с тежки контузии, имам сериозни проблеми с кръста, буквално трудно ставах от леглото и благодарение на спорта – Да е жив и здрав, моят инструктор! – вече нямам тези оплаквания. Изключително съм му благодарна. Той приложи последователна техника с изометрични упражнения за заздравяване на гръбнака и на кръста ми, тип разтягане. Спомням си първите тренировки, бях с обезболяващи и всъщност чак преди месец му го споделих, за да не се притеснява.

Свикнали сме да стоим леко изгърбени, което много натоварва съотношението на тежестта в тялото. Нашият гръбначен стълб е основата и когато човек тренира и го заздрави, дори стойката се променя. Затова е много важно да се тренира. Един навик се формира в рамките на три седмици, ако човек си го постави за цел и тръгне: три пъти седмично в рамките на три седмици – формира навик на тялото да тренира и то започва да си го иска. Моментът, в който промениш навиците си на хранене и се движиш, тялото се отблагодарява

 • Как всъщност се роди идеята за БиоЛогични?

В началото Влади ми даваше доста идеи за рецепти, споделяхме си ги докато тренирахме. Днеска приготвих това, аз пък направих това. Постоянно ме питат какво ям или „Кога ще дойдеш да ни сготвиш – вероятно е много сложно”, но всъщност изобщо не е сложно! Доста познати минаха през мен, за да им покажа горе-долу как се получават нещата. Не можехме на всеки отделно да покажем как и какво, затова в един момент му казах: – Ние защо не го направим като блок! – и директно да се праща рецептата. 

Неслучайно се кръстихме биологични, това е в основата, не толкова на биохрани, колкото биологичен начин, който ни пасва на нас. С подходящи, сезонни продукти показваме нискокалорични ястия и всъщност почти всичко може да се приготви в рамките на 20-тина минути.

 • Опиши ни какво за теб е БиоЛогично?

Това е личен избор! На мен някой храни ми пасват, на други хора същите храни не им действат добре. Затова е важно човек да разчита сигналите на тялото си. Дали нямаш някакви алергии, някакви проблеми със стомаха… Хубаво е човек да си направи едни пълни изследвания и след това да приложи един хранителен режим.

На последните ми изследвания излезе, че имам проблем с глутена. Никога не съм смятала, че това може да е проблем. Започнах да си набавям продукти без глутен. Трудно се намират, но знам че в рамките на три месеца ще огранича приема и здравословното ми състояние ще е много по-добро, и ще съм много по-енергична. Това е биоЛогичният избор

Тялото само ни казва от какво имаме нужда – ние само трябва да го слушаме. Еее, не когато ни казва, че иска марс, сникерс или шоколади. Слушаме го и приемаме полезните неща за него. 

 • А как измисляте рецептите за блога?

Теди: На мен лично готвенето от години ми е хоби. Оказа се, че и на Влади също, защото трябва да е във форма. Интернет е пълен с рецепти, но когато отвориш блога, виждаш как в рамките на двайсетина минути можеш да приготвиш здравословно ястие. И не само че е много вкусно, но е с ниски калории – почти без никакви мазнини.

От пътуванията ми в чужбина знам, че винаги трябва да е сладко, солено, кисело и леко горчиво в едно. Аз обикновено комбинирам продуктите да са много вкусни и същевременно да имаме вътре нутриентите, зеленчуците, да има всичко за нуждите на тялото ни. Ние някой път се учудваме колко добре ни се получават нещата. 

 • От къде си набавяш продуктите? 

Амии набелязвам си неща (казва и се смее). 

Наистина бихме искали да започнем да работим повече с домашни ферми. Засега обаче разчитаме на магазинната мрежа, защото все пак това е за хора, които са работещи. Затова и не работим със сложни продукти, които е трудно да бъдат намерени. Това всъщност е идеята хората работят, спортуват и когато се приберат, да знаят, че могат много набързо да си приготвят нещо апетитно за хапване. Да не е вредно и да не е пълно с мазнини. Ако кажем „нещо набързо” и се сещаме за пици и бургери, пържени картофи, реално за много по-малко време човек може да си приготви много, много хубава, здравословна храна.

 • Знаем, че и двете с майка ти сте изключителни кулинари липсва ли ти нещо от предишните по-нездравословни ястия?

В момента аз ям много повече неща – ям меса, ям повече салати и хапвам риба, дори хляб. По-интересното е, че и на нея показах разни неща. Спомням си, че в началото тя се чудеше дали изобщо ще е вкусно. 

За рождения ѝ ден реших да приготвя мое меню за нея и за приятелките ѝ. Бяха толкова впечатлени, всичките си взеха рецептата и най-важното е, че ще го прилагат в ежедневието си. Все пак всичките са жени, които нямат много време за готвене – едната каза, че ще го приготвя и на детето си – той е тийнейджър и не иска да яде почти нищо, а това със сигурност ще го хареса. 

 • Къде влагаш времето и сърцето си в момента? От години подкрепяш редица благотворителни каузи и винаги се отзоваваш, когато можеш да помогнеш. 

Разкажи на нашите читатели за твоите каузи и как можем да ги подкрепим?

От години съм лице на една кампания за инвитро процедури „Мечта за дете”. Събираме средства за семейства, които не могат да си ги позволят. Около две години имахме турне в цяла България, благотворителни балове, добре се развива компанията. Според мен човек винаги трябва да помага! 

Най-хубавото е, че ме поканиха и станах лице на Министерство на младежта и спорта, по една нова програма „Бъди във форма”. Вчера имахме изключително хубав разговор със студенти – аз и VenZy, който също е в програмата. Те задаваха много интересни въпроси, бяха много подготвени. Говорихме изцяло за здравословния начин на живот, за да ги мотивираме да започнат да спортуват. 

 • Кои са твоите ключови практики за устойчив живот, които си интегрирала в твоя лайфстайл? И какво би искала да промениш или подобриш в тази посока?

Щастлива съм, че имам приятели, чувам се с тях редовно, това е много важно за мен. Опитвам се да спя повече, знам че е ключово за мен и се опитвам… да не се ядосвам! Гледам положително на всеки проблем, който се явява и се опитвам да намеря доброто вътре в него. Аз съм от хората които смятат, че ние сме тук за да се учим и животът ни е един урок – Хубаво е човек да може да се учи! (Пак се смее) Много неща искам да променя, във всеки един момент искаме да е по-добре и по-добре. 

Напоследък си намерих от торбичките за пръст, които доста често използвах, докато живеех в Скандинавия. Всички хранителни продукти ги събираш вътре и я слагаш в пръстта, за да си засадиш цвете или нещо друго. Самата торбичка се превръща в пръст. 

Няма да забравя в Стокхолм, в един от кварталите имат цяла писта от торбички. Всеки е заравял, заравял и е станал един слалом, а децата се пързаляха по него на снега. Бях толкова впечатлена и си казах: Боже, дано и при нас да започнем да мислим така и да успеем да мотивираме повече хора – дори да превръщаме нашите хранителни отпадъци в пръст. 

 • В последните седмици сподели, че проектът с Дидо от Deep Zone е донесъл слънце в душата ти. Какво следва в творчески план с това парче или може би с нови проекти? Какво да очакваме? 

Тепърва за лятото предстоят много концерти. Поканихме един много добър пианист от Белгия – Даниел Ферстапен, аз ще бъда гост изпълнител в неговия концерт на 2-ри юли във Варна.  

Много са и отделните участия, които ще имаме по морето и други, които са из цяла България. Най–сетне всичко отвори, нещата вървят много добре. 

 • Искаш ли да споделиш нещо с читателите на GoBio, което сме пропуснали или е важно за теб и новия ти начин на живот?

Аз съм много щастлива, защото около мен мотивирах много хора и много мои приятели тръгнаха на фитнес. Виждам как всички са много щастливи, а сега сме решили, че всички ще се съберем и ще си направим една групова снимка за да покажем промените в нас.

Надявам се да давам мотивация и на другите, защото е толкова хубаво, когато човек е здрав и когато се харесва, това е най-важно! Да няма лишения, да не стресираме тялото и най-вече психика си.

 

Автор: Даниела Фендулова

Редактор: Елена Пенева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини