9.6 C
София

5 забавни спорта идеални за поддържане на форма през горещия летен сезон

Лятото е сезон на ваканции и забавления, и въпреки жегите той е идеален за множество спортни дейности. С удължаването на деня и покачването на температурите понякога може да е трудно да се мотивираме за нещо повече от почивка на сянка, но както всички добре знаем, е важно за здравето ни да продължаваме да сме активни особено ако искаме да сме в най-добрата си форма когато ходим с леки, къси дрехи или се печем на плажа.

Хубавото време в късния следобед и ранната вечер е идеално за много спортове – футбол, баскетбол, велосипедизъм, бягане и какво ли още не – с които да се поддържаме в добър вид. Но този сезон ни осигурява и някои единствени по рода си занимания. Всъщност точно жегите през деня дават възможност да практикуваме почти уникални за лятото спортове, с които можем да се разхладим и да изградим здраво и силно тяло. Днес ще ви предложим няколко перфектни за слънчевия сезон занимания, за да се забавлявате и да останете активни дори в най-горещото време.

1. Плуване

Няма как да не започнем с може би най-летният спорт – плуването. Да плуваш е приятно през цялата година, но да се потопиш в приятно затоплената от слънцето вода в горещ ден е несравнимо усещане, независимо дали предпочитаме басейна или морето.

Като упражнение плуването е един от най-добрите начини да оформим и поддържаме красиво и здраво тяло. С него се тренират всички мускули, полезно е за сърцето и може да помогне дори за отслабване. За един час във водата човек, тежащ 80 килограма, може да изгори над 800 калории, плувайки бързо, и около 550 с по-бавно темпо (данните са от Американския колеж по спортна медицина). Това е близо до резултатите, които се постигат с бягане и тичане, а натоварването на ставите е несравнимо по-леко.

Различните плувни стилове имат различен ефект, затова е добре да се комбинират. Така че всеки, които иска да потренира и да се разхлади, да заповяда във водата, плуването няма да разочарова.

2. Водолазно гмуркане

Гмуркането може не винаги да е определяно за спорт заради липсата на елемент на състезание (когато не включва и риболов), но е едно от най-интересните и забавни занимания за лятото. По-високата температура на водата често води до по-слаба видимост (заради топлината морската растителност цъфти и затруднява видимостта), но прави гмуркането по-достъпно за начинаещи.

След потапянето в дълбокото рядко се изисква много физическа работа и затова е трудно да мислим за гмуркането като за фитнес режим. Въпреки това един ден, прекаран под водата, е уморителен, води до изгарянето на множество калории (600 на час за човек, тежащ 80 килограма) и помага да развием мускулите на краката и гърба си.

Това развлекателно занимание се превръща в упражнение, когато се случи да се борим с морските течения (всеки, на който се е случвало, знае какви усилия се изискват), да се стремим да се задържим на място, за да направим снимки или пък ако се опитваме да следваме морските животни. Освен това водолазната екипировка е тежка и това превръща моментите извън водата в едно малко упражнение с тежести. С гмуркането едва ли ще успеем пълноценно да заместим фитнеса, но пък можем да прекараме няколко развлекателни и активни дни в горещото време.

В България има няколко интересни за водолазите местаПодводната каменна гора (група вкаменени дървета на около 70 млн. години) и Колокита – красиви пукнатини в бреговата линия – край Созопол, водите около стария град на Несебър, множество красиви пещери по Северното Черноморие (пещерите изискват повишено внимание и са подходящи за по-опитните гмуркачи), множество потънали кораби (сред които потопените от българския пират Вълчан Войвода в залива Парашкева край Приморско). Може би най-любимото място за гмуркане в нашите води е районът на природния резерват Ропотамо – излет с лодка и гмуркане по тези места е неповторимо изживяване за много водолази. Устието на реката е антично пристанище, могат да се видят много фрагменти от антични съдове, както и части от антични пристанищтни съоръжения 

3. Уиндсърф

Това е още един воден спорт идеален за топлото време. При него улавяме вятъра, за да се плъзгаме по вълните (което е много близо до буквалния превод на името), като основната разликата с обикновеното сърфиране е в наличието на платното.

Освен че е забавно лятно занимание, то е и една прилична тренировка за цялото тяло. При практикуването му укрепваме торса си, развиват се множество мускули (на ръцете, раменете, гърба – при работата с платното и издигането от водата върху дъската), подобряваме издръжливостта си и освен това се отразява положително на сърдечно-съдовата система.

Заниманията са изключително полезни за стопяване на калории – проучвания показват по 1000 на час за опитни сърфисти и около 500 на час за начинаещи. Когато човек се учи, паданията са чести и нуждата да се издърпаме обратно до позиция за сърфиране превръща заниманието в още по-пълноценна тренировка. Спортът обаче може да е труден в началото и е добре да се вземат поне един или два урока (ако не и повече), най-малкото за да се запознаем с оборудването и да се научим как да улавяме вятъра.

Условията също са много важни – водните и въздушни течения не трябва да са прекалено силни, когато стартираме. След като обаче схванем основното, спортът вече не е толкова труден, а много забавен и въобще не се усеща като тренировка (което е предимство за някои хора). В България имаме отлични условия за уиндсърфинг, като къмпинг „Златна Рибка“ (близо до Созопол) е идеален за начинаещи, защото липсват големи вълни които да пречат на учението. Крапец и Дуранкулак са подходящи за опитни спортисти, желаещи по-екстремно изживяване.

4. Плажен волейбол

Това е още едно упражнение, свързано с морето или по-точно с морският бряг. Всички познаваме волейболът и знаем, че практикуването му помага да поддържаме отлична форма. Плажният му вариант не е много по-различен, като може да е дори по-полезен. С този спорт развиваме рефлекси, бързина, издръжливост, а пясъкът затруднява движението и ни кара да полагаме повече усилия, което прави тренировката по-ефективна.

Да се упражняваме навън под чистото небе и в близост до морето е прекрасно чувство и се отразява благоприятно на психиката, тъй като слънцето ще ни зареди с витамин D (за който се смята, че се бори с депресията). Бягането и скачането по пясъка може да е изключително забавно, а освен това да ни помогне да се запознаем с нови хора, докато запазваме активността си по-време на почивката.

5. Поход

Може лятото да е сезонът на плажовете и моретата за повечето хора, но зелените планини и гори са не по-малко привлекателни по това време на годината и една продължителна разходка из тях би била изключително полезна и зареждаща.

Походите ни карат да се чувстваме близо до природата и често не изглеждат като тренировка, но всъщност могат да са също толкова полезни и ефективни като тичането. Те помагат да развием всички мускули на краката си, без да се излагаме на риск от контузии, защото напрежението върху ставите е много по-малко в сравнение с бягането.

С дългите разходки подобряваме сърдечното си здраве, нивото на кръвната захар, баланса си и можем да контролираме теглото си. За по-голям ефект е добре да се насочим към неравните терени, хълмовете и планините, защото това значително повишава изгарянето на калории и развитието на мускулите. Туристическите щеки, които понякога ни изглеждат смешни, също помагат тренировката да е по-пълноценна, защото с тях се избутваме от земята, което кара мускулите на горната половина на тялото да работят повече. При желание да се напрегнем дори повече, можем да включим кратки спринтове нагоре или надолу по неравните терени.

Лятото е идеалното време за изключително много спортове и това са едва няколко занимания, с които да се забавляваме в топлото време. Най-важното от всичко е да останем активни въпреки жегите и да не прекарваме цялото си време излегнати на сянка. 

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Как да бъдем „идеалната жена“

Идеалната жена е с идеална прическа, идеален маникюр, изрисувани вежди, уголемени устни, дълбоко деколте и лъскав тоалет. Идеалната жена е винаги в настроение „аз...

Природозащитните организации – срещу въглищната зависимост на България

Природозащитните организации WWF, Грийнпийс и сдружение „За Земята“ се обявиха против искането на миньорите от "Марица Изток" и предложението на българското правителство за изход...

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Как да бъдем „идеалната жена“

Идеалната жена е с идеална прическа, идеален маникюр, изрисувани вежди, уголемени устни, дълбоко деколте и лъскав тоалет. Идеалната жена е винаги в настроение „аз...

Природозащитните организации – срещу въглищната зависимост на България

Природозащитните организации WWF, Грийнпийс и сдружение „За Земята“ се обявиха против искането на миньорите от "Марица Изток" и предложението на българското правителство за изход...

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...