-7.1 C
София

Революционно – правят вече еко пластмасата и от метан!

Калифорнийският технологичен стартъп Mango Materials създаде алтернатива на пластмасата, направена от метан. Освен че използва един от най-вредните за околната ни среда газове по възможно най-практичния начин, полученият нов продукт е напълно биоразградим.

Устойчивите революционери в биотехнологичната индустрия получават първото си финансиране още през 2012г. Начело на компанията още от създаването ѝ са инженерите д-р Алисън Пиея и д-р Моли Морс, както и екологичния микробиолог д-р Ане Шауер-Гименес.

Иноваторите извличат метана от отпадъци от биогаз, от който създават след това пластмасата, чрез т. нар. метанова ферментация. Този процес трансформира метана в биоразградим биополимер, наречен полихидроксиалканоат или PHA.

Пластмасовите пелети се използват за производството на по-голямата част от пластмасовите изделия. Устойчивите PHA пелети на Mango Materials, наречени YOPP и YOPP +, са екологичната им алтернатива, тъй като са напълно биоразградими и компостируеми.

Подобно на конвенционалните пластмасови пелети те могат да се използват във вериги за доставка на пластмаси. Моли Морс споделя пред LIVEKINDLY, че компанията се фокусира върху използването на своята пластмасова алтернатива за направата на влакна, които да се ползват за дрехи и обувки, различни орнаменти, буркани, бутилки и торби.

Credit: @mangomaterials, Instagram

Според НАСА метанът е мощен парников газ, който улавя топлината 28 пъти по-ефективно от въглеродния диоксид. НАСА отбелязва, че концентрациите на газ са се повишили с повече от 150 процента „от началото на индустриалните дейности и интензивното земеделие“. През 20-ти век администрацията добавя, че метанът е причина за приблизително 23 процента от изменението на климата.

Mango Materials помага за намаляване на тези емисии, като си партнира с пречиствателни станции, депа и селскостопански съоръжения, за да събере своите метанови отпадъци. Чрез процеса на ферментация компанията захранва метана с бактерии. Бактериите са в състояние да произвеждат чист P3HB – вид PHA – по естествен път. След това P3HB се използва като основен полимер за YOPP и YOPP + на компанията.

Морс уверява, че дори материалите да се окажат на сметища, те няма да навредят на планетата:

„Ако YOPP и YOPP + случайно се изхвърли в околната среда, той може да бъде биоразграден от много естествени микроорганизми. Никога не искаме материалите да се озовават там, но ако го направят, те няма да допринесат за трайно замърсяване с пластмаса.“

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини