16.8 C
София

5 причини да включите кафе-паузата в своето ежедневие

Със сигурност едно от нещата, които най-много ви липсват в работата и в забързаното ежедневие, е онзи момент, в който времето сякаш спира и се отдавате на своята кратка кафе-пауза.

За съжаление ситуацията с COVID-19 постави много работодатели в позиция, която наложи работата на служителите да бъде извършвана в домашни условия. Ако продължавате да работите у дома, кратката почивка вероятно е изчезнала. Ние ще ви дадем пет причини, които да ви накарат да възобновите този ритуал.

1. Подобрява производителността

Според различни тенденции, произлизащи от културата на Северна Европа, 8-часовият работен ден отдавна е отживелица. Тук кафе-паузата играе съществена роля за поддържане на високи нива на производителност. Кофеинът е съществен психоактивен елемент, който ускорява мозъчната дейност, повишавайки нивата на допамин и норадреналин.

2. Повишава креативността и способността за концентрация

Неврологът Андрю Смарт защитава тезата, че когато се отдадем на кратка почивка и не правим нищо, невронната система активира своята дейност, което спомага за повишаването на нашата креативност. Кратката пауза за кафе би стимулирала нивата на концентрация и на нормалната функция на нашата памет.

3. Намалява рисковете от развитието на диабет

Различни проучвания свързват консумацията на кафе с профилактиката на диабет тип 2. Установено е, че хората, които консумират повече кафе, са с 35% по-малко склонни да развият диабет тип 2 от тези, които не консумират или приемат минимални количества. Разбира се трябва да имаме предвид, че не бива да прекаляваме с кафето, а да открием идеалния баланс, който да не оказва негативен ефект върху здравето ни.

4. Кафето е богат източник на антиоксиданти

Консумацията на кафе води до увеличаване на антиоксидантите в организма. Когато присъстват в кръвния поток, антиоксидантите са склонни да укрепват имунната система и да се борят с болестите.
Освен това антиоксидантите предотвратяват увреждането на тъканите в резултат на действието на свободните радикали.

5. Действа благоприятно върху състоянието на черния дроб

Учени са открили обратна връзка между консумацията на кафе и нивата на чернодробните ензими в кръвта, които при повишени нива отразяват възпаление и увреждане на черния дроб. Хората, които пият повече кафе, развиват по-ниски нива на тези ензими.

Това са само част от ползите, които носи консумацията на кафе. Разбира се, не бива да забравяме, че то трябва да се приема с мярка, тъй като прекомерният му прием може да доведе до неблагоприятни обстоятелства.

Макар обикновено да пием кафе сутрин с цел да се събудим, не е лоша идея да се отдаваме на кратка кафе-пауза и през останалата част от деня. По този начин ще имаме възможност да си починем от работата и от монитора, който изтощава очите ни, като същевременно с това ще подобрим нивата на концентрация, продуктивност и креативност и ще се погрижим за редица аспекти, свързани с нашето здравословно състояние.
Освен това богатият му вкус и наситеният аромат допринасят още повече за приятното изживяване.

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

XII Зелен форум на МЕНИДЖЪР: Стратегии и решения за устойчиво бъдеще

Стремежът към по-устойчив начин на живот и зелена трансформация постепенно се превръщат в ключова концепция за бъдещето на света. XII Зелен форум на списание „Мениджър“...

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим. Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което...

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на...

Тренировъчна програма за тонизиране на ръцете в домашни условия

С настъпването на летния сезон идва време за промяна в гардероба. Пуловерите и блузите с дълъг ръкав отстъпват на тениските, топовете и потниците. При...

За децата и отглеждането на храна

Преди време прочетох много интересна за мен статия, по повод 24 Май (Виктория Бешлийска, „За писането и писането“), посветена на ръкописа. Колко важен и...