-7.1 C
София

Радост за Кения: Слънчевите панели на Tesla превръщат солената вода в питейна 

Статистиките показват, че до 2025 г. светът ще стане без достатъчно питейна вода. Проучвания показват, че всеки трети от световното население изпитва проблем с наличието на питейна вода. Докладът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие от 2016 г. определя нарастващия недостиг на чиста питейна вода като едно от големите предизвикателства пред устойчивото развитие. Най-засегнати изглежда са държавите от Африка, сред които е и Кения.

Организацията с нестопанска цел „Give Power” търси решение на този проблем, като инсталира първата в света инсталация за обезсоляване със слънчева енергия именно в Кения. По този начин се осигурява около 20 000 галона чиста питейна вода за един ден, което е напълно достатъчно за 35 000 души. 

GivePower (@givepowerfoundation). Instagram

Иновативната инициатива на „Give Power” не само подпомага решаването на проблема с питейната вода, но и е стъпка в разрешаването на въпроса за обезсоляването на океанската вода – един иначе твърде трудоемък и скъп процес. За тази цел екипът се доверява единствено на силата на слънцето, използвайки ефективните слънчеви панели и батерии на Tesla. 

GivePower (@givepowerfoundation). Instagram

Президентът на „Give Power” Хайес Барнард се надява скоро тези добри практики да се разпространят по целия свят, за да може да се противодейства ефективно на очакваната да се разрасне в близкото бъдеще водна криза. 

GivePower (@givepowerfoundation). Instagram

Проектът струва на местните минимална цена за галон, която всеки би могъл да отдели и която си заслужава предвид смъртността от бъбречна недостатъчност следствие на консумирането на замърсена солена вода.

Give Power се надява да влезе в сътрудничество с местните общности и да се инвестират средства и време в изграждането на подходяща инфраструктура транспортиране на преработената и чиста питейна вода до местните училища, болници и съседни села, които са във вътрешността на страната. От организацията очакват съвсем скоро да разширят своята дейност. 

 

Изготвил: Кристиян Ковачев

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини