20.9 C
София

Как да различим емоционалния от реалния глад

Признаването на емоционалния глад е отправна точка към започване на здравословен хранителен режим.

Съществува дълбока връзка между нашите емоции и чувството на глад, което изпитваме. Разграничаването и осъзнаването кога изпитваме едното и кога другото е ключът, който ще ни отведе към здравословна диета без преяждане. Необходимо е да започнем да слушаме тялото си, както и да приложим няколко инструмента за потушаване на апетита.

Емоционалният глад е проблем, с който се борят не един или двама. Концепцията му е обвързана с използването на храната като заместител на негативните емоции. Храним се според това, което чувстваме, а не според това, което наистина иска тялото ни.

Когато се отдадем на този сладък, но измамен глад, мозъкът получава изстрел от допамин и опиоидите, които обикновено съпътстват приема на захари и преработени мазнини, и ни карат да изпадаме в еуфория, но това усещане отшумява минута или две след като се поддадем на желанието си. Гладът не е просто физиологичен отговор на нуждата ни от хранене. В действителност ако се грижехме само за реалния глад, то тогава щяхме да се задоволим с консумацията на минимално количество продукти.

Как да различим емоционалния от реалния глад?

Реалният глад се чува. Стомахът къркори и по този начин предупреждава, че се нуждае от храна, за да може организмът да функционира. Този глад не иска нищо конкретно за ядене – това е и най-лесният начин да го разпознаете. Когато тялото иска своята хранителна доза, за него е без значение какво има на масата.

При реалния глад тялото разпознава прага на насищане и изпраща сигнал да спрем да ядем, тъй като сме консумирали достатъчно храна.

Емоционалнят глад е желанието за определена храна тук и сега. Тук прагът на насищане не се усеща – можем да ядем, без да спираме. Храните, които ни се искат, са конкретни и обикновено не попадат в категорията „здравословни“.

Мнозина се обръщат към храната като към успокояващо хапче, което потиска всякакви емоции. Емоционалният глад, който се появява в определени периоди или възниква след конкретна ситуация, може да доведе до нещо постоянно. В резултат на това възниква пристрастяване към храната, което от биохимична гледна точка действа на организма по сходен начин на пристрастяването към алкохол и наркотици.

Малки стъпки за преодоляване на големия проблем

1. Преди да вземете този сладкиш се запитайте дали наистина сте гладни. Бъдете наясно кога за последно сте яли и дали вашият гладен стомах говори, или мозъкът ви е под стрес.

2. Не забравяйте, че реалният глад не е гурме експеримент. Няма значение дали на масата има супа, салата или суши. Този тип глад няма нищо конкретно предвид за избор на менюто.

3. Опитайте се да имате здравословни алтернативи на атака на неудържим глад. Може да добавите някой плод в менюто си или шепа ядки.

4. Насочете вниманието си към определена дейност. Ако сте вкъщи, може да си изберете някоя хубава книга, която да прочетете, или да направите серия от упражнения. Ако сте в офиса, станете и се разходете, за да се освободите от чувството на емоционален глад.

5. Добра идея е да записвате в тетрадка моментите, в които изпадате в подобна ситуация, а след това да ги анализирате. По този начин ще достигнете до същината на проблема.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike

Последни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

Узана поляна фест се завръща над Габрово

Узана поляна фест - най-големият фестивал в България, посветен на природосъобразния начин на живот, ще огласи голямата поляна в местността Узана над Габрово на...

Как да продължим да тренираме и да поддържаме форма, когато сме контузени

Когато тренираш и спортуваш дълго, това често се превръща в навик и дори във важна част от живота. Затова травмите не само ни носят...