20.3 C
София

Airate – българското откритие, което ще реши проблема с мръсния въздух

„Най-основното, което трябва да се промени, е реалното въвеждане на мерки и политики за опазване на качеството на въздуха”
Екипът на Airate

В началото на 2021 г. множество интернет сайтове разпространиха новината, че в България е създадена мрежа, непропускаща мръсен въздух. Зад новото откритие стои екипът на социалните предприемачи Борис Колев и Ивайло Иванчев, с които GoBio взе интервю за иновативния продукт.

Вие разработихте специалната мрежа Airate, която не пропуска фини прахови частици с големина над 0,3 микрона. Как се роди идеята и каква беше първата стъпка, която предприехте към реализирането ѝ?

Борис Колев: Мръсният въздух винаги е бил проблем, върху чието решение съм мислил през годините. Според Световната здравна организация (СЗО) фините прахови частици, които са част от смога и праха, са класифицирани като канцерогени и застрашават не само здравето, но и живота ни дори в закритите пространства, където сме през по-голямата част от ежедневието ни.

Съответно, един ден през 2018 г. – след поредните новини как България е попаднала в световната класация за замърсяване на въздуха, започнах дискусия във Facebook по темата. Общо взето всеки сподели, че се опитва да се оправя сам – някои хора купуват електрически пречистватели, други гледат да не отварят прозорците, трети купуват климатик с пречиствателна система. Тествах някои пречистватели, но ми стана ясно, че това не са ефективни решения за справяне с проблема, защото с отварянето на прозореца целият ефект на пречистването се губи и всичко започва отначало. Започнах да мисля, че ще трябва да се намери напълно ново решение, като си представях, че ще е под формата на филтриращ плат, преграда или друго приспособление за прозорци, което да позволява на въздуха и светлината да влизат у дома свободно, но не и на вредните прахови частици. Разпитвах заводи за автомобилни части, за платове, производители на филтри и т. н., но нещата се оказаха доста по-сложни и точно когато бях на ръба да се откажа, се срещнахме с Иво, който предложи да помогне. Скоро след това намерихме лаборатория за нанотехнологии в Чехия, които прегърнаха идеята и започнаха да тестват.

Какво е необходимо, за да се създаде един такъв продукт? Колко души екип работихте по него и колко време ви отне от зараждането на идеята до финалния вариант?

Ивайло Иванчев: В началото смятахме, че материалът трябва да е нещо като плат, който да се поставя на прозореца, но след доста опити и проучвания стигнахме до решението, че крайният ни продукт трябва да е във вид на мрежа, която да се поставя на профила за комарник. Започнахме да изучаваме параметрите, материала и функционалността на съществуващата вече мрежа за комарници, за да имаме база, на която да стъпим и да търсим варианти за иновация. След консултации с фирми, произвеждащи стъклофибърна мрежа, стигнахме до извода, че тя спира насекоми и по-едри частици, но не и по-дребните и вредни за здравето фини прахови частици. С екипа, който в началото беше съставен от трима души, решихме, че трябва да се фокусираме върху междинен пласт, чийто характеристики да бъдат достатъчно ефективни срещу дребните частици, както и да е издръжлив на експлоатация във времето. След няколкомесечни проучвания, стигнахме до извода, че нанофибърният материал има нужните характеристики и че ако поставим стъклофибър между два слоя, може да постигнем чудесен резултат. Времето, което ни отне, за да измислим решение, да го изчистим като концепция, да намерим партньори, да направим няколко прототипа и накрая да стигнем до финалния продукт, беше около две години. 

Какви бяха предизвикателствата пред Вас при разработването на Airate?

Ивайло Иванчев: Най-голямото предизвикателство беше да създадем мрежа, която хем да бъде максимално ефективна в борба срещу фините прахови частици, хем да има високо въздушна пропускливост и да предоставя възможност за безпроблемно проветряване на желаното място. Беше ни нужна около година и половина и пет прототипа, докато постигнем желания ефект. Все още работим над този елемент и се надяваме да постигнем максималния му потенциал в най-скоро бъдеще. COVID-кризата също допринесе за по-бавната реализация на проекта, но за щастие вече всичко върви нормално.

Кога ще излезе на пазара Airate и как може човек да се сдобие с такава мрежа?

Борис Колев: Представихме официално филтърната мрежа Airate на Българския пазар от март месец 2021 година и вече може да бъде поръчана на сайта ни или в каналите ни в социалните мрежи. На този етап ние предоставяме продукта, оттам или клиентът си я монтира сам на мястото на вече съществуващия комарник, като само заменя мрежата с нашата, или ако има нужда от изработка и монтаж на цял комарник с нашата мрежа, се обръща или към майстор, или към компания за дограми и комарници. Именно за това най-важната ни задача в момента е да намерим правилните партньори, дистрибутори и производители на дограми и профили, които реално да предлагат техните цялостни решения заедно с нашата мрежа. Идеята е да помагаме на партньорите ни с рекламата и намирането на клиенти, а те съответно да предоставят цялостната услуга, тъй като Airate е само една от съставните части. 

Проявяват ли интерес бизнесът и обществото към тази иновативна разработка?

Ивайло Иванчев: След новината за нашето начинание, която обиколи медийното пространство, интересът към продукта нарастна и хора от цялата страна се свързаха с нас и пожелаха да закупят филтърната мрежа Airate. Интересът идва от хора, живеещи в градове, чието качество на въздуха е лошо през цялата година, което ни показва, че обществото обръща все по-голямо внимание на този показател и че хората се мъчат да се предпазят по-всякакъв начин. Надяваме се, освен пост мерки, да се вземат и превантивни такива, за да можем да дишаме по-чист въздух. Колкото до бизнеса, както каза Боби, в момента сме на етап, в който се стремим да намерим партньори, които харесват продукта и вярват в каузата ни. 

На пазара вече има не малко уреди, които пречистват въздуха. С какво се отличава Вашият продукт?

Борис Колев:  Да, има доста пречистватели на мръсния въздух, който вече се намира в помещението. Но реално не съществуват решения за дома на достъпна цена, които не допускат мръсния въздух да влезе. За това нашата мрежа е перфектната комбинация към един добър пречиствател за въздуха, защото едновременно човек ще има решение за влизащия отвън замърсен въздух, както и за праха, който се генерира вътре в дома – от дрехи, пране, завивки, от кожата или домашен любимец.
Филтриращата мрежа е достъпна и лесна за поддръжка. Съвсем спокойно може да издържи 5-10 години на прозореца, без да се налага подмяна.

Разработихте тази мрежа с партньори от Чехия. Имате ли наблюдение от други европейски държави за добри практики в справянето с проблема с мръсния въздух?

Борис Колев: Генерално в Европа проблемът с мръсния въздух отдавна не е на дневен ред и повечето държави са се справили доста успешно с него. Разбира се в най-големите градове, които са близо до индустриални зони, все още има замърсяване и те биха били добра потенциална таргет група за нас. На доста места все още има проблеми със строителното запрашаване, а там също можем да помогнем доста с Airate.
В Централна Европа градовете с по-сериозно замърсяване стават все по-малко заради сериозните мерки, които се взимат от правителствата вече десетилетия. Все още замърсяването на въздуха е високо в градове като Милано, Париж, Берлин, Амстердам, Ротердам и Мадрид, но положението на Балканите и в Източна Европа е много по-зле и държави като Сърбия, Босна, Хърватска, Албания, дори Чехия, Словакия и Полша са доста назад със справянето с проблема и там е най-основният ни потенциален пазар в Европа. Но на практика най-големият ни пазар е на изток – Индия, Китай, Пакистан, Иран, както и Арабския полуостров, където замърсяването от градската среда и борбата с пясъчните бури са на дневен ред, а нашата мрежа спира и най-ситния пясък и е добра алтернатива при чести пясъчни ветрове.

През 2018 г. България попадна в класацията на топ шест страни-членки на ЕС с най-много замърсен въздух. Миналата година страната ни беше дадена и на съд за несправяне с проблема. Според Вас какво трябва да се промени, за да започнем да мислим за околната среда и за замърсяването на въздуха?

Борис Колев: Най-основното, което трябва да се промени, е реалното въвеждане на мерки и политики за опазване на качеството на въздуха. В България често се говори и се споменават мерки или се въвеждат правила само на хартия, без да се осигурят механизмите за въвеждане и контрол. Хората, които мислят за околната среда и замърсяването, стават все повече всяка изминала година. За младото поколение в момента опазването на околната среда е доста разпространена ценност. Обществото би било изключително добър механизъм за контрол и опазване, но държавата и общините категорично не желаят да поемат, каквато и да е стъпки към решаване на проблема и премахване на основните замърсители. Така че в момента всеки се оправя както може и се опитва да защити себе си и дома си, но не може да се разчита на адекватни мерки, каквито виждаме през последните двадесет години в Централна и в Западна Европа. 

Какво според Вас не е направено, но трябва да бъде направено във връзка с подобряване качеството на въздуха в България?

Борис Колев:  Специално за София проблемът е доста сериозен, защото личните интереси при пренебрегването на градоустройствените планове на града през последните тридесет години са довели до там да се блокират малкото въздушни коридори, които проветряват града. Трябва да се вземат множество непопулярни решения засягащи замърсяването от автомобилния транспорт. Трябва не само да се глобяват, но да се преустанови изцяло замърсяването от ТЕЦ-овете и други подобни индустриални замърсители. Трябва да се направи ясен механизъм за сигнализиране за замърсяване от гражданите и съответния процес за проверка, контрол, глоби и спиране на замърсяващата дейност. Оттам нататък съм сигурен, че обществото ще си поеме ролята на контрол, за да сигнализира и да следи действията.
Смятам, че не е толкова сложно решаването на основните проблеми, но нито едно управление досега не е посмяло да вземе изключително необходимите и вече спешни мерки, а с всеки следващ ден, в който се отлага решаването на проблема, става все по-късно и здравето на хората се влошава все повече. Много се надявам някой ден отлагането на обществени решения, които засягат масово и директно здравето на обществото, да бъде криминализирано. 

 

Изготвил: д-р Кристиян Ковачев

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини