-7.1 C
София

В Камбоджа е незаконно да притежаваш лъв… но за теб може!

В рамките на 10 дни властите в Камбоджа отнеха, а след това върнаха лъв в дом в столицата Пном Пен.

На 28 юни властите в Камбоджа обявиха, че са конфискували 18 месечен мъжки лъв от вила в богаташкият квартал Boeung Keng Kang на Пном Пен. Това е резултат от разследване, започнало още през април, когато дивото животно се появява в клипове на социалната платформа Тик Ток. Само няколко дни след това обаче, на 6 юли младият лъв бе върнат на собственика, след намесата на министър председателят на страната Хън Сен.

Странният случай започва след като са забелязани клипове и снимки в социалните медии на малко лъвче в които то е къпано и прегръщано от мъж. Това се оказва китайският гражданин Zhai Xinjiang, който е вкарал животното нелегално в страната и се е грижел за него в специално наета за домашните му любимци вила.

В изявлението си след акцията, говорителят на министерството на околната среда на Камбоджа, Neth Pheaktra потвърждава, че разследването е започнало от видеота в Тик Ток и, че в страната е забранено да се отглеждат редки диви животни като домашни любимци. Конфискацията се случва само ден след като в Twitter се появяват снимка на голямата котка обикаляща свободно в двора на вилата в квартала Boeung Keng Kang. Собственикът  е глобен 30 000 долара, а лъвът е откаран в центъра за спасение и защита на диви животни Phnom Tamao, в покрайнините на столицата на Камбоджа. 

В акцията на властите помага неправителствената организация за защита на животните Wildlife Alliance от която съобщават, че условията във дома са били неподходящи за диво животно. „Освен това кучешките зъби на лъвът са били извадени, заедно с неговите нокти, което драстично намалява качеството на живот на един лъв“ се казва още в съобщението на организацията.

Всичко стана наистина странно десет дни по-късно, когато лъвът е върнат обратно, въпреки това, което казва законът и опасността за хората, а и за самото животно. Това се случва след като собственикът отправя молби да си го получи обратно в социалните медии и в интервюта.  Това предизвика отговор от дългогодишния министър председател Хън Сен, който чрез пост във фейсбук съобщава, че е повдигнал въпроса пред министъра на земеделието на Veng Sakhon и се е съгласил животното да бъде върнато на китайския гражданин, ако то е държано в „подходяща клетка“. Наложената глоба също ще му бъде възстановена.

Министърът на земеделието казва пред журналисти, че решението е на база симпатия, а не свързано със закона и, че те ще се погрижат лъвът да е в безопасност.

Развитието на ситуацията получи широк отзвук предизвиквайки критики от защитници на правата на животните и политици. Организацията помогнала за първоначалното спасяване на лъва Wildlife Alliance първоначално се въздържат от коментар, но посланикът на Великобритания в Камбоджа, Тина Редшоу, изказва своето недоумение и несъгласие с решението в социалните мрежи. Тя пише, че едно такова решение трябва да е базирано на закона, а не на „чувства“. Според нея това подкопава усилията в международната борба с трафика на редки и застрашени животински видове, дори ако пренебрегнем вредите и стреса причинявани на животното от неправилното държане в плен.

През тази година Южна Африка предприе стъпки към забраняването на развъждането на лъвове в плен и това е възхвалявано като важна победа за дивия живот. Тази забрана дава надежди да се намали незаконният международен трафик на големите котки и техните части, но ако другите страни пренебрегват проблема и прощават на престъпниците, едва ли ефектът от действията на една държава ще е достатъчен.

Случаят също така затвърждава нуждата от закони срещу развъждането и отглеждането на лъвове и други редки животни в плен (с някои изключения, като например изследователските центрове), защото е много по-вероятно младият лъв да е контрабандиран от развъдник, отколкото да е животно, хванато от дивата природа или дошло от зоопарк.

От своя страна собственикът Zhai Xinjiang е изненадан, че любимецът му е бил върнат, за което е изгубил надежда, и благодари на министъра. Той казва, че не е знаел, че е незаконно да държиш лъв в дома си в Камбоджа и се извинява на съседите си за причинените неудобства. В интервю за Khmer Times (подкрепяща правителството медия) споделя, че никога не се е отнасял лошо с животното (въпреки извадените зъби и нокти) и, че е наел вилата за 5 000 долара на месец за него и другите си домашни любимци.

До момента не е дадено ясно обяснение защо лъвът е бил върнат. Критиците обаче посочват, че в случая е много по-вероятно да става дума за политика, отколкото за чувствата на държавния глава. Замесеният е заможен китайски гражданин, а министър председателят Хън Сен има силни връзки с Китай, откъдето се наливат милиарди долари в инвестиции към страната му. Дали между това и връщането на животното има нещо общо не е известно, но не е трудно за вярване…

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини