20.3 C
София

Еко организации: Нулев отпадък – България

Коя е Вашата организация и с какво се занимава?

Нулев отпадък България разпространява философията за живот без отпадъци в България. Сдружението популяризира устойчив начин на живот, който води до намаляване на човешкия отпечатък върху природата. Това е възможно чрез провеждане на лекции и презентации във фирми и организации, обучения, работилници за домашна козметика за ученици и студенти.  Нулев отпадък България провежда летни академии с деца и младежи, организира индивидуални и партньорски кампании, събития и куизове. 

Коя е последната Ви инициатива и беше ли успешна?

По повод Деня на Земята, 22 април, сдружението организира уебинар заедно с Lessplastic Bulgaria и За Земята. Основни теми бяха Директивата на ЕС за ограничаване на еднократната пластмаса, депозитната система за отпадъци и алтернативи на еднократните опаковки, както и проблемите на разделното събиране и рециклирането на отпадъци. 

С коя кампания се гордеете най-много и защо? 

През 2020 „Нулев отпадък България организира предизвикателството #2020zerowastechallenge – кампания в социалните мрежи, която продължи през цялата 2020 година. В рамките на всеки месец сдружението публикува 20 лесни съвета за живот без отпадъци на определена тема. Целта беше те да информират последователите как лесно да следват философията за живот с нулев отпадък, като ги предизвиква да направят промяната днес. Изпращайки свои снимки и коментари, те се включват в предизвикателството, а в края на всеки месец най-активният получава награда, предоставена от партньори на сдружението. В рамките на 2020 година бяха представени над 150 съвета. Сдружението се гордее с кампанията, защото тя успя да ангажира нови близо 2,500 последователи във Фейсбук и 2150 в Инстаграм. 

Какви са целите Ви за 2021?

Сдружение Нулев отпадък България разработва специална методология за обучение в училища за ученици от 4-ти до 6-ти клас на теми за замърсяването, принципите на философията на нулевия отпадък и алтернативите за устойчив начин на живот.  Методологията включва 5 взаимосвързани урока, които се преподават в рамката на 1 учебна година. Всеки урок е придружен с презентация, игри, предизвикателства за децата и насоки за учителите. В условията на пандемия през 2020 година, сдружението продължи да провежда обученията в онлайн среда. 

Целта за 2021 е уроците да се разпространят в повече училища и да достигнат до повече хора, под формата на Наръчник, който учителите да използват като основа, за да могат те самите да преподават уроците. 

С кои други организации си партнирате и/или следите?

Партньори на сдружението са За Земята, Lessplastic.bg, WWF Bulgaria

Предлагате ли възможност за доброволчество?

Дa! Сдружението създава сплотени доброволчески екипи по градове. Всеки желаещ може да попълни формата за кандидатстване на сайта на  Нулев отпадък България.

Какво ще посъветвате читателите ни?

Да се опитат да прилагат 5-те принципа на живота с нулев отпадък – 1.Откажи, 2.Намали, 3.Използвай отново, 4.Рециклирай, 5.Компостирай в ежедневието си. Така с малки стъпки ще направим промяната към устойчив начин на живот. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини