12.3 C
София

Ученици и студенти иновират еко мобилността

От 12-и до 18-и юли в София Тех Парк се провежда финалният етап от мастъркласа „Бъдещето на мобилността“, който е част от младежката иновационна програма на WWF БългарияPanda Labs. Главните действащи лица са любознателни ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години със засилен интерес към иновациите, технологиите, природните науки и опазването на околната среда.

Най-добрите отбори стигнат до финала, след като са избрани да се включат в тематичния семестър „Бъдещето на мобилността“ в конкуренцията на десетки достойни кандидатури. Семестърът завършва с хакатон, в който, водени от специалисти от бизнес средите, науката и НПО сектора, отборите работят неуморно, за да представят своите иновативни решения за справяне с наболели екологични и социални проблеми в сферата на мобилността.

Най-добрите „изобретатели“ получават шанса да преминат към следващото ниво – мастърклас, където опитно жури ще определи кой отбор има най-перспективен бизнес план, за да превърне идеята си в успешен продукт или услуга.

В края на хакатона журито селектира най-вдъхновяващите идеи, като изпрати на мастърклас четири отбора:

  • V Формация – с идея за приложение, което да интегрира всички видове алтернативен транспорт;
  • 3 пъти за щастие – с предложение за конвертиране на стари автомобили в услуга за споделено пътуване;
  • Easy Travel – с платформа за следене в реално време на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване;
  • Driving Force – с приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите.
Преди да бъде определен крайният победител, до края на седмицата отборите ще минат през наситена програма от лекции по финанси, маркетинг, технологии за привличане на инвеститори и ще се срещнат с представители на успешни бизнес компании.

Участниците ще имат възможността да поговорят с доказани експерти и професионалисти от WWF България, Kaufland България, Tech Tour, Noble Graphics и Spark. Ще учат и работят в най-съвременни лабораторни условия и ще посетят вдъхновяващи научни центрове като Techno Magic Land, както и офисите на водещи бизнеси у нас. Участниците ще доразвият своите идеи с помощта на ментори, а в края на мастъркласа отново ще ги представят пред жури. Финалният победител в третия семестър на Panda Labs – „Бъдещето на мобилността“ ще получи наградата от 10 000 лв., която да инвестира в развитието на своята бизнес идея.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните глобални проблеми в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини