12.3 C
София

Еко организации: WWF България

Коя е Вашата организация и с какво се занимава?

Ние сме WWF България, част от най-голямата природозащитна организация в света. Основната ни цел е опазването на околната среда, а мисията ни – да работим за бъдеще, в което хората да живеят в хармония с природата. По-конкретно, занимаваме се със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Коя е последната Ви инициатива и беше ли успешна?

Последната ни инициатива беше Месецът на Земята. Тя започна с Часът на Земята на 27.03. и приключи на Деня на Земята – 22.04.2021 г. Посветена е на опазването на мечките в България, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

Часът на Земята – най-голямата природозащитна инициатива в света, водена именно от WWF, даде старт на нашата кампания и мина страхотно! Организирахме онлайн концерт с участието на посланиците на нашата кауза – Ники Станоев, Елена Сиракова, Керана и космонавтите, РДМК и Никеца, Парапланер, Маги Алексиева – MEY, BunyVerse & Strela, Коста Каракашян, Здрава Каменова и Светослав Томов. Над 8000 човека гледаха концерта!

На старта на организиран от WWF природен триатлон в подкрепа на Дунав и есетрите

Наскоро стартирахме и наша програма за младежи с инициативата Panda Labs. Това е глобална иновационна програма на WWF и най-новата и вълнуваща платформа за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света. Фокус на програмата Panda Labs са младежите между 15 и 25 години и тяхното дейно участие в разрешаване на екологични проблеми, което става чрез поредица от тематични хакатони с участие на представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор в България, включително и от start-up средите.

С коя кампания се гордеете най-много и защо?

През годините сме имали много успешни кампании – залесявания из цяла България, обявяване на 109 000 хектара стари гори за защитени, зарибявания на Дунав с десетки хиляди есетри – едни от най-застрашените риби в света, оцелели още от времето на динозаврите, а днес – критично застрашени, Денят на парковете…

Зарибяване на Дунав с есетри
Тримесечна есетра

Но получилата най-мащабна подкрепа и излязла извън пределите на страната ни кампания е тази за опазването на Национален парк „Пирин“. Над 120 000 човека от цял свят пращаха писма до правителството, в които настояваха за по-добра защита на този обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тях бяха и известни личности като Джаред Лето и Леонардо ди Каприо! В рамките на кампанията спечелихме и две ключови съдебни дела, които да гарантират по-добра защита на природното богатство в Пирин.

Какви са целите Ви за 2021?

Както всяка година и през тази цели и амбиции не липсват при нас. Но ако трябва да откроим три водещи, то това биха били:

  • Да финализираме окончателно нашата научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората;
  • Да дадем тласък на популацията на есетрите в Дунав, които са застрашени от изчезване;
  • Да стабилизираме състоянието на гората край Марица до гр. Стамболийски, чието начало поставихме през есента на 2019 г.
    Залесяване край брега на р. Марица край Стамболийски

    Залесяване край брега на р. Марица край Стамболийски

С кои други организации си партнирате и/или следите?

Част сме от коалицията „За да остане природа в България“ и съответно работим близко с останалите организации в нея. Организация на българските скаути, TEDx Vitosha, Move.bg, БЦНП и много други също са наши съмишленици и партньори. Вярваме, че голямата промяна идва, когато сме обединени и заедно.

Предлагате ли възможност за доброволчество?

Залесяване край брега на р. Марица край Стамболийски

Ценим високо помощта на доброволците! Като неправителствена организация често се налага да търсим такава, с която да подпомогнем най-различни сфери от дейността си: от теренна работа до обработка и създаване на съдържание. Информацията за набиране на доброволци споделяме винаги в сайта си wwf.bg и в социалните мрежи @WWFBulgaria.

Какво ще посъветвате читателите ни?

Опознавайте и се информирайте за прекрасната ни природа. И всеки ден правете малки жестове към нея, не е трудно. Ако ви трябват идеи как – пишете ни. Не забравяйте, че от всеки един от нас зависи в какъв свят живеем и колкото и големи да изглеждат предизвикателствата пред нас, заедно можем да се справим с тях.

Ново ВИДЕО за биотопните дървета от WWF (линк)

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини