18.5 C
София

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата на тревожност са извън контрол, а свободното ни време е ограничено, уединението и продължителната медитация се превръщат в мираж. В тези случаи на помощ идват така наречените микро-медитации, които представляват кратка, но същевременно с това ефективна практика.

Микро-медитациите са кратки паузи в нашето ежедневие, по време на които успяваме да регулираме дишането и усещанията си. Освен това, тази практика служи като мост към по-продължителните медитационни курсове, които изискват по-голяма отдаденост. Ключов фактор за успех е умението на ума да се освободи от всички негативни мисли за настоящето и бъдещето, постигайки хармония и мир с тялото. 

Психологът и експерт по медитация Алба Вале споделя, че не времетраенето е важно при този тип практика, а напредъкът, който се постига с всяка изминала медитация.

Един от начините да се отдадем на тази микро-медитация, чиято средна продължителност е между една и три минути, е да направим „сканиране на тялото“, като осъществим три вдишвания и внимателно наблюдаваме реакцията на краката, глезените, прасците и коленете. Добре е да се отърсим от всякакъв страничен шум и да се фокусираме върху връзката на нашия ум с тялото.

По-кратката микро-медитация се състои от три вдишвания, по време на които е необходимо да обърнем внимание на звуците, които възприемаме около нас. За по-голям ефект бихме могли да си измислим вътрешна мантра от типа „всичко е наред“, „умът ми е в хармония с тялото“, която да повтаряме по време на практиката.

Този кратък медитационен курс може да се осъществява сутрин, преди началото на работния ден, или вечер, след края на работния ден, непосредствено преди лягане. На по-късен етап, когато усетите спокойствие и комфорт, бихте могли да опитате комбинация с друг тип медитации от 10 до 20 минути дневно.

Ежедневното практикуване на медитация осигурява редица предимства за тялото и ума. Ако все още гледате скептично на тази практика и не сте слонни да опитате, то следващите няколко предимства вероятно биха ви накарали да размислите:

№1: Подобряване състоянието на психическото и физическото здраве
Различни научни изследвания признават многобройните ползи от практикуването на медитация. Тя укрепва имунната система, подобрява състоянието на храносмилателната и кръвоносната системи. Освен това се грижи за облекчаване на състояния като депресия, а често би могла да бъде включена и в програми за справяне с различни зависимости или други, свързани с тях разтройства.

№2: Намалява нивата на стрес и безпокойство
Медитацията подобрява психическото състояние, осигурявайки устойчива хармония между тялото и ума.

№3: Борба с безсънието
Нощта и сънят са огледало на състоянието на ума ни през целия ден. Когато умът и тялото са в състояние на покой, заспиването се осъществява по-лесно, почивката става пълноценна, а денят ни преминава енергично.

№4: Подобрява концентрацията и паметта
Фокусирайки се върху настоящия момент и случващото се тук и сега, ние развиваме способност да насочваме мисълта си към определено нещо, като по този начин подобряваме функцията на концентрацията и паметта.

№5: Подобрява социалния живот
Медитацията развива нашата емоционална интелигентност, като по този начин ни помага да разбираме по-добре хората около нас. Постепенно осъзнаваме, че няма перфектни хора и се научаваме да приемаме околните с всички техни позитивни и негативни страни.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини