19.8 C
София

Нискоемисионната зона в София скоро ще е реалност

След години бездействие и влошаване на качеството на въздуха в столицата изглежда, че ефективните решения вече са на хоризонта.

Това стана ясно на събитието „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“, организирано от Clean Air Fund в партньорство с ICCT, FIA Foundation, TRUE,  Шведско-Българската търговска камара и Зелена София.

Пред публиката на живо в залата и онлайн организаторите представиха проучването „Въвеждане на нискоемисионна зона в София: Очаквани ползи по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ“, направено от ICCT през 2021 г. по поръчка на Clean Air Fund. Според представените резултати, жителите на София са изложени на нива на замърсяване на атмосферния въздух, които са сред най-високите, наблюдавани в европейските градове.

Може би не е изненадващо, че проучването установява, че сред главните източници на замърсяване е използването на стари дизелови автомобили (регистрирани преди 2011-а година), които са отговорни за 56% от общите емисии на азотен оксид (NOх) и за 85% от общите емисии на фини прахови частици (ФПЧ), като в същото време съставляват едва 28% от автомобилния парк.

Съответно, главната мярка, която учените препоръчват за подобряването на качеството на въздуха е въвеждането на нискоемисионна зона в София още през идната година.

Представителят на Столична община Зафир Зарков – Общински съветник и председател на работната група за НЕЗ се ангажира с този срок и сподели някои от пречките, с които общината се бори за въвеждането й.

Ако все пак зоната стане факт, резултатите, които учените очакват, са:
– понижение от 90%  на средния емисионен фактор NOx на пътническите автомобили.
– 75% намаляване на средния за автомобилния парк емисионен фактор 10 до 11 години по-рано за NOх и 4 до 6 години по-рано за ФПЧ.

Въвеждането на НЕЗ ще изисква стимулиране на дейности с нулеви емисии – ходене пеша, колоездене, електрически автомобили, електрифициран обществен транспорт, и би донесла ползи от намаляването на емисиите веднага след въвеждането ѝ.

Ефективността на зоната ще зависи и от територията, която ще бъде обхваната от ограниченията – по-голяма географска област би довела до по-големи ползи от намаляването на емисиите за по-голяма част от населението.

В събитието взеха участие Йоан Бернард – старши изследовател и Кейлин Лий – научен сътрудник от ICCT, Агата Де Ру – Portfolio Manager на Clean Air Fund, Н.Пр. г-жа Катарина Рангнит, посланик на Швеция в България и Шийла Уотсън – Заместник-директор, FIA Foundation.

Проучването „Въвеждане на нискоемисионна зона в София: Очаквани ползи по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ“ може да бъде свалено от този линк.

Повече за Clean Air Fund
Clean Air Fund e организация, която работи в световен мащаб по проекти, които целят да помогнат в предоставянето на чист въздух за всички. Clean Air Fund подкрепя инициативи за създаването на политики, кампании и изследвания за чист въздух.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини