19.8 C
София

22 позитивни GoBio новини, с които да посрещнем 2022-а 

Вече по традиция посрещаме новата година с любимата ни селекция от позитивни GoBio новини.

През 2021-а много страни върнаха на дневен ред Парижкото споразумение, а във втората половина на годината климатичната конференция COP26 в Глазгоу зададе още важни тенденции в екологичните политики занапред.

И въпреки че мерките са колебливи, а въпросителните – много, изглежда за първи път светът се ориентира към идеята, че климатичните промени и опазването на природата трябва да станат приоритет за всички нас.

Ето и най-радостните и обнадеждаващи моменти от последните 365 дни, които си заслужава да споделим… 

1. Европа

10 държави вече добиват над 97% от електроенергията си с възобновяеми източници. Сред шампионите в устойчивостта са и 3  европейски държави – Албания, Исландия и Норвегия. Много други държави вече вървят по този път – по-рано през годината Дания обяви, че ще финансира изграждането на остров за добив на вятърна енергия.

Още в началото на годината петият годишен доклад, проследяващ прехода на Европа към устойчива енергия показа, че през 2020-а за първи път възобновяемите енергийни източници изпреварват изкопаемите горива като основен източник на електроенергия за страните в Европейския съюз.

2. Северна Америка

Мексико официално забрани тестването на козметика върху животни, с което стана първата държава в Северна Америка с подобен закон. Това се случи след многогодишна кампания на Humane Society International (HSI)  и местни активисти. През 2021-а от страната дойдоха още позитивни новини за природата – предстоящата през 2024-а забрана върху ГМО царевицата, както и ключовия хербицид на Монсанто глифосфат, известен у нас като „Раундъп“.

3. Нова Зеландия

Здравният министър на Нова Зеландия – д-р. Ейша Верал обяви, че жителите на страната, родени след 2008-а година, няма да могат да си купят цигари докато са живи. В нов закон, който се очаква да бъде приет през 2022-а година, страната ще защити бъдещите си поколения от вредите от тютюнопушенето, като напълно ги лиши от възможността да пушат легално. Законът е световен прецедент и тепърва предстои да се види ефектът от него. 

4. Швейцария

Към 2019-а година швейцарският Базел е градът с най-много зелени покриви спрямо глава от населението в света. Това се дължи на закон от началото на десетилетието, според който покривите на всички нови сгради задължително трябва да са зелени. През 2021-а година общината въведе ново изискване – до 2035-а година всяка сграда да има соларни панели на покрива си (до момента беше задължително само за новопостроените).

5. Великобритания

Правителството на Уелс се похвали, че програмата “С размерите на Уелс” отбелязва над 15 милиона засадени дръвчета. 

В рамките на държавно спонсорираната инициатива, всеки път, когато дете се роди или бъде осиновено в Уелс, се засаждат две дървета – едно в родното му място и едно в Мбале, Уганда. Всяко бебе получава сертификат от рециклирана хартия като доказателство за този невероятен екологичен подвиг.

Същевременно в английския град Лестър инсталира 30 “живи” автобусни спирки като част отнова програма, която едновременно възстановява инфраструктурата, като подкрепя природата. Върху така наречените “спирки за пчели” ще бъдат засадени диви полски цветя и билки, в опит чрез опрашване да се добавят нови растителни видове към флората на града.

6. Испания

Продажбата на опаковани в пластмаса плодове и зеленчуци ще бъде забранена в Испания от 2023-а година. Новата регулация ще бъде в сила за количества под 1,5 килограма, подобно на въведената забрана във Франция, където мерките ще бъдат въведени още през 2022-а.  

7. Италия

60-годишният рибар Паоло Фанкули дебютира в изкуството с цел да опази природата. Той създава подводен музей с 39 мраморни статуи в Средиземно море край Тоскана и привлича както вниманието на туристи и ентусиасти гмуркачи, така и на екоактивистите. Защото статуите спират мрежите на корабите, които “тралят” – ползват метод за промишлен риболов, в който се тегли специална риболовна мрежа, която съсипва биоразнообразието в подводния свят.

8. Корали

От бреговете на средиземноморието се насочваме директно към големите океани, където тази година наблюдавахме редица успехи в първите стъпки към изчистване на чудовищните вреди, които човечеството е нанесло.

Американски учени обявиха,  че за първи път в историята успешно са постигнали размножаване на атлантически корали в лабораторна среда. Новините носят надежда, че видът може да бъде спасен от изчезване. Същевременно Хавай стана първият щат, който забрани маслата против слънчево изгаряне, които съдържат химикали, които са опасни за коралите.

Фондацията, посветена на опазването на Големия бариерен риф в Тихия океан пък обяви, че засадените през 2016-а година корали за първи път са се възпроизвели тази година. Бейби бумът, който избухна в цветове по време на размножаването е първата надежда за опазването на природното богатство, което е сериозно застрашено.

9. Почистване на океаните

Неправителствената организация The Ocean Cleanup си е поставила за цел до 2040-а година да изчисти 90% от плаващата пластмаса в океаните. Основна точка по пътя към успеха им е Големият остров от боклук в Тихия океан. По време на тестове през октомври организацията съобщи, че тяхна инсталация от половин миля е успяла да изчисти 9000 килограма пластмаса от океана.

Снимка: The Ocean Cleanup

Тази година започна изграждането и на прототипа на специалния катамаран – чистач с името „Ла Манта“ на асоциацията The Sea Cleaners, който обещава да почисти ⅓ от замърсяването на океаните.

10. Защитени морски видове

Само 73 косатки в момента обитават канадските и американските води на Тихия океан, където видът е обявен за застрашен. И през 2021-а година учените установяват, че 3 от тях са бременни. В последните 25 години са се родили само 44 бебета от вида, а са починали 81. Затова бейбибумът обнадеждава океанолозите, че изчезването на косатките може да се забави. 

Същевременно гърбатият кит е с почти изцяло възстановена популация – до нивата си от 1830-а година. Това се случва след като видът почти е изтребен в средата на 20 век, когато от 27 000 популацията му се смалява до едва 450. Забраната за лов на гърбат кит от 80-те години обаче постепенно дава възможност на вида да се възстанови, като се очаква процесът да се завърши в следващото десетилетие. 

Поредна забрана за нехуманни практики наложи и британското правителство – вече е забранено в страната да се внасят перки на акули, които се режат от животното, след което то се оставя да умре особено мъчително във водата. Перките се използват предимно за подправка на  деликатесни супи, популярни в миналото. Мярката се налага, защото от съществуващите 500 вида акули 143 вече са застрашени видове, а тяхното присъствие е ключов индикатор за здравето на океана и ролята им в екосистемите и хранителната верига е огромна. 

11. Тасманийски дявол

3000 години след като видът е изчезнал навсякъде, освен на остров Тасмания, седем тасманийски дявола са родени в резеват в Австралия. Учените възлагат огромни надежди, че е възможно със завръщането на вида на континента да бъдат ограничени някои други агресивни популации

 

 

12 Носорози

Природозащитни организации съобщиха, че през изминалата година нито един носорог не е бил убит от бракониери в Кения. Също така популацията на застрашеното животно е пораснала от 1441 на 1605 носорога. Праисторическото животно е търсено и убивано най-вече заради рога си.

13. Панди

Сред добрите новини от изминалата година е и, че голямата панда вече не е застрашен вид в Китай.

14. Спорт

Сръбският национален отбор по футбол реши да дари 1 милион евро от наградния фонд за класирането си на Световното първенство в Катар през 2022 г. за лечение на болни деца. Членовете на тима колективно са решили да предоставят сумата на сръбски деца, нуждаещи се от спешно от лечение.

Благородна инициатива стартираха и румънските футболисти. Те се включиха в кампания за осиновяване на бездомни кучета. Преди началото на всеки мач те разхождат по терена четириногите си приятели, с надеждата хора от публиката да ги харесат и осиновят.

15. Медицина

В областта на медицината 2021-а беше годината, в която за първи път светът получи обнадеждаващи данни за ваксини срещу две от най-смъртоносните болести за човечеството – вирусът ХИВ и маларията

16. Бизнес

Най-големият световен производител на бижута – Pandora – обяви, че преминава изцяло към синтетични диаманти, с което спира да подкрепя нечестния добив на скъпоценните камъни в мини. Компанията се ангажира след 2025-а година да ползва само и единствено рециклирано сребро и злато.

Най-големият производител на кожи от норки спря дейността си.

Компанията за спортни стоки Patagonia дари 10 милиона долара (100% от продажбите си на Черен петък) на неправителствени екологични организации

България 

17. Институции

За първи път в историята България вече има свой вицепремиер по климатичните промени – съучредителят на партия “Зелено движение” Борислав Сандов, който е и Министър на околната среда и водите в новото правителство. Пожелаваме му успех и разчитаме на него!

Много от държавните институции започнаха плавни промени към по-екологично потребление, а организацията “Спаси София” се пребори за разширяване на сините зони в центъра на столицата и намаляване на служебните паркоместа на институциите, за да направят столицата по-пешеходна. 

18. Мръсен въздух

След години бездействие и влошаване на качеството на въздуха в столицата изглежда, че въвеждането на нискоемисионна зона в София ще се случи през 2022 година.

19. Реки и гори

Въпреки ужасяващото начало на годината с плаващото сметище по река Искър край Своге, бързата и шумна реакция на природозащитните организации, граждани и институции помогна за изчистването на реката.

След това, през май, служебното министерство на земеделието наложи мораториум върху изсичането на гори в определени критични зони – вододайни зони, в поречието на реките, в урбанизирани територии, край туристически обекти и в зони с риск от ерозия.

Същевременно Гората.БГ и тази година не само спомогнаха за засаждането на стотици хиляди дървета из цяла България, но и спасиха 21.5 декара дъбова гора от изсичане, като… я купиха!

20. Защитени видове

Тази есен природозащитната организация WWF осъществи първите в историята на България операции по преместване с цел спасяване живота на български кафяви мечки. Историята на мечока Живко можете да прочетете тук!

Фондация „По-диви Родопи“ обяви, че продължава заселването на зубри (европейски бизони) в Източните Родопи. Към момента животните от застрашения вид наброяват 12.

Само преди месец организацията обяви, че е разселила и 42 елена лопатара на южния бряг на язовир Кърджали. Дивите животни са под постоянното наблюдение и грижи от екипа на фондацията „По-диви Родопи“, както и от служители и членове на ЛРД Кърджали, чиято основна цел е връщане на елените в района.

През май в България се излюпи черен лешояд. Историческото събитие се случва 28 години след последното гнездене на картали в България и 36 години след официалното обявяване на вида за изчезнал.

Бобрите се завърнаха в България след 150-годишно отсъствие. Животните са наблюдавани по поречието на Русенски Лом. През септември 2020 г. се появява първата информация за следи от вида, а през април 2021 г вече са заснети, а в следващите 8 месеца са били констатирани подобни наблюдения на бобри в други съседни територии, което означава, че шансът видът да се завърне в България по полуестествен начин е по-голям!

В България се сформира нова гнездова колония на къдроглав пеликан, който е застрашен от изчезване вид! Птиците се настаняват на изкуствен остров в Натура 2000 зона „Комплекс Калимок“, около град Тутракан. Успехът е постигнат от Българско дружество за защита на птиците, което изгражда специална дървена платформа, за да привлече към загнездване къдроглавите пеликани.

21. Без пластмасови прибори

8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба вече са забранени в Европейския съюз, включително и в България. Надеждата най-сетне да забравим пластмасовите сламки и прибори за хранене е на хоризонта.

22. Празници без фойерверки

Кампанията на организацията Четири лапи Красивото за нас е ужасяващо за тях“ събра голяма гражданска подкрепа и в резултат кметът на Стара Загора Живко Тодоров съобщи, че в града няма да бъдат изстреляни фойерверки по повод Нова година. Спестените общински срещи ще бъдат дарени на Диана Митева, която пострада тежки при пътен инцидент в града. В последните дни на годината примера последваха София, Пловдив и Кюстендил

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини