19.8 C
София

7 нови откачени научни открития от света на животните

Животинският свят винаги е бил извор на мистерии, загадки и интересни факти и открития. 

Колкото и отдавна да се е зародил интересът на човека към фауната, тя се явява като необятно поле за изследвания и наблюдения за учените по света.

В тази статия ще разгледаме 7 интересни открития за животните от 2021 г.

  1. Някои бозайници увеличават размера си, благодарение на хората

Установено е, че дивите животни в световен мащаб се смаляват и причина за това е глобалното затопляне. Това явление е известно още като правилото на Бергман. Но в противовес на това, бозайници, живеещи около урбанизирани територии наедряват. Откритието е на учени от Музея по природна история във Флорида, които предполагат, че причината за това е, че градската среда предоставя по-голямо количество богата на калории храна, а хищниците, застрашаващи бозайниците са по-малко. А именно тези два фактора са предпоставка за увеличаването на теглото и размера на животните.

  1. Калифорнийските кондори могат да се размножават без чифтосване

През 80-те години се наблюдава огромен проблем с популацията на Калифорнийските кондори, чиято бройка достигна до алармиращата бройка от 22 индивида. В опит да спасят изчезващия вид, учените улавят всички 22 кондора от дивата природа и започват работа по тяхното размножаване. Към момента популацията на вида наброява повече от 500 екземпляра.

Благодарение на стриктното наблюдение на учените над генетиката на птиците, през октомври става ясно, че две от тях са дали живот на поколение чрез асексуално размножаване, наричано още партеногенеза. Установено е, че всяко от кондорчетата е генетично свързано с майка си, но нито едно от тях няма генетична връзка с мъжки кондор. Учените смятат, че тази форма на възпроизвеждане е значително по-често срещана в животинския свят, отколкото се смята, отчасти защото е трудна за откриване и рядко се проследява.

  1. Откриха многоножка с 1306 крака

Учени откриха многоножка с рекордните 1306 крака в Австралия. Новооткритият вид е кръстен Eumillipes persephone. Досега са били откривани екземпляри с не повече от 750 крака – Illacme plenipes (предишният световен рекордьор). Всъщност това откритие прави Eumillipes persephone първата истинска многоножка в света, тъй като думата millipede (от латински) означава „хиляда крака“. 

Съществото е широко по-малко от милиметър и е дълго почти 10 сантиметра, няма очи и е безцветно. Открито е на 60 метра под земята в сондаж в минна зона в Западна Австралия.

  1. Рекорд в миграциите на китовете

Според проучване, публикувано през юни в списание Biology Letters, сив кит постави световния рекорд за морски гръбначни животни, изминавайки повече от 20 000 километра – над половината свят. Младият мъжки кит е с дължина 12 метра и е преплувал от Тихия океан до Намибия, където е забелязан през 2013 г. Обаче били необходими няколко години генетични изследвания, за да се докаже неговият произход. Той е и първият сив кит, наблюдаван някога в Южното полукълбо.

  1. Клонираха див чернокрак пор

Учени от САЩ създадоха екземпляр-клонинг на див чернокрак пор, с цел да спасят застрашения вид. Клонингът, наречен Елизабет Ан е краен резултат от запазени клетки от отдавна умряло диво животно. Това е първият клониран местен застрашен вид. Постижението, обявено през февруари, е голям напредък, тъй като популацията на вида варира между 400 и 500 индивида.

  1. Прасетата могат да играят видеоигри

Учени установиха, че прасетата са достатъчно умни, за да могат да играят видео игри. До този извод са стигнали, след като са подложили на тест четирите прасета Хамлет, Омлет, Ебони и Айвъри, които били обучени да използват джойстик, за да насочват курсора към екранни мишени. Прасетата-геймъри били насърчавани с лакомство след всяко минато ниво в играта, но след като по време на тестването диспенсърът за храна се счупил, те продължили да играят.

  1. Бракониерството променя генетиката на слоновете

Слоновете използват своите бивни, за да копаят, да събират храна и да се защитават. Човешката намеса, обаче, предизвиква еволюционни промени у животните. Причина за това е 16-годишната Гражданска война в Мозамбик, която води своето начало от 1977 г. През този период се смята, че са избити повече от 90 процента от африканските слонове в Националния парк Горонгоса, заради търговия със слонова кост. 

В резултат на това масово избиване някои слонове се развиват без бивни. Интересно е, че тези генетични промени се наблюдават единствено при женските слонове. Предполага се, че това се дължи на мутация в гените в Х хромозомата (женските имат две X хромозоми, докато мъжките имат X и Y хромозома.) Липсата на бивни се предава в поколенията. Доказателство за това е фактът, че женски малки слончета наследяват тази черта от своите майки, които също са нямали бивни.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини