19.8 C
София

Озоновата дупка над Антарктика се затвори

Озоновата дупка над Южния полюс от беше една от най-големите и най-дълго съществуващите – от 1979 г. насам. 

Тази година започва с радостна новина от Службата за атмосферно наблюдение по програмата „Коперник“ – тя се е затворила. 

Дупката достигна маскималния си размер съвсем наскоро – на 7 октомври 2021 г., когато беше по-голяма дори и от самата Антарктида.

„Тази озонова дупка беше доста голяма, тъй като през 2021 г. се наблюдаваха по-студени от средните стратосферни условия. Със сигурност, обаче, без Монреалския протокол би била много по-голяма“, заяви Пол Нюман, водещият изследовател на Земята в Космическия център „Годард“ на НАСА.

Принос за затварянето на озоновите дупки около цялото земно кълбо има Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой от 1987 г. Той често се цитира като една от най-успешните политически инициативи, насочени към опазване на околната среда. Документът регулира производството и употребата на десетки създадени от човека химикали, които са озоноразрушаващи вещества и забранява особено вредните химикали, наречени хлорфлуоровъглеводороди (CFC). 

CFC са газове, използвани в производството на хладилници и аерозолни спрейове през 60-те и 70-те години на миналия век, преди учените да открият, че са свързани с изтъняването на озоновия слой в областта над Антарктида.

Изтъняването на озоновия слой позволява на повече UV лъчи от Слънцето да преминават през стратосферата на Земята, което може да бъде опасен риск за човешкото здраве. ООН изчислява, че протоколът от Монреал е предотвратил милиони допълнителни случаи на меланом, други видове рак и очна катаракта. 

Друг негативен ефект, до който може да доведе нарушаването на озоновия слой, е затоплянето на земната атмосфера, причиняващо промени в глобалния климат. Глобалното затопляне, от своя страна, би могло да доведе до по-голямо количество валежи в едни региони, а суша – в други, както и до затопляне на Световния океан, водещо след себе си стопяване на ледниците и повишаване на морското равнище. Крайностите в климата вещаят загуба на реколта и застрашаване на поминъка на земеделските производители. 

Подобно на ефекта на доминото, всяко несъобразено действие или бездействие, застрашаващо околната среда, от страна на човечеството, води до отключването на една верига от неблагоприятни последици, водещи след себе си други такива. Като изглежда, че крайният резултат би могъл да е подобен на ужасяващ сценарий на постапокалиптичен филм. Действията по опазването на целостта на озоновия слой са стъпка към предотвратяването на такъв сценарий.

По статията работи: Пламена Сутева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини