19.8 C
София

Вицепремиерът Борислав Сандов подкара първия български електрически камион

Вицепремиерът и Министър на околната среда и водите Борислав Сандов се качи на първия електрически лекотоварен автомобил, произведен в България.

Събитието се състоя в “Тракия икономическа зона” (ТИЗ) в Пловдив. Двамата заедно с Министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер направиха кръгче с возилото, което е изцяло без емисии, произведено от пловдивската фирма „Милара интернешънъл” и разработено изцяло от български инженери.

Двамата министри участваха в заседание на консултативния съвет към “Тракия икономическа зона”. Изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев представи планове за трансформирането й във въглеродно неутрална индустриална зона, дори се ангажира със срок до 2040г.  Министър Сандов допълни, че такава е тенденцията в очакванията към бизнеса в България, за да бъде тя „конструктивна и продуктивна част от европейската икономика и световните процеси“. 

„Милара интернешънъл” е основана през 2006 г. в Пловдив и е по-известна с производство на високотехнологични роботи за микроелектрониката. В последната година се насочва към електрокамиони.

Средната цена на едно еко-возило е между 20 и 24 хиляди евро. Плановете са в рамките на тази година да се произведат около 500 броя, а догодина – 1000. Камионите са малки, с два вида батерии, с товаропоносимост до 600 кг. Сертифицирани са от европейската автомобилна организация UTAC за движение по европейските пътища. Подходящи са за пренос на стоки в градска среда. Вече има и купувачи – над 30 общини, но има интерес и от други държави. В община Раковски именно с такова камионче се разнася храната от социалния патронаж.

Сред най-близките планове на компанията е още от средата на тази година за създаването на електромобилите да се използва зелена енергия – чрез соларна инсталация с мощност 1 мегават.  От “Милара” търсят наши доставчици на части, за да може всички суровини да са произведени в България. 

Примерът на ТИЗ ще бъде представен в края на 2022 г в Египет на Форума на ООН относно изменението на климата. Това е една стъпка от прехода към кръгова икономика, в който взема участие и България.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини