12.3 C
София

Гърция задейства план за опазване на околната среда

Гърция започва началото на новата година със сериозни амбиции за опазване на околната среда. Правителството в южната ни съседка даде заявка за изпълнение на няколко екологични проекта.

Като начална стъпка ще бъде ограничен достъпът на хората до избрани планински райони, с намерение да прекратят изграждане на нови пътища и технически съоръжения в тях. Настоящите пътища няма да бъдат премахнати, но няма да бъдат и модернизирани. Недостъпните планини се намират в островите Крит и Самотраки, Централна Гърция и полуостров Пелопонес. Гърция е първата държава в Европейския съюз, която предприема тази мярка в опит да опази природата, съобщава правителството на Мицотакис.

Предвижда се обсегът на плана да се разшири като обхване общо 55 планински района. Целта на проекта за изграждане на мрежа от „непристъпни планини„ е да се защити биоразнообразието от всякакъв вид човешка дейност.

Следващата стъпка обхваща морските зони, отново с мярка да се опази биоразнообразието. Очаква се поставянето на защитни мрежи да обхване хиляда плажни зони, като отново се спира човешкият достъп до тях, да няма повече строежи и барове край морето и също така да ограничи риболова. Програмата се разработва от Министерството на околната среда.

Екологичните планове на Гърция включват и енергийния сектор. До 2025 г. планът е да се спре употребата на лигнитните въглища за производство на ток и електропроизводство и цялостно преориентиране към използване на енерговъзобновяеми източници.

Проектът не подминава и транспортния сектор, като тук намеренията са, също до 2025 г., в Атина и Солун такситата и автобусите от градския транспорт да са само електрически или да са с нулеви въглеродни емисии.

Министерството на транспорта обмисля закупуването на 750 автобуса, 300 от които на природен газ, 300 електрически и 150 дизелови. Проектът е на стойност 350 милиона евро. От 2030 г. се предвижда забрана върху продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

По публикацията работи: Деляна Ганева
Редактор: Пламена Сутева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини