18.5 C
София

Сокът от нар и благотворното му действие срещу атеросклерозата и не само

Може би голяма част от нас не знаят колко е полезно консумирането на нар и най-вече  – сок от нар. В днешната статия ще ви запознаем с неговия ефект върху различни застрашаващи човешкото здраве състояния.

Какво съдържа сокът от нар?

Малките червени семенца, които сте виждали в плода, съдържат максималното количество антиоксиданти, които се освобождават когато плодът бъде изстискан, а сокът му съдържа повече от 100 фитохимикала и неговото пиене позволява бързо и лесно усвояване на всички хранителни вещества, циркулиращи в кръвта! 

Сокът от нар е добър източник на енергия, диетични фибри, протеини и минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и натрий. Той е богат на витамини като витамин К, витамин С, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин и умерено количество витамин Е. Най-доброто нещо за сока от нар е, че има 0 холестерол.

Една чаша сок от нар ни осигурява около 40% от дневната нужда от фолиева киселина и витамини A, C и E.

Полезното действие на сок от нар върху атеросклерозата

Сокът от нар може да намали симптомите на атеросклерозата, както и да понижи кръвното налягане и да предотврати сърдечно-съдови заболявания, заради способността му да намалява образуването на LDL холестерола.

Въпреки че сокът от нар съдържа фруктоза, той не увеличава нивото на кръвната захар, както правят другите плодови сокове.

Атеросклерозата представлява втвърдяване на артериите поради натрупване на плака. Плаката е смес от холестерол, мастни натрупвания, отпадъчни вещества от клетките, калций и фибрин (протеин в кръвта, който помага при съсирването). Когато плаката запуши артериите, вие сте изложени на риск от инфаркт или инсулт. Атеросклерозата е предотвратима и дори в някои случаи – напълно обратима. 

Проучване, публикувано в списанието за клинично хранене Clinical Nutrition от 2004г. , описва, че пациентите с тежко запушване на каротидната артерия получавали 240 ml сок от нар всеки ден в продължение на 3 години. Те са имали значително подобряване в състоянието.

Тези, които не са получавали сок от нар, са имали увеличение на дебелината на интима-медия (IMT) на каротидните артерии с 9%, докато тези, които са консумирали сок от нар, са имали намаляване.

Нарът е снабден с уникални антиоксиданти (punicalagin), които предпазват ендотелните клетки на тялото от атака на свободни радикали. Доказано е, че нарът предотвратява и намалява прогресията на сърдечно-съдовите заболявания.

Антиоксидант за здравето

Punica granatumL. (нар) има няколко ползи за здравето. Наровете могат да помогнат за предотвратяване, или лечение на различни рискови фактори за заболявания, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, оксидативен стрес, хипергликемия и възпалителни дейности.

Антиоксидантният потенциал на сока от нар е по-голям от този на червеното вино и зеления чай, който се индуцира чрез елагитанини и хидроразтворими танини. Сокът от нар може да намали оксидативния стрес на макрофагите, свободните радикали и липидната пероксидация. 

Различни изследвания пубикувани в Clinical Nutrition от 2004г. доказват, че нарът подпомага лечението и на една от най-коварните болети на века – рака.

Сокът от нар премахва свободните радикали в тялото и спира растежа и развитието на раковите клетки. Неговото високо съдържание на антиоксиданти стимулира белите кръвни клетки да неутрализират токсините в организма, като по този начин довеждат до силна и здрава имунна система.

Доказано е, че плодовете от нар могат да се използват при лечението на човешки рак на простатата, тъй като могат да инхибират клетъчния растеж и да индуцират апоптоза. 

Ферментиралият сок от нар има двоен антипролиферативен ефект в сравнение с пресния сок от нар в човешки клетъчни линии от рак на гърдата. В допълнение, маслото от семена на нар предотвратява 90% от пролиферацията на MCF-7 клетки . 

Екстрактът от плодове от нар може да инхибира няколко сигнални пътища, които могат да се използват при лечението на рак на белия дроб при човека.

Други проучвания показват, че сокът от нар е полезен и има противовъзпалителен ефект върху рак на дебелото черво, маслото от нар спомага за рак на кожата.

Нарът е богат на флавоноиди, антоцианини, пуницинова киселина, елагитанини, алкалоиди, фруктоза, захароза, глюкоза, прости органични киселини и други компоненти и има антиатерогенни, антихипертензивни и противовъзпалителни свойства. Той може да се използва за профилактика и лечение на няколко вида рак, сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит, ревматоиден артрит и други заболявания. Освен това подобрява заздравяването на рани и е от полза за репродуктивната система. Нарът може да предизвика благоприятните си ефекти чрез влиянието на различните му бионалични съставки и метаболити върху генната експресия.

Препоръчваме ви да започнете да пиете този лечебен сок, който може да комбинирате заедно с една лъжица мед и 240 мл. вода за добро здраве. Грижете се за себе си пълноценно.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини