12.3 C
София

Кое ястие ще спаси света?

Време е за вечеря. От кухнята се носят облаци пара, предвещаващи вкусно ястие. Ароматът е из цялата стая. Чиниите са вече на масата. Таймерът на печката дава дългоочаквания знак. И вкусното изкушение в тавата се понася из стаята. Вече са пред вас – ароматни и сочни, с прекрасна хрупкава коричка… буболечки. 

Да, повечето хора не си представят така перфектната вечеря. И от самата мисъл за ядене на насекоми направо им се отяжда. Но консумацията им всъщност не е нещо ново за човека. Нашият вид яде буболечки още от праисторията. Преди появата на оръдията на труда те са били лесно достъпна храна. Предполага се, че далечните ни прадеди са открили “специалитета”, като са наблюдавали други животни и техните навици. 

Има много любители на насекомите в животинския и даже в растителния свят. И дори в по-късната ни история ние сме запазили тази храна в менюто си. Живелият през първи век, Плиний Стари – учен и писател, пише, че римските аристократи  обожавали да ядат ларви на бръмбари, отгледани на брашно и вино. Самият Аристотел обяснява в един от трудовете си кога е идеалното време за събиране на цикади, с цел най-добър вкус. Според Евангелието Йоан Кръстител е водил аскетичен живот на река Йордан, хранейки се с див мед и скакалци. 

И до днес 3000 етнически групи похапват насекоми редовно. Те са част от културата на Централна и Южна Америка, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия. 60 % от протеините в диетата на хората от селските райони на Гана се набавят от насекоми. 

Любима закуска в Тайланд и района са пържените скакалци, шурци и червеи.  Местните казват, че вървят страхотно с чай. В Мексико има популярен вид алкохол, наречен “мескал”. Напитката е подобна на текила, но е много вероятно в чашата си да откриете червей, който да “допълва вкуса и автентичността на питието”. Бразилия пък предлага вкусен шоколадов десерт с пържени мравки. Тъй като вкусът им е подобен на мента, комбинацията е почти класическа. 

Яденето на насекоми може да се окаже не просто интерес към нетрадиционната кухня. До 2050 година населението на планетата ще бъде 9 милиарда. При това нарастване прогресира и количеството необходима храна. Ще са нужни източници на протеини, които не са риба или месо. И буболечките вече се смятат за идеалната алтернатива. 

Животновъдството е един от големите замърсители на природата и фактор за изменение на климата. Отглеждането на насекоми изисква много по-малко територия и ресурси. Освен това те са и с изключителни хранителни стойности. Буболечките са богати на протеини, минерали, витамини, омега-3 и омега-6. На практика те се причисляват към супер храните. Организацията по храните и земеделието вече е регистрирала около 1900 годни за консумация видове насекоми. 

Ако все още смятате, че насекомите са храна предимно на източния свят, Тимон и Пумба и Беър Грилс, когато няма друг избор, ще ви кажем, че те всъщност те са доста популярни.  Дори в страната ни има компания, която се занимава с това. Законодателната рамка на ЕС е одобрила протеините от насекоми за фураж на животни, но не и за храна на хора. И “Насекомо” произвежда именно това. Създадена през 2017 г., компанията е приета в програмата Climate-KIC Accelerator, сътрудник е на големи агрокултурни производители и изпраща тонове брашно от насекоми до клиенти в цяла Европа. Продуктът е не само екологично и по-евтино решение, но е и по-полезен за животните. Тестовете са показали, че протеините от насекоми съдържат естествени антибиотици, които ги защитават.

Анджелина Джоли и нейните деца похапват насекоми от години. Можете дори да намерите клип, в който се наслаждават на паяци. Никол Кидман също намира буболечките за вкусна храна и препоръчва пържените скакалци. Зак Ефрон признава, че обича екзотичната кухня.  Други звезди, любители на добре приготвените насекоми, са Джъстин Тимбърлейк, Салма Хайек и Шейлийн Удли. Явно буболечките са храната на знаменитостите. Може би, все пак можете да опитате и вие. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини